Header Ads


Σενάρια πρόκρισης ΑΕΚ: Πώς εξασφαλίζει από απόψε την συνέχεια στην Ευρώπη

Σενάρια πρόκρισης ΑΕΚ: Πώς εξασφαλίζει από απόψε την συνέχεια στην Ευρώπη


Όλα τα σενάρια - Τι αποτέλεσμα θέλει η ΑΕΚ στο Μαρσέιγ-Άγιαξ

Η ΑΕΚ ενδέχεται σε λίγες ώρες να εξασφαλίσει μαθηματικά την 3η θέση στον όμιλό της και θα είναι διπλά... χαρούμενη αν επικρατήσει της Μπράιτον και ο άλλος αγώνας του group δεν αναδείξει νικητή. Αν ο Αγιαξ δεν νικήσει στο Βελοντρόμ θα της αρκεί το «Χ2» στην Ολλανδία για να συνεχίσει στην Ευρώπη.




Ημέρα - «κλειδί» για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΑΕΚ δύναται να χαρακτηριστεί η αποψινή (30/11), δεδομένου ότι εκείνη θα υποδεχθεί την Μπράιτον και η Μαρσέιγ τον Αγιαξ, στο πρόγραμμα του ομίλου της στο Europa League που... θυμίζει κάτι από Champions League.

Τι θέλει λοιπόν η Ενωση για να εξασφαλίσει σε λίγες ώρες ότι θα συνεχίσει την εκτός συνόρων πορεία της και μετά το group stage; Να νικήσει τους Αγγλους και την ίδια στιγμή ο Αίαντας να μην πράξει κάτι ανάλογο στη Μασσαλία. 



Σε αυτή την περίπτωση θα είναι μίνιμουμ τρίτη και θα εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για τα νοκ άουτ του Conference, ενώ θα παραμένει στο «κόλπο» και για τα αντίστοιχα του Europa (με το απόλυτο ως το τέλος θα συνεχίσει βρέξει - χιονίσει στη δεύτερη τη τάξη διοργάνωσης της UEFA).

Bonus σε αυτό: Επικρατεί σήμερα, ο Αγιαξ δεν νικά στη Μασσαλία και την τελευταία αγωνιστική η ΑΕΚ θα θέλει απλά νίκη της Μαρσέιγ επί της Μπράιτον για να τερματίσει 2η, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει εκείνη στην Ολλανδία. Γιατί; Αν δεν χάσει από τους «γλάρους» θα υπερτερεί πλέον σε ενδεχόμενη ισοβαθμία μαζί τους. Υπάρχουν πάντως πολλά πιθανά σενάρια και το βράδυ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά.



Αξίζει να υπογραμμιστεί κάτι. Είναι σημαντικό για την ΑΕΚ εφόσον δεν πάρει τη νίκη επί της Μπράιτον, να μην το κάνει ούτε ο Αγιαξ, καθώς έτσι θα παίξει σε μερικές ημέρες στο Αμστερνταμ για δύο αποτελέσματα, κάτι που θα της επιτρέψει να βάλει τουλάχιστον εκείνον από κάτω.

Αν οι «κιτρινόμαυροι» χάσουν θα εξανεμιστούν οι ελπίδες τους να συνεχίσουν στο Europa, ενώ ακόμη και αν κερδίσουν την Μπράιτον αλλά κάτι αντίστοιχο πετύχει και ο Αγιαξ, θα μπορούν να βγουν από 1οι ως και 4οι! Ο όμιλος όπως είπαμε παραπάνω είναι «ρευστός» και προκύπτουν αρκετά «αν». Για παράδειγμα, εφόσον η Ενωση κάνει το απόλυτο και η Μαρσέιγ πάρει το πολύ ένα βαθμό, τότε θα βρεθεί αυτόματα στους «16» του Europa αφού θα κόψει πρώτη το νήμα (με όσα οφέλη συνεπάγεται αυτό το ενδεχόμενο σε επίπεδο οικονομικών bonus αλλά και ranking), Αν όμως επικρατήσουν απόψε τόσο εκείνη όσο και ο Αιαντας και στο φινάλε ο Αγιαξ πάρει τη νίκη στο μεταξύ τους ματς, τότε η Μπράιτον θα την αφήσει ουραγό εφόσον δεν χάσει από τη Μαρσέιγ (εννοείται πως θα μείνει τελευταία αν κάνει δύο ήττες).

Η ουσία για την ΑΕΚ είναι πως αν κερδίσει σήμερα θα παραμείνει με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας στο κόλπο για το Europa (θα δείτε παρακάτω γιατί), ενώ στη περίπτωση που η νίκη της συνδυαστεί με μη επικράτηση της Μαρσέιγ, θα διεκδικεί ακόμη και την 1η θέση. Επειδή όμως αν κερδίσει η ίδια και ο Αγιαξ δεν πράξει κάτι αντίστοιχο στη Γαλλία θα εξασφαλίσει μίνιμουμ την πρόκρισή της στο Conference, τότε για την Ενωση το ιδανικό αποτέλεσμα στο Βελοντρόμ, στον άλλον αγώνα του ομίλου δηλαδή, είναι η ισοπαλία. Ονειρικό. Ετσι (με νίκη της και ισοπαλία στο άλλο παιχνίδι δηλαδή) θα «κλειδώσει» την και μετά τους ομίλους ευρωπαϊκή της παρουσία και θα διεκδικεί παράλληλα να πάει απευθείας στους «16» του Europa.

Επειδή μάλιστα ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που ηττηθεί από τους «γλάρους» θα παραμείνει πάνω από τους Ολλανδούς αν δεν κερδίσουν, τότε ένα «Χ» στο Μαρσέιγ-Αγιαξ φαίνεται πως θα είναι ότι καλύτερο για όλους στη Νέα Φιλαδέλφεια, ώστε να τα παίξουν... όλα για όλα στον δικό τους ματς. Στο άνωθεν ιδανικό σενάριο που κερδίσουν και παράλληλα το παιχνίδι της Γαλλίας ολοκληρωθεί ισόπαλο, ας έχουμε κατά νου πως ο Αγιαξ θα καταστεί (και) μαθηματικά αδιάφορος ενόψει του φινάλε εναντίον της Ενωσης!

Ας δούμε τώρα και τι θα συμβεί σε πιθανή αποψινή της ισοπαλία. Για να «σκαρφαλώσει» 2η θα θέλει μόνο με έναν συνδυασμό αποτελεσμάτων την τελευταία αγωνιστική (νίκη δική της και της Μαρσέιγ), ενώ σε ότι αφορά την 3η θέση πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της αναμέτρησης του Αγιαξ στη Μασσαλία.

Αν δεν κερδίσει ο Αίαντας τότε θα πάει στο Αμστερνταμ για δύο αποτελέσματα (αυτό που λέγαμε παραπάνω), εφόσον όμως το πράξει τότε προκύπτει το εξής «δαιδαλώδες» ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που η Ενωση αποσπάσει στο φινάλε ισοπαλία στην Ολλανδία και ισοβαθμίσει στους 6 πόντους με τον Αγιαξ, το ποιος θα είναι από πάνω θα εξαρτηθεί κατά σειρά από α) τη διαφορά τερμάτων των δύο ομάδων στον όμιλο, β) την καλύτερη επίθεση στον όμιλο, γ) τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ στον όμιλο, όπως κατά σειρά και άλλα επί μέρους κριτήρια με αντίστοιχες λεπτομέρειες.

Επειδή λοιπόν αυτή τη στιγμή τα δύο clubs διαθέτουν «κοντινά» goal average, 5-8 και 4-8 αντίστοιχα, ενδέχεται κάθε γκολ που θα σημειωθεί απόψε να κριθεί στο φινάλε άκρως σημαντικό, ανεξαρτήτως αν διαμορφώσει ή όχι αποτέλεσμα.

Εδώ να υπογραμμίσουμε κάτι που ίσως έπρεπε να ειπωθεί και στην αρχή. Εάν η ΑΕΚ κερδίσει στη «Johan Cruyff Arena» θα συνεχίσει στην Ευρώπη ότι και αν γίνει απόψε στα δύο ματς του group, σε «OPAP Arena» και Βελοντρόμ.

Εάν η Ενωση ηττηθεί από τους «γλάρους», θα στραφούμε εκ νέου στο Βελοντρόμ. Είναι, λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να μην κερδίσει ο Αγιαξ ώστε να διατηρήσει το «μαξιλαράκι ασφαλείας» πως θα παίξει εναντίον του για δύο αποτελέσματα ώστε να τερματίσει 3η και να συνεχίσει στο Conference, αλλιώς σε ενδεχόμενη νίκη του στη Γαλλία οι «κιτρινόμαυροι» θα κληθούν να αποδράσουν από την Ολλανδία με τους τρεις βαθμούς, αφού ακόμη και η ισοπαλία θα τους αφήσει 4ους με 5 πόντους.

Η βαθμολογία

1. Μαρσέιγ 8 10-6
2.Μπράιτον 7 8-5
3. ΑΕΚ 4 5-8
4.Αγιαξ 2 4-8

Τα εναπομείναντα παιχνίδια

5η αγωνιστική - 30/11

ΑΕΚ - Μπράιτον
Μαρσέιγ – Αγιαξ

6η αγωνιστική - 14/12

Αγιαξ - ΑΕΚ
Μπράιτον – Μαρσέιγ

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.