Header Ads


Το πάθημα δυο καλοκαιριών έγινε μάθημα!

Το πάθημα δυο καλοκαιριών έγινε μάθημα!


Ο Βαγγέλης Καραμφυλλίδης γράφει για το μεταγραφικό ντεμαράζ της Ένωσης και κάνει ένα flashback συγκρίνοντας την ΑΕΚ του σήμερα με την αντίστοιχη των δυο περασμένων καλοκαιρινών μεταγραφικών περιόδων.

Αρχικά, σκοπίμως δεν έγραψα το συγκεκριμένο άρθρο την ίδια ή την επόμενη μέρα της πραγματοποίησης των μεταγραφών του Νεντελτσεάρου (αν τον προφέρω σωστά) και του Τάνκοβιτς. Την ώρα που πολλοί ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την κιτρινόμαυρη επικαιρότητα, έγραφαν διθυράμβους για τις τελευταίες ποιοτικότατες προσθήκες του Δικεφάλου, προσωπικά προτίμησα να περάσει ο πρώτος ενθουσιασμός προκειμένου να αποτυπώσω τις σκέψεις μου, όσο πιο αντικειμενικά είναι δυνατόν και μακριά από επαινετικά και θριαμβικά σχόλια. Επέλεξα λοιπόν να κάνω μια αναδρομή του σήμερα με τα τελευταία δυο καλοκαίρια, με σκοπό να αναδείξω τις φετινές προσεγμένες και επιλεκτικές μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ, εν συγκρίσει με τα μεταγραφικά… φάουλ που συντελέστηκαν τις δυο περασμένες σεζόν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Θερινή Μεταγραφική Περίοδος Σεζόν 2018-19

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2018, οι δρόμοι του πρωταθληματικού προπονητή Μανόλο Χιμένεθ με την ΑΕΚ χωρίζουν. Ως αντικαταστάτη, η διοίκηση της Ένωσης επιλέγει τον Μαρίνο Ουζουνίδη που μέχρι πρότινος έτρεχε το… project λιτότητας του Παναθηναϊκού με επιτυχημένα για τα δεδομένα αποτελέσματα. Πέραν όμως του προπονητή, υπήρξαν σημαντικές αποχωρήσεις από το κιτρινόμαυρο ρόστερ και μάλιστα ποδοσφαιριστών που αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά της πρωταθληματικής Ένωσης του 2018. Ο δανεικός Παναγιώτης Κονέ επέστρεψε στην Ουντινέζε, ο στυλοβάτης της άμυνας Όγκνιεν Βράνιες πωλήθηκε στην Άντερλεχτ, ο ηγέτης της περασμένης χρονιάς Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έμεινε ελεύθερος και εν συνεχεία υπέγραψε στον Ολυμπιακό και ο καταλυτικός σκόρερ Σέρχιο Αραούχο επέστρεψε στην ομάδα του την Λας Πάλμας (όντας και αυτός δανεικός).

 Η διοίκηση του Δικεφάλου προσπάθησε να αναπληρώσει τα κενά που άφησαν οι ανωτέρω ποδοσφαιριστές, όμως στην πραγματικότητα ουδέποτε μπόρεσε να τα καλύψει. Αντ’ αυτών αποκτήθηκε για το κέντρο της άμυνας ο εκ της Ιταλίας ερχόμενος Μάριος Οικονόμου και ο Στράτος Σβάρνας από την Ξάνθη. Το κενό του Κονέ αναπληρώθηκε από τον ταλαντούχο, πλην όμως ανεπαρκή (εκ του αποτελέσματος) Βραζιλιάνο Άλεφ και για τα άκρα η Ένωση ενισχύθηκε με τον δανεισμό του Λούκας Μπογέ, την απόκτηση του ταλαντούχου Χρήστου Αλμπάνη από τον Απόλλωνα Σμύρνης και του Γιάννη Γιαννιώτα που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό. Η πιο εύστοχη και επιτυχημένη προσθήκη του καλοκαιριού αυτού υπήρξε ο δανεισμός του Εζεκιέλ Πόνσε από την Ρόμα, ο οποίος και αναπλήρωσε επάξια και με επάρκεια το κενό που άφησε πίσω του ο Τσίνο.

Θερινή Μεταγραφική Περίοδος 2019-20

Η σεζόν 2018-19 άφησε την ΑΕΚ χωρίς τίτλο, χαμένη σε έναν ακόμη τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και «έρημη» στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ο Μανόλο Χιμένεθ που ολοκλήρωσε και αυτήν την σεζόν, αποχαιρετά και πάλι την Ένωση και αντικαταστάτης του θα επιλεχθεί από τον Νίκο Λυμπερόπουλο ο Πορτογάλος τεχνικός (με άνευ άξιου λόγου βιογραφικό) Μιγκέλ Καρντόσο. Η προηγούμενη αποτυχημένη χρονιά έφερε μπαράζ αποχωρήσεων-πωλήσεων στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο. Ο δανεικός Λούκας Μπογέ πέρασε χωρίς να ακουμπήσει και επέστρεψε στην Τορίνο, ο Τάσος Μπακασέτας (ξε)πωλήθηκε στην Αλάνιασπορ, οι Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ροντρίγκο Γκάλο και Γιάννης Γιαννιώτας έμειναν ελεύθεροι, ο «λίγος» Άλεφ αποχώρησε και ο Εζέκιελ Πόνσε γύρισε στην Ρόμα αφού τα οικονομικά δεδομένα της ΑΕΚ δεν επέτρεπαν την απόκτησή του.

Ο νέος Πορτογάλος τεχνικός εισηγήθηκε την απόκτηση πληθώρας Πορτογάλων ποδοσφαιριστών και ο τότε τεχνικός διευθυντής Νίκος Λυμπερόπουλος φρόντισε να ολοκληρώσει ορισμένα deal τα οποία εν καιρώ κόστισαν (αγωνιστικά και οικονομικά) στην ομάδα. Το ρόστερ λοιπόν ενισχύθηκε με την απόκτηση του Νέλσον Ολιβέιρα από την αγγλική Νόριτς για την κορυφή της επίθεσης, ενώ στις πτέρυγες αποκτήθηκαν οι Ντάνι Βέρντε από την Ρόμα και Μίλος Ντέλετιτς από την Λάρισα. Στον άξονα η Ένωση εξασφάλισε τον δανεισμό του διακαούς πόθου του Καρντόσο, Φρανσίσκο Ζεράλδες από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και την αγορά του Νταβίντ Σιμάο από την… ποδοσφαιρομάνα Άντβερπ, το συμβόλαιο του οποίου δεν αποσβέστηκε ποτέ και ακόμα και σήμερα ταλανίζει τον κιτρινόμαυρο προϋπολογισμό.

Τέλος, το κενό που άφησε ο Ροντρίγκο Γκάλο, αναπληρώθηκε από την απόκτηση του Παουλίνιο από την Τσάβες, ενώ η ΑΕΚ επανάφερε στις τάξεις της με την μορφή δανεισμού τον Όγκνιεν Βράνιες. Η χρονιά ξεκίνησε στραβά με τον αποκλεισμό της ομάδας στα πλέι οφ για τους ομίλους του Europa League από την Τραμπζονσπόρ και συνεχίστηκε με την ήττα εντός έδρας στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος από την Ξάνθη, γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι και έδωσε τέλος στην συνεργασία του Πορτογάλου, αλλά και του τεχνικού διευθυντή Νίκου Λυμπερόπουλου με τον Δικέφαλο.

Θερινή Μεταγραφική Περίοδος 2020-21

Μετά τις δυο πλήρως αποτυχημένες θερινές μεταγραφικές περιόδους των προηγουμένων ετών, η ΑΕΚ εμφανίζεται σοβαρή, μετρημένη, στοχευμένη και οργανωμένη. Για πρώτη –ίσως- χρονιά από τότε που ανέλαβε η διοίκηση τις τύχες της ομάδας, ο σύλλογος φαίνεται να λειτουργεί με πλάνο και σχέδιο. Έχοντας τον Ιταλό κόουτς Μάσιμο Καρέρα στο τιμόνι της ομάδας, υποβοηθούμενος από τον Ίλια Ίβιτς σε ρόλο τεχνικού διευθυντή. Οι δυο τους ταίριαξαν από την αρχή και η χημεία τους επέφερε ουσιαστικές αλλαγές και προσθήκες. Η διοίκηση στηρίζει απόλυτα τις επιλογές της, όσον αφορά το τεχνικό team του συλλόγου και απρόσκοπτα και οι δυο από την σκοπιά τους δουλεύουν αδιαλείπτως για την πρόοδο και την ενίσχυση της ομάδας, τόσο αγωνιστικά όσο και μεταγραφικά.

 Από το ρόστερ της περσινής χρονιάς αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, ορισμένοι από τους οποίους πρόσφεραν τα μέγιστα στις επιτυχίες των προηγούμενων ετών εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Βασίλης Μπάρκας πωλήθηκε στην Σέλτικ και έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του προκειμένου να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Οι Νίκλας Χουλτ και Βίκτωρας Κλωναρίδης έμειναν ελεύθεροι και οι δανεικοί Σέρχιο Αραούχο και Όγκνιεν Βράνιες γύρισαν στις ομάδες τους. Επιπλέον πωλήθηκε ο Μάριος Οικονόμου και δόθηκαν δανεικοί οι Ντάνι Βέρντε και Μίλος Ντέλετιτς σε Σπέτσια και Λαμία αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, οι προσθήκες που έγιναν φέτος ήταν μετρημένες και εξονυχιστικά ελεγμένες. Το κενό του Χούλτ κάλυψε η απόκτηση του Εμάνουελ Ινσούα από τον Παναθηναϊκό, ενώ η άμυνα ενισχύθηκε με την απόκτηση του ταλαντούχου Νασίμ Χνιντ και του διεθνούς Ρουμάνου κεντρικού αμυντικού Ιονούτ Νεντελτσεάρου! Στα χαφ δεν υπήρξε κάποια αποχώρηση, πλην όμως η μεσαία γραμμή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την απόκτηση του Γιεβγέν Σάκχοφ και την ενεργοποίηση της ρήτρας του Ντάμιαν Σιμάνσκι. Η υπέρβαση όμως έγινε στα… άκρα. Η Ένωση έπειτα από αρκετά χρόνια αποκτά καθαρόαιμα εξτρέμ. Ο λόγος για την αγορά του Λιβάι Γκαρσία από την Μπέιταρ Τζαρούσαλεμ και την απόκτηση του Μουαμέρ Τάνκοβιτς που αποτέλεσε διακαή πόθο του Ίλια Ίβιτς.

Τέλος, η κορυφή της επίθεσης ενισχύθηκε με έναν έμπειρο και δεινό σκόρερ ονόματι Καρίμ Ανσαριφάρντ. Τελευταίο αγκάθι για την διοίκηση είναι η ανανέωση των συμβολαίου των Μάρκο Λιβάγια και Νέλσον Ολιβέιρα, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το επόμενο καλοκαίρι. Το ρόστερ αυτό κατάφερε ήδη να αποκλείσει την ελβετική Σεντ Γκάλεν και την γερμανική Βόλσφμπουργκ και να προκριθεί στους ομίλους του Europa League κόντρα σε κάθε πρόβλεψη. Εν κατακλείδι, όπως και να κυλήσει η φετινή χρονιά, η ομάδα φάνηκε να μαθαίνει από τα λάθη και τις κακοτοπιές των προηγούμενων καλοκαιριών και εμφανίστηκε σοβαρή και με πλάνο. Με έναν προπονητή που ξέρει τι ζητάει από τους παίκτες και καταφέρνει να το παίρνει και με έναν τεχνικό διευθυντή με τεχνογνωσία, σοβαρότητα και οργάνωση. Έτσι φαίνεται ότι το πάθημα δυο καλοκαιριών έγινε μάθημα… 

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.