Header Ads


Αλμπάνης: «Ο Αλμέιδα ήταν αυτό που έλειπε από την ΑΕΚ»

Αλμπάνης: «Ο Αλμέιδα ήταν αυτό που έλειπε από την ΑΕΚ»


Ο Χρήστος Αλμπάνης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα!

Ο Χρήστος Αλμπάνης δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή.




Ή για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι μία κλασική περίπτωση με βάση το πώς έχει ο κόσμος στο μυαλό του τους ποδοσφαιριστές. Δεν λατρεύει τα φώτα της δημοσιότητας. Κάθε άλλο. Κάνει τα πάντα για να τα αποφύγει, επιλέγοντας να δίνει τις απαντήσεις του μέσα στο γήπεδο.

Από το περασμένο καλοκαίρι φοράει τη φανέλα της Ανδόρας, η οποία αγωνίζεται στη 2η κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Την Ανδόρα που έχει πρόεδρο τον Ζεράρ Πικέ. Την Ανδόρα που πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε πως τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή από την ΑΕΚ, η οποία αρχικά τον είχε παραχωρήσει δανεικό μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του, έπεισαν τους ανθρώπους της ομάδας να τον διατηρήσουν στο ρόστερ -τουλάχιστον- έως το 2025. Πλέον ο Αλμπάνης, πιο απελευθερωμένους και κατασταλαγμένος, ελπίζει σε μία ξεχωριστή πορεία με τα χρώματα της Ανδόρας, θέλοντας τα επόμενα χρόνια να πατήσει και τα γήπεδα της La Liga.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο 28χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε στο SPORT24 για την απόφασή του να πάει στην Ανδόρα, τις διαφορές που συνάντησε στο ισπανικό ποδόσφαιρο, ενώ απαντά και στο πώς είναι να έχεις για ιδιοκτήτη τον Ζεράρ Πικέ. Παράλληλα, αναφέρεται στην ΑΕΚ, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Ματίας Αλμέιδα, ενώ τονίζει πως οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να βρίσκονται κοντά στην κοινωνία. Όταν πίσω από την Ανδόρα υπάρχει το brand name του Πικέ τα πράγματα γίνονται εύκολα

Καταρχάς, πώς πήρες την απόφαση να συνεχίσεις την καριέρα σου στην Ανδόρα το περασμένο καλοκαίρι;

“Η αλήθεια είναι πως έγιναν όλα τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο και η απόφαση πάρθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Μία συνειδητή απόφαση, καθώς ήθελα να αγωνιστώ στο ισπανικό πρωτάθλημα, το οποίο μου άρεσε από μικρός. Δεν ήξερα τι θα συναντήσω διότι η Ανδόρα είχε μόλις ανέβει στη 2η κατηγορία. Ωστόσο, όταν πίσω από την ομάδα υπάρχει το brand name του Πικέ τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Όταν έφτασα στην Ανδόρα αισθάνθηκα κάτι παραπάνω από δικαιωμένος για την επιλογή μου, καθώς συνάντησα μία ομάδα με φιλοδοξίες, όνειρα, όρεξη και πάθος για όμορφα πράγματα στο μέλλον”.

Πώς είναι άραγε να έχεις πρόεδρο τον Πικέ;

“Κοίταξε να δεις, δεν είναι το κλασικό μοντέλο του προέδρου που θα συναντήσεις στην Ελλάδα. Τον έχουμε δει μόνο τρεις φορές μέσα στη σεζόν. Μία φορά σε ένα δείπνο που οργάνωσε η ομάδα και άλλες δύο μετά από αγώνες που κατέβηκε στα αποδυτήρια και απλά μας χαιρέτησε. Φαίνεται πως είναι ένας πολύ έξυπνος και πολύ ήρεμος άνθρωπος, ο οποίος εμπιστεύεται απόλυτα τους συνεργάτες του. Η ομάδα του ανήκει, αλλά υπάρχει ένα επιτελείο που τρέχει την καθημερινότητα του συλλόγου”.



Άρα δεν είχες απευθείας επαφή μαζί του πριν έρθεις στην ομάδα.

“Ακριβώς. Εκείνος, βέβαια, γνωρίζει τα πάντα. Γνωρίζει το παρελθόν κάθε ποδοσφαιριστή επειδή ενδιαφέρεται πάρα πολύ, αλλά δεν αναμιγνύεται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Ο καθένας είναι αρμόδιος για το πόστο του”.

Είναι, πάντως, ιδιαίτερα τιμητικό να σε έχει “ψάξει” ο Πικέ πριν πας στην ομάδα.

“Ναι, αν το δεις μεμονωμένα είναι εντυπωσιακό. Από την άλλη πλευρά, αν το δεις σφαιρικά, είναι λογικό να ενδιαφέρεται για το στήσιμο της ομάδας απ’ την στιγμή που είναι ο πρόεδρός της”.

Πριν πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι, θα ήθελα να μου πεις πώς είναι η καθημερινότητά σου στην Ανδόρα.

“Η Ανδόρα είναι μία σχετικά μικρή χώρα. Απέχει επτά χιλιόμετρα από τα ισπανικά σύνορα και περίπου άλλα τόσα από τα γαλλικά. Με έχει εντυπωσιάσει η καθαριότητά της, αλλά και το γεγονός πως δεν έχει καθόλου εγκληματικότητα. Είναι μία χώρα με ήρεμους ρυθμούς ζωής που σου επιτρέπει να σκέφτεσαι μόνο το ποδόσφαιρο”.

Επομένως, βρίσκεσαι σε ένα ιδανικό περιβάλλον.

“Ναι, η αλήθεια είναι πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο χρειαζόμουν αρκετά την ψυχική ηρεμία μου. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, πήρα την απόφαση να μείνω στην ομάδα με κανονική μεταγραφή πλέον έως το 2025”.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το πρωτάθλημα;

“Όπως σου προείπα, ούτε εγώ γνώριζα τι θα συναντήσω, καθώς δεν παρακολουθούσα τη 2η κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, στη La Liga 2 βρίσκονται ομάδες με τεράστια ιστορία και μεγάλη εμβέλεια, όπως είναι για παράδειγμα η Λεβάντε, η Γρανάδα και η Έιμπαρ. Η νοοτροπία, η κουλτούρα και η φιλοσοφία γύρω από το ποδόσφαιρο είναι ξεχωριστές. Τα γήπεδα, οι εγκαταστάσεις, όλα είναι υψηλότατου επιπέδου. Γενικότερα, είναι ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η πρώτη μπορεί να χάσει από την τελευταία ομάδα. Τα πάντα είναι ρευστά”.

Ο στόχος της Ανδόρας ποιος είναι; Καταλαβαίνω πως υπάρχει ένα πλάνο που θα οδηγήσει την ομάδα κάποια στιγμή στη La Liga.

“Οι φιλοδοξίες και τα όνειρα της ομάδας φτάνουν πολύ ψηλά. Χρειάζεται, ωστόσο, μία πίστωση χρόνου. Η χρονιά άρχισε πάρα πολύ καλά. Στο πρώτο μισό της σεζόν ήμασταν στην 6η-7η θέση, αλλά κάποιες ήττες που κάναμε στη συνέχεια είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουμε στη βαθμολογία. Πάντως, είναι κοινώς αποδεκτό απ’ τις περισσότερες ομάδες της κατηγορίας, ότι η Ανδόρα παίζει το πιο όμορφο ποδόσφαιρο στη La Liga 2. Τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της ομάδας. Είμαι πεπεισμένος, πάντως, ότι τα επόμενα χρόνια η ομάδα θα κάνει καλές κινήσεις για να επιτύχει τους στόχους της”.

Στην Ελλάδα ασχολούνται περισσότερο με τα γύρω-γύρω, παρά με τους ποδοσφαιριστές. Σε προσωπικό επίπεδο, σε είδαμε το τελευταίο διάστημα να είσαι ιδιαίτερα ανεβασμένος, πετυχαίνοντας γκολ και μοιράζοντας ασίστ. Σε έχει βοηθήσει όλο αυτό και στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης;

“Για εμένα, στον αθλητισμό και κατ’ επέκταση στο ποδόσφαιρο, το σημαντικότερο ρόλο παίζει η ψυχολογία. Αν έχεις αυτοπεποίθηση και βρίσκεις διαρκώς νέα κίνητρα για τον εαυτό σου, τότε όλα τα άλλα φαντάζουν λιγάκι πιο εύκολα. Προφανώς με βοηθάει και το στυλ παιχνιδιού της ομάδας προκειμένου να βγάζω στον αγωνιστικό χώρο τα χαρακτηριστικά μου και να προσφέρω όλα όσα χρειάζονται”.

Η θέση του αριστερού εξτρέμ, στην οποία αγωνίζεσαι φέτος, είναι η θέση που φαίνεται να σου ταιριάζει περισσότερο.

“Ναι, έχω καθιερωθεί φέτος στα αριστερά. Είναι μία θέση που με βολεύει και μου αρέσει περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς τους συμπαίκτες μου, δεν θα μπορούσα να πετύχω πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Το άθλημα είναι ομαδικό, όχι ατομικό”.

Τι συμβαίνει και όταν πηγαίνετε στο εξωτερικό βγάζετε ένα διαφορετικό πρόσωπο; Είναι άλλη η πίεση σε σχέση με την Ελλάδα;

“Είναι πολλοί οι παράγοντες που δεν σου επιτρέπουν να είσαι τελείως απελευθερωμένος στην Ελλάδα. Η κριτική είναι πάρα πολύ μεγάλη, ο Έλληνας κριτικάρεται πιο έντονα και κουβαλάει περισσότερα… βάρη σε σχέση με τον ξένο. Θα μου πεις, το αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και στις άλλες χώρες με τους αυτόχθονες και τους ξένους παίκτες.



Ωστόσο, θεωρώ πως στην Ελλάδα υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να αποδόσεις στο 100% των δυνατοτήτων σου. Όπως γνωρίζεις, στο ελληνικό ποδόσφαιρο ασχολούνται περισσότερο με τα γύρω-γύρω, παρά με τους ποδοσφαιριστές. Οπότε καταλαβαίνεις…”.

Επειδή αναφέρθηκες νωρίτερα στο κομμάτι της ψυχικής ηρεμίας. Υπήρξε περίοδος που να ένιωσες ότι έφτασες σε ένα τέλμα;

“Γενικότερα στον αθλητισμό υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Τα συναισθήματα είναι εναλλασσόμενα. Προσωπικά, δεν ένιωσα ποτέ ότι έφτασα σε ένα τέλμα. Σίγουρα υπήρξαν δύσκολες στιγμές, αλλά προσπαθούσα πάντα να δώσω κίνητρα στον εαυτό μου.

Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Δεν είναι εύκολο να κρατήσεις μία ισορροπία όταν υπάρχουν καθημερινά σκαμπανεβάσματα. Από εκεί και πέρα, προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε φορά το παρόν. Να σου πω την αλήθεια, το περιβάλλον που έχω συναντήσει στην Ισπανία, αλλά και το ήθος τους στο ποδόσφαιρο, θα ήθελα να τα είχα ζήσει νωρίτερα”.

Θέλω να πάμε λίγο και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παρακολουθείς την πορεία της ΑΕΚ;

“Ναι, εννοείται πως παρακολουθώ. Η αλήθεια είναι πως έχω δεθεί με την ΑΕΚ διότι είναι και η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό και τους ευχαριστώ. Από εκεί και πέρα, μ’ αρέσει που βλέπουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα διότι είχαμε χρόνια να το δούμε.

Ελπίζω να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο και σίγουρα με λίγη περισσότερη υγεία. Διότι υπάρχουν αρκετές τριβές εξωαγωνιστικά. Αν καταφέρουμε στο μέλλον να τις περιορίσουμε, θεωρώ πως το πρωτάθλημά μας θα γίνει πιο ελκυστικό”

Ίσως σε κάποιους να κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μιλάς με τόσο θερμά λόγια για την ΑΕΚ. Με την έννοια πως δεν έπαιξες όσο θα ήθελες στην ομάδα.

“Θεωρώ πως μπορείς να πάρεις θετικά πράγματα κι από δύσκολες καταστάσεις. Σίγουρα βρέθηκα στην ΑΕΚ σε μία δύσκολη περίοδο για την ομάδα, αλλά συνήθως οι δυσκολίες είναι εκείνες που σε κάνουν να δεθείς περισσότερο με μία ομάδα. Οπότε, έτσι το έχω εγώ στο μυαλό μου”.

Παρότι αποχώρησες το περασμένο καλοκαίρι από την ΑΕΚ, πρόλαβες να ζήσεις έστω και λίγο τον Ματίας Αλμέιδα. Ποια είναι η γνώμη σου;

“Αρχικά θέλω να σταθώ στον χαρακτήρα του, ο οποίος με εξέπληξε θετικά. Είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος. Βρίσκεται πολύ κοντά τόσο με τους ποδοσφαιριστές του όσο και γενικότερα με το staff του. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι τόσες διαφορετικές προσωπικότητες.

Ωστόσο εκείνος τα έχει καταφέρει περίφημα. Από εκεί και πέρα, ως προπονητής, θεωρώ πως είναι εκείνος που έλειπε από την ΑΕΚ και από τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλή ένταση στο παιχνίδι του, θέλει να έχει την κατοχή και να δημιουργεί διαρκώς φάσεις. Αν παρακολουθούσες μία προπόνηση, θα καταλάβαινες απόλυτα τι εννοώ”.

Το “δέσιμο” που υπάρχει στην ομάδα είναι και το μυστικό της φετινής επιτυχίας της;

“Ναι, φυσικά. Νομίζω πως το κομμάτι που χρειαζόταν περισσότερη δουλειά τα προηγούμενα χρόνια ήταν το ψυχολογικό. Έλειπε η ηρεμία από την ομάδα. Πιστεύω, λοιπόν, πως ο Αλμέιδα κατάφερε να πάρει το μέγιστο από τους παίκτες του τόσο αγωνιστικά όσο και στον τομέα της ψυχολογίας”.

Θα ήθελα να συζητήσουμε και λίγο για εσένα. Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

“Η Ανδόρα δεν έχει πολλές επιλογές, αλλά βρισκόμαστε κοντά στη Γαλλία και την Ισπανία, επομένως έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω σε άλλα μέρη όταν μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου. Όταν μας δίνεται η δυνατότητα, μαζί με την κοπέλα μου, επιλέγουμε να πάμε μία εκδρομή είτε στη Βαρκελώνη είτε στην Τουλούζη, είτε σε κάποια άλλη πόλη που βρίσκεται εδώ κοντά. Επίσης, μου αρέσει το διάβασμα, να βλέπω ταινίες, αλλά και να κάνω βόλτες στην πόλη. Ήρεμες καταστάσεις (σ.σ. γέλια)”.

Επειδή είσαι ένας άνθρωπος και με κοινωνικές ευαισθησίες, θεωρείς πως οφείλουν οι ποδοσφαιριστές να βρίσκονται πιο κοντά στην κοινωνία; Βλέπουμε, άλλωστε, και τις δράσεις που κάνει τα τελευταία χρόνια και ο ΠΣΑΠΠ.

“Φυσικά και οφείλει ο ποδοσφαιριστής να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία, καθώς είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και μπορεί να επηρεάσει θετικά με την στάση του. Αποτελούμε, άλλωστε, πρότυπο, ειδικά για τα παιδιά. Η αλήθεια είναι πως ο ΠΣΑΠΠ έχει βοηθήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια με τις ενέργειές του. Θεωρώ, ωστόσο, ότι υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε στο τέλος κάθε σεζόν να διοργανώνεται ένα φιλικό με φιλανθρωπικό χαρακτήρα μεταξύ των παικτών όλων των ομάδων, όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη”.

Είσαι από τους λίγους αθλητές που δεν έχει social media. Δεν θεωρείς ότι θα ήταν πιο εύκολο να στείλεις ένα μήνυμα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

“Φυσικά και θεωρώ πως ο αθλητής έχει τη δύναμη μέσα από τα social media να στείλει πολλά μηνύματα. Ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο, δεν επιθυμώ να προβάλω όσα κάνω. Προτιμώ να τα κρατάω για εμένα και να τα γνωρίζουν μόνο τα άτομα που πρέπει. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί αθλητές που συμβάλλουν με θετικό τρόπο μέσα από τα social media. Επομένως, καλό είναι να γίνονται και τέτοιες δράσεις”.

Κλείνοντας, ποιοι είναι οι αγωνιστικοί στόχοι σου από εδώ και πέρα;

“Αρχικά είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στις υποχρεώσεις μου με την Ανδόρα. Θέλω να επιτύχουμε τους στόχους που θα θέσουμε ως ομάδα σε βάθος χρόνου. Από εκεί και πέρα, όπως σου προείπα, μ’ αρέσει να κοιτάζω το τώρα. Θέλω να βελτιώνομαι καθημερινά έτσι ώστε αυτό να έχει αντίκρισμα και στο άμεσο μέλλον”.
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.