Header Ads


Οι οπαδοί της ΑΕΚ μοιράζονται μια ισχυρή αντιφασιστική ταυτότητα

Οι οπαδοί της ΑΕΚ μοιράζονται μια ισχυρή αντιφασιστική ταυτότητα


Λόγω του τραγικού θανάτου του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη στις 8 Αυγούστου, ο αγώνας του UEFA Champions League μεταξύ της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στον οποίο συμμετείχαν πολλοί παίκτες αθλητικού στοιχήματος στο Betopolis έπρεπε να αναβληθεί και να μεταφερθεί από την Αθήνα. Ο εκλιπών ήταν μέλος της Original 21, μιας αντιφασιστικής και πολιτικά ενεργής ομάδας.

Τον θρυλικό αγώνα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου το 1990 παρακολούθησε ένα τεράστιο πλήθος οπαδών των Bad Blue Boys, μιας κροατικής εθνικιστικής ομάδας με ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με τα γεγονότα του πολέμου της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Ορισμένα μέλη των Bad Blue Boys έγιναν πρόσφατα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως αφού παρέλασαν στο Μιλάνο κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό. Κάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στην Αθήνα για να υποστηρίξουν την Ντιναμό στις 8 Αυγούστου.


Η μεγάλη ανταλλαγή ανθρώπων του 1922

Κοιτάζοντας πίσω, μπορούμε να δούμε ότι ο αντιρατσιστικός χαρακτήρας των οπαδών της ΑΕΚ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ίδια τα θεμέλια της ομάδας. Ο εναρκτήριος αγώνας της ομάδας ήταν ένα φιλικό με τον Ολυμπιακό Πειραιώς τον Νοέμβριο του 1924. Έλληνες που διέφυγαν από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1921 ίδρυσαν τον σύλλογο στην Κωνσταντινούπολη. 

Αυτή η περιορισμένη αλλά μακρά και βίαιη μάχη έλαβε χώρα μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την οριστική κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αφού τελείωσε, έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες ταυτόχρονες απελάσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας συμφώνησαν σε μια μαζική ανταλλαγή πληθυσμών, με 1,5 εκατομμύριο Έλληνες από την Ανατολία να εκδιώκονται από την Τουρκία και 400.000 μουσουλμάνους από την Ελλάδα να αναγκάζονται να φύγουν. Και οι δύο ομάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες λόγω της διαφορετικής εθνικότητας ή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. 

Πολλοί εκτοπισμένοι Έλληνες από την Ανατολία εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, ιδρύοντας ολοκαίνουργιες κοινότητες και ξεκινώντας τη ζωή τους από την αρχή. Αυτοί οι εκτοπισμένοι γέμισαν τα καφενεία (παμπ) της πρωτεύουσας καθώς έπιναν, χόρευαν και γέννησαν ακόμη και ένα νέο μουσικό είδος, το Ρεμπέτικο, το οποίο έχει περιγραφεί ως ένα είδος ελληνικού μπλουζ.


Μια Λέσχη με ρίζες στη μετανάστευση

Αυτοί οι εκτοπισμένοι ξεκίνησαν ομάδες ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ, που παίζει με τα μαύρα και τα κίτρινα, είναι η πιο γνωστή ομάδα της Αθήνας. Το όνομα είναι συντομογραφία του "Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως", το οποίο αναφέρεται στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Αυτή ήταν η ελληνική ονομασία της Κωνσταντινούπολης πριν οι Ρωμαίοι ανοικοδομήσουν την πόλη του Βυζαντίου και την ανακηρύξουν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας το 330 μ.Χ. Οι Παλαιολόγοι αυτοκράτορες, οι οποίοι κυβέρνησαν στο τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αντιπροσωπεύονται από τον δικέφαλο αετό που είναι το λογότυπο της ΑΕΚ. 

Η "μεταναστευτική ταυτότητα" του συλλόγου έχει διατηρηθεί σε όλη την ιστορία του, και τα έντονα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά αισθήματα των οπαδών του είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτού. Παρόλο που τα κιτρινόμαυρα (μαύρο και κίτρινο) αναγνωρίζονται σήμερα περισσότερο για τις ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, είναι επίσης τα επίσημα χρώματα για περισσότερα από 20 άλλα αθλήματα.


Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.