Header Ads


De Agostini: Η οικογενειακή επιχείρηση που έγινε κολοσσός και μπαίνει στην ΚΑΕ ΑΕΚ

De Agostini: Η οικογενειακή επιχείρηση που έγινε κολοσσός και μπαίνει στην ΚΑΕ ΑΕΚ


Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την εταιρεία κολοσσό που φέρνει στην Ελλάδα και την ΚΑΕ ΑΕΚ ο Μάκης Αγγελόπουλος

Διαβάστε ποια είναι η εταιρεία κολοσσός που φέρνει στην Ελλάδα και την ΚΑΕ ΑΕΚ ο Μάκης Αγγελόπουλος

Η De Agostini Group είναι μια οικογενειακή επιχείρηση πέντε γενεών που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής, η οποία ωστόσο κατάφερε να μεταμορφωθεί από ένας μικρός, παραδοσιακός εκδοτικός οίκος σε μια παγκόσμια εταιρία επενδύσεων μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες.


//inline2


Η εταιρία ιδρύθηκε στη Ρώμη το 1901 από τον χαρτογράφο Τζιοβάνι Ντε Αγκοστίνι και η πρώτη του επιχειρηματική κίνηση ήταν η έκδοση ενός σχολικού γεωγραφικού άτλαντα. Τα επόμενα χρόνια ειδικευόταν στην έκδοση του Atlante de Agostini Calendar, μιας ετήσιας ατζέντας με ημερολόγιο και γεωγραφικές πληροφορίες, η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Το 1919, ο Ντε Αγκοστίνι παραχώρησε την εταιρία του στους Μάρκο Αντόλφο Μπορόλι και Σεζάρε Άντζελο Ρόσι, ενώ το 1946 οι δυο γιοι του Μπορόλι, Ατσίλε και Αντόλφο, απέκτησαν την πλήρη ιδιοκτησία της εταιρίας.

Τα αδέρφια Μπορόλι συνέχισαν την λειτουργία της αποκτώντας ένα μεγάλο μερίδιο της εκδοτικής αγοράς στην Ιταλία. Παρόλο που σήμερα η εταιρία έχει γιγαντωθεί και έχει αποκτήσει παγκόσμια παρουσία, παραμένει κατ’ ουσίαν οικογενειακή καθώς ανήκει σε περίπου 60 μετόχους, οι οποίοι είναι όλοι άμεσοι απόγονοι του Μάρκο Αντόλφο Μπορόλι και σχεδόν όλοι φέρουν το επώνυμο Μπορόλι και Ντράγκο, το οποίο επίσης ανήκει στην οικογένεια.

Η μεταμόρφωση μιας επιχείρησης

Για περισσότερα από 80 χρόνια, η De Agostini ασχολούνταν κυρίως με την δημιουργία και έκδοση χαρτών, αλλά και γενικές εκδοτικές και εκτυπωτικές δραστηριότητες. Το 1959 αρχίζει η εποχή των Partworks- η έκδοση περιοδικών ή εγκυκλοπαιδειών σε τεύχη που συχνά συνοδεύονται από τα μέρη μιας κατασκευής.

Τότε, κυκλοφορεί η πρώτη εγκυκλοπαίδεια που πωλήθηκε σε 312 τεύχη των 32 σελίδων το καθένα. Σήμερα, η De Agostini κατέχει το 50% της αγοράς αυτής παγκοσμίως.

Στα τέλη του 1980, την επιχείρηση ανέλαβε ο Μάρκο Ντράγκο, η τρίτη γενιά της οικογένειας, ο οποίος εισήγαγε την De Agostini στο παγκόσμιο τοπίο επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε τέσσερις σημαντικούς επιχειρηματικούς τομείς: εκδόσεις, media και μέσα ενημέρωσης, παιχνίδια και services, και χρηματοοικονομικά.

Το παγκόσμιο ταξίδι ξεκίνησε με την διεθνή επέκταση των εκδοτικών δραστηριοτήτων πρώτα στην Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλον τον κόσμο. Το 1997 η εταιρία απέκτησε μερίδιο στις Seat Pagine Gialle (Yellow Pages-Κίτρινες σελίδες των Τηλεπικοινωνιών), όταν αυτές ιδιωτικοποιήθηκαν και τελικά το μερίδιο πουλήθηκε το 2000 στην Telecom Italia αποφέροντας ένα πολλαπλάσιο κέρδος στην De Agostini σε σχέση με αυτό που είχε δαπανήσει για την αγορά του. Η ρευστοποίηση αυτή αποτέλεσε ένα σημείο ορόσημο στην ιστορία της εταιρίας καθώς ήταν η αρχή για την ταχύτατη ανάπτυξή της και στους νέους τομείς.

Η De Agostini πλέον κατέχει σημαντικά μερίδια σε επιχειρήσεις παιχνιδιών και στοιχήματος, όπως η ιταλική εταιρεία στοιχηματισμού Lottomatica και ο διεθνής κολοσσός International Game Technology (IGT) στον οποίο κατέχει το 51%. Παράλληλα κατέχει υψηλά ποσοστά σε μέσα ενημέρωσης, όπως η εταιρία Banijay, ο μεγαλύτερος διεθνής παραγωγός και διανομέας περιεχομένου στον κόσμο με περισσότερες από 120 εταιρείες παραγωγής σε 22 χώρες που βρίσκεται πίσω από προγράμματα όπως το Peaky Blinders και το Black Mirror. Παράλληλα είναι ο κύριος μέτοχος σε εταιρίες επενδύσεων και real estate. Η εταιρία από το 1997 έως το 2018 κατάφερε να μεταμορφωθεί από μια οικογενειακή επιχείρηση που ασχολούνταν κυρίως με τις εκδόσεις σε μια ισχυρή εταιρία επενδύσεων που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Αυτά τα 20 περίπου χρόνια, οι επενδύσεις της εταιρίας έφτασαν συνολικά τα 26,3 δισεκ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις άγγιξαν τα 16,8 δισεκ. ευρώ.

Σήμερα, το De Agostini Group έχει την έδρα του στη Νοβάρα και το Μιλάνο της Ιταλίας και αριθμεί περισσότερους από 14.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο.

Παρά την διεθνή της δραστηριοποίηση και την επέκτασή της σε πολλούς κλάδους, η De Agostini παραμένει κατά βάση μια οικογενειακή επιχείρηση. Μέσα στο πλαίσιο της απαιτητικής παγκόσμιας αγοράς που δεν ευνοεί τις στενές προσωπικές σχέσεις, η οικογένεια Μπορόλι και Ντράγκο έχει καταφέρει να μείνει ενωμένη καθιστώντας την εταιρία που ιδρύθηκε περισσότερο από 120 χρόνια πριν έναν ισχυρό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα.
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.