Header Ads


Ανεμβολίαστοι: «Μπλόκο» και στα ψώνια!

Ανεμβολίαστοι: «Μπλόκο» και στα ψώνια!


Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού «τρέχουν», με τη μετάλλαξη Δέλτα να προβληματίζει πολύ έντονα και την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει το μοντέλο της εστίασης και στο λιανεμπόριο, όσον αφορά στους εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους. Να λειτουργήσει δηλαδή το λιανεμπόριο μόνο για εμβολιασμένους.

Με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια, έχει παραχωρηθεί η εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να μπορεί να επεκτείνει τους κλάδους που θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ανάλογα με την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και τις ανάγκες αντιμετώπισής της!

Λιανεμπόριο μόνο για τους εμβολιασμένους

Ξαναζεστάθηκε το σενάριο για μόνο εμβολιασμένους στο λιανεμπόριο από Σεπτέμβριο. Είναι το μοντέλο που ισχύει στην εστίαση και πιέζει τους ανεμβολίαστους να οδηγηθούν στους εμβολιασμούς.

Αυτό είναι που εξετάζεται να επεκταθεί από τις αρχές Φθινοπώρου και στο λιανεμπόριο στους εσωτερικούς χώρους, δηλαδή να ανοίγουν οι πόρτες των καταστημάτων λιανικού εμπορίου αποκλειστικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αντίθετα, κανέναν περιορισμό δεν θα έχουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Το ενδεχόμενο αυτό πάντως κάνει τους εμπόρους να αγωνιούν καθώς σύμφωνα με το OPEN, αυτή τη στιγμή, ένας στους δύο καταναλωτές είναι ανεμβολίαστος.

Οι έμποροι δε συμφωνούν με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς, όπως σημειώνουν, δεν θέλουν να φτάσουν στο σημείο να τσακώνονται με τους πελάτες τους, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στην πτώση του τζίρου των καταστημάτων. Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: «Πώς θα εξυπηρετούμε τους ανεμβολίαστους;, τι θα γίνει με τους υπαλλήλους μας εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους;». O πρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύουν την υγεία αλλά και την λειτουργία της αγοράς».

Σύμφωνα με το OPEN, τα μέτρα στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους βρίσκονται υπό διαμόρφωση με την εικόνα της πανδημίας να παίζει καθοριστικό ρόλο για το πότε και εάν θα εφαρμοστούν.

«Να πείσουμε, όχι να αποκλείσουμε»

Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ανέφερε: «Το υπουργείο εξετάζει να δώσει κίνητρα σε μορφή εκπτώσεων για τους τακτικούς χρήστες των ΜΜΜ. Τα 2/3 των επιβατών έχουν τις μηνιαίες ή τριμηνιαίες κάρτες μεταφοράς και σύντομα θα ανακοινώσουμε κάποιο εκπτωτικό πακέτο για τους εμβολιασμένους» είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι απίθανο να αποκλειστούν από τα μέσα οι ανεμβολίαστοι: «Πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, όχι να τους αποκλείσουμε. Στην κυβέρνηση πιστεύουμε όχι στον εξαναγκασμό, αλλά στην πειθώ και τον κοινό νου. Στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς η μπροστινή πόρτα δεν ανοίγει και υπάρχει κουβούκλιο. Στο μετρό οι οδηγοί και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι απομονωμένοι. Θα ήταν υπερβολικό σε αυτή τη φάση το υπουργείο να προτείνει υποχρεωτικότητα.

Οι περισσότεροι οδηγοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις και συχνά rapid tests στους εργαζομένους, ενώ τα δρομολόγια έχουν αυξηθεί κατά 3.000» εξήγησε ο Κώστας Καραμανλής.

Πηγή: Athensmagazine.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.