Header Ads


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η επιστροφή του ασώοτου και η νίκη στις λάσπες

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η επιστροφή του ασώοτου και η νίκη στις λάσπες


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1997: ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0





Η βραδιά της 13ης Ιανουαρίου 1997 κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της ΑΕΚ. Ηταν το βράδυ που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε για πρώτη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια ως προπονητής του Ολυμπιακού και έγινε δεκτός από ένα γήπεδο που έβραζε από... ιερή οργή. Η ΑΕΚ νίκησε με 2-0 έναν Ολυμπιακό αιχμάλωτο από τη δίψα των παικτών της ΑΕΚ και από το πάθος της εξέδρας, μέσα σε έναν αγωνιστικό χώρο που θύμιζε βούρκο από τους τόνους βροχής που είχε δεχθεί τις προηγούμενες μέρες.

Βασικά δε μιλάμε για ένα αλλά για δύο βράδια. Ο αγώνας είχε οριστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, όμως η σφοδρότατη καταιγίδα που είχε πλήξει την Αθήνα όλο το σαββατοκύριακο καθιστούσε τον αγωνιστικό χώρο ακατάλληλο. Ετσι, ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ που το προηγούμενο καλοκαίρι είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό (ο οποίος ήταν ήδη πρωτοπόρος λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου με τις διαιτησίες να είναι από την αρχή προκλητικά υπέρ του) έπρεπε να πάει δύο φορές στο παλιό του «σπίτι».

Το βράδυ της Κυριακής, η αποστολή του Ολυμπιακού πήρε μία πρόγευση για το τι την περίμενε. Αλλά το βράδυ της Δευτέρας, όταν πια ο Μπάγεβιτς μπήκε στο γήπεδο με ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας, το... ρεπερτόριο της εξέδρας ήταν πλούσιο και έντονο, με συνθήματα, βρισιές, ψεύτικα χαρτονομίσματα να ανεμίζουν, ακόμα και πανό.

Το πάθος ξεχείλιζε από παντού και ο Ολυμπιακός υπέστη την πρώτη από τις τρεις ήττες του με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο του την τριετία 1996-99 (2-0, 1-0, 2-0). Το πρώτο γκολ της ομάδας του (επί οκτώ χρόνια συνεργάτη του Μπάγεβιτς και πλέον πρώτου προπονητή της ομάδας τη σεζόν 1996-97) Πέτρου Ραβούση ήρθε στο 43' από το Ντέμη Νικολαϊδη, μετά από κόρνερ του Σαβέβσκι και φάση διαρκείας στην περιοχή του Ολυμπιακού, και το δεύτερο από τον Χρήστο Κωστή, μετά από αρχική απόκρουση του Ελευθερόπουλου σε σουτ του Κετσπάγια.


Ηταν μια νίκη που ήθελε πολύ όλη η οικογένεια της ΑΕΚ και που έδωσε μεγάλη ψυχολογική ώθηση στην ομάδα. Η απόσταση των οκτώ βαθμών μειώθηκε στους πέντε και την επόμενη αγωνιστική μειώθηκε στους τρεις, όμως οι σκανδαλώδεις διαιτητικές αποφάσεις υπέρ του Ολυμπιακού επέτρεψαν στην ομάδα του Κόκκαλη να αυξήσει και πάλι τη διαφορά στον δεύτερο γύρο. Η «κόκκινη χούντα» μόλις άρχιζε, όμως η περήφανη και αδούλωτη ΑΕΚ θα τους χαλούσε για πολύ καιρό την εικόνα του ανίκητου πρωταθλητή.



Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μαλαδένης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Κωστής (86' Μαρτσέλο) Νικολαϊδης (79' Μ. Βλάχος).


Στις 13 Ιανουαρίου

13/1/46 ΑΕΚ-Αρίων Γούβας 8-0 (Πρωτάθλημα Αθηνών)

13/1/60 ΑΕΚ-Καλογρέζα 7-0 (Κύπελλο Ελλάδας –με την «κανονική» της ομάδα η ΑΕΚ και με σκόρερ 4 γκολ τον Νεστορίδη)

13/1/63 Ηρακλής-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική –πολύ δύσκολα πέρασε η ΑΕΚ από το Καυταντζόγλειο και έκανε ένα ακόμα βήμα τίτλου)

13/1/74 Καβάλα-AEK 1-1 (Α’ Εθνική - ο Μπάμπης Ψυμόγιαννος ήταν η καθοριστική αλλαγή του Αγγλου προπονητή Σταν Άντερσον, αφού κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ισοφάρισε ο Τάσος στο 75’)

13/1/80 Εθνικός-ΑΕΚ 2-1 (Α’ Εθνική –δίκαιη νίκη του Εθνικού με αντίπαλο μια κακή ΑΕΚ)

13/1/85 AEK-Απ. Καλαμαριάς 1-0 (Α’ Εθνική –το γκολ του Δίντσικου στο 78’ κρατούσε την ΑΕΚ σε επαφή με την κορυφή, όμως όλα θα χάνονταν στην ήττα στη Λάρισα μετά από μία εβδομάδα)

13/1/88 ΑΕΚ-Καλλιθέα 2-0 (Κύπελλο Ελλάδας –πρόκριση, αλλά και τραυματισμός του Τάκη Καραγκιοζόπουλου που θα απουσίαζε 15 μήνες και θα επέστρεφε για να γράψει ιστορία στο ιστορικό ντέρμπι τίτλου στις 7/5/1989)

13/1/93 Ατρόμητος-ΑΕΚ 1-1 (Κύπελλο Ελλάδας –αποτέλεσμα που προκάλεσε αίσθηση, αφού η πανίσχυρη και μόνιμη πρωταθλήτρια της εποχής ΑΕΚ τα βρήκε σκούρα στον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 με τον Ατρόμητο της Γ’ Εθνικής)

13/1/1996 Αθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1 (Α' Εθνική -Πρώτη νίκη της ΑΕΚ στο καταραμένο νταμάρι του Βύρωνα)

13/1/02 Ηρακλής-ΑΕΚ 3-2 (Α’ Εθνική –η πρώτη από τις τρεις σερί ήττες με το ίδιο σκορ από Ηρακλή, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που εξανέμισαν το πλεονέκτημα των 5 βαθμών )

aek365.org
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.