Header Ads


Σιμόες: «Είχα πρόταση με τα τριπλάσια από ΠΑΟΚ, μόνο ΑΕΚ στην Ελλάδα!»

Σιμόες: «Είχα πρόταση με τα τριπλάσια από ΠΑΟΚ, μόνο ΑΕΚ στην Ελλάδα!»


Ο Αντρέ Σιμόες έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη για την πορεία του στην ΑΕΚ..

Η ποδοσφαιρική ιστορία του Αντρέ Σιμόες στην ΑΕΚ ήταν κάτι παραπάνω από ωραία. Είναι από αυτές που στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, διεκδικούν την πιο περίοπτη θέση. 




Ο Πορτογάλος έγινε σήμα κατατεθέν της πορείας των κιτρινόμαυρων από το ναδίρ στο ζενίθ. Περπάτησε ένα προς ένα τα σκαλοπάτια του ανηφορικού δρόμου που ακολούθησε το κλαμπ για να φτάσει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από 24 χρόνια και να πάρει μέρος στην γιορτή των ομίλων του Champions League.

Ήταν εκεί και στα δύσκολα, όταν το «ράβε-ξήλωνε» έγινε συνήθεια. Και τότε ήταν που βγήκε μπροστά, γιατί πολύ απλά έτσι έχει μάθει να κάνει.



Μέσα στα επτά χρόνια που φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο στη στήθος, κατέγραψε συνολικά 227 συμμετοχές που τον καθιστούν τον δεύτερο ξένο στη σχετική λίστα του συλλόγου, πίσω μονάχα από τον σπουδαίο Τόνι Σαβέφσκι.

Ο Πορτογάλος άνοιξε την καρδιά του. Ίσως όχι κυριολεκτικά, αλλά όχι και τόσο μεταφορικά όσο επιτάσσει το δημοσιογραφικό κλισέ. Ο πρώην αρχηγός της Ένωσης ξεδίπλωσε το κουβάρι των αναμνήσεων και άνοιξε το άλμπουμ με τα πορτρέτα των ανθρώπων που γνώρισε, από την ημέρα που στα αυτιά του έφτασε το όνομα «ΑΕΚ» μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές στα Σπάτα.



Η συνέντευξη του Αντρέ Σιμόες


«Θα γύριζα πίσω στην Ελλάδα μόνο για την ΑΕΚ»



Ξεκινώντας, πώς ήταν το φετινό καλοκαίρι για σένα;

Την περσινή σεζόν δεν αγωνίστηκα όσο θα ήθελα και έτσι παρά το γεγονός ότι έχω δύο ακόμα χρόνια συμβόλαιο με τη Φαμαλικάο, αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερο για μένα να μετακομίσω σε άλλη ομάδα. Συζήτησα με κάποιες ελληνικές ομάδες, αλλά τελικά δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Κατάλαβα ότι πρέπει να αλλάξω πολλά στη ζωή μου, και δεν ήμουν σίγουρος αν αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό. Η γυναίκα μου, άλλωστε, εργάζεται και τα παιδιά μου πηγαίνουν σχολείο στην Πορτογαλία.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν συμφώνησες με τις ελληνικές ομάδες με τις οποίες μίλησες;

Δεν βρήκα αυτό που έψαχνα. Ο λόγος δεν ήταν οικονομικός. Ήμουν πολλά χρόνια στην ΑΕΚ και η αλήθεια είναι ότι έβγαλα πολλά χρήματα. Ήταν δύσκολο για μένα μετά από μόλις έναν χρόνο αφότου επέστρεψα στην Πορτογαλία, να αλλάξω και πάλι τα πάντα στη ζωή μου. Κατάλαβα ότι τελικώς θα γύριζα πίσω στην Ελλάδα μόνο για την ΑΕΚ. Μου λείπει η ζωή μου στην Αθήνα, αλλά δεν θα επέστρεφα για κάποια μικρότερη ομάδα.

Άρα οι ομάδες με τις οποίες μιλούσες ήταν εκτός του Τop-5 του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Ναι.

Ήταν ομάδες που έχουν την έδρα τους στην Αθήνα;

Ήταν μία ομάδα με έδρα στην Αθήνα και κάποιες άλλες εκτός Αθήνας. Μου λείπει η ζωή μου εκεί αλλά αυτό συμβαίνει επειδή άνηκα σε έναν κορυφαίο σύλλογο. Φέτος το καλοκαίρι είχα συμβόλαιο με τη Φαμαλικάο οπότε δεν ήμουν «στον αέρα». Αν η κατάσταση ήταν διαφορετική και δεν είχα ομάδα, ίσως να σκεφτόμουν και διαφορετικά. Αυτό το καλοκαίρι, χρειαζόμουν μία καλή εναλλακτική για να φύγω από την Πορτογαλία.

Ας πάμε πίσω στον χρόνο. Όταν πριν οκτώ χρόνια άκουγες για πρώτη φορά το όνομα «ΑΕΚ», μπορούσες να φανταστείς ότι θα πετύχαινες όλα όσα πέτυχες με αυτή τη φανέλα;

Όχι. Σίγουρα, όταν υπέγραψα στην ΑΕΚ, ήξερα ότι πρόκειται για μία ομάδα με τεράστια δυναμική. Ακόμα και αν εκείνη την περίοδο, τον Δεκέμβριο του 2014, αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, ήξερα ότι το πλάνο της ομάδας ήταν να μεγαλώσει και να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμενα τόσα χρόνια στον σύλλογο και θα πετύχαινα όσα πέτυχα. Εκείνο το διάστημα είχα και κάποιες εναλλακτικές. Υπήρχαν ομάδες που μου έδιναν περισσότερα χρήματα, ειδικά μία από την Πολωνία. Πίστεψα όμως ότι το project της ΑΕΚ ήταν για μένα η καλύτερη επιλογή.

Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση μόλις άκουσες το όνομα «ΑΕΚ»;

Όλα έγιναν στην πρώτη σεζόν που αγωνίστηκα στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας. Εκείνη την περίοδο ήταν τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Είδε κάποιους αγώνες και συνάντησε τον μάνατζέρ μου. Έτσι, άρχισαν να συζητούν. Την πρώτη φορά που έμαθα για την ΑΕΚ αισθάνθηκα κάτι πολύ ξεχωριστό. Το να παίζεις στην Πορτογαλία και να ακούς για μία μεγάλη ομάδα της Ελλάδας ήταν, σίγουρα, κάτι σπουδαίο. Τελικώς, τον Δεκέμβρη καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν εύκολο. Άλλωστε, ήμουν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου μου με την ομάδα στην οποία άνηκα τότε και έτσι από 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, είχα το δικαίωμα να υπογράψω σε ομάδα της επιλογής μου.


Επιστρέφοντας στη σεζόν 2017/18, ποιο θεωρείς ότι ήταν το κύριο συστατικό της επιτυχίας της ΑΕΚ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

Πιστεύω ότι πρώτα από όλα ήταν η έκπληξη, γιατί κανείς δεν περίμενε η ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αρχίσαμε κερδίζοντας κάποια θεωρητικά πιο εύκολα ματς και όταν ήρθε η ώρα των ντέρμπι έπρεπε να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Αν στο ξεκίνημα μίας χρονιάς χάσεις σε ένα ντέρμπι αρχίζεις να πιστεύεις ότι είσαι εκτός μάχης. Εκείνη την περίοδο, το πρώτο μας ντέρμπι ήταν με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Παρά το ότι βρεθήκαμε να χάνουμε με 2-0, ανατρέψαμε την κατάσταση και κερδίσαμε με 3-2. Μετά από αυτό το παιχνίδι αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί από τον Ολυμπιακό. Ήταν το σημαντικό βήμα για να αρχίσουμε να εκτιμάμε περισσότερο τις δυνάμεις μας, ακόμα και αν εκείνη τη σεζόν τελικώς παλέψαμε για τον τίτλο με τον ΠΑΟΚ. Φυσικά, άλλαξε την ιστορία του πρωταθλήματος και η νίκη στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό με το γκολ του Γιακουμάκη. Εκείνη τη χρονιά δεν χάσαμε κανένα ντέρμπι και αυτό ήταν το κλειδί.

Τι έχεις κρατήσει πιο έντονα στο μυαλό σου από όσα συνέβησαν στο επεισοδιακό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα;

Ήταν πολύ περίεργο παιχνίδι. Μας κατηγορούν ακόμα και σήμερα ότι κλέψαμε το πρωτάθλημα. Αυτό είναι ψέμα, είναι άδικο να λέγεται κάτι τέτοιο. Ταξιδέψαμε για τη Θεσσαλονίκη όντας πέντε βαθμούς μπροστά και ενώ ο αγώνας επρόκειτο να γίνει χωρίς κόσμο. Από την μία στιγμή στην άλλη, άνοιξε το γήπεδο, πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια και επιστράφηκαν τρεις βαθμοί στον ΠΑΟΚ. Έτσι, πριν την πρώτη σέντρα, ήμασταν μπροστά με δύο βαθμούς, αντί για πέντε. Αυτό έγινε για να χαλάσει το μυαλό των ποδοσφαιριστών, ήταν κάτι άδικο. Παίξαμε τελικώς το ματς και κάναμε καλή εμφάνιση, κρατούσαμε το 0-0 και ξαφνικά σκόραραν σε μία φάση που υπήρχε οφσάιντ. Βλέπουμε μετά από χρόνια ότι όταν ένας παίκτης παίρνει πλεονέκτημα γιατί ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να δει την μπάλα ή δεν μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα, δίνεται οφσάιντ. Έχουν υπάρξει έκτοτε αρκετές αντίστοιχες περιπτώσεις και σε όλες έχει δοθεί οφσάιντ. Ξαφνικά, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ πήρε την απόφαση να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Ίσως δεν ήθελε να τρομάξει κάποιον, ίσως ήθελε να πάρει την ομάδα του και να φύγει. Έγινε χαμός με τους διαιτητές και με την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα λάθος του προέδρου του ΠΑΟΚ, όχι της ΑΕΚ και των παικτών της. Εμείς δεν είχαμε καμία εμπλοκή στην κατάσταση. Ακόμα και αν έμενε το 0-0, θα παίρναμε το πρωτάθλημα. Δεν μπορεί κανείς να λέει ότι κλέψαμε τον τίτλο.


Την επόμενη σεζόν αγωνιστήκατε στους ομίλους του Champions League. Πώς ένιωσες μετά το τέλος του επαναληπτικού με την Βίντι στο ΟΑΚΑ όταν και σφραγίσατε την πρόκριση;

Ήταν ένα όνειρο. Πρώτα παίξαμε με τη Σέλτικ και αυτοί οι δύο αγώνες ήταν οι πιο σημαντικοί γιατί κληρωθήκαμε με την πιο δύσκολη ομάδα που θα μπορούσε να μας τύχει. Γνωρίζαμε, όμως, πως αν τα καταφέρναμε θα ήταν πιο εύκολο στη συνέχεια να πάρουμε το εισιτήριο για τους ομίλους. Έχοντας προκριθεί απέναντι στη Σέλτικ, ξέραμε ότι μπορούσαμε να προκριθούμε απέναντι στον οποιονδήποτε. Για κάθε ποδοσφαιριστή αποτελεί όνειρο το να αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League. Ήταν, όμως, πολύ σημαντικό και για την ΑΕΚ που είχε στόχο να φτιάξει και πάλι το όνομά της στην Ευρώπη. Πάντως, πιστεύω ότι τόσο το κλαμπ όσο και εμείς, δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι.

Γιατί πιστεύεις ότι ο σύλλογος δεν ήταν τόσο έτοιμος;

Η ΑΕΚ τότε δεν είχε δικό της γήπεδο, δεν είχε παίκτες με ανάλογες εμπειρίες. Το κλαμπ τώρα έχει τη δική του έδρα και ο κόσμος εξαντλεί τα εισιτήρια. Πλέον, γίνονται μεγαλύτερες επενδύσεις και η ΑΕΚ έχει την δυνατότητα να φέρει 2-3 επιπλέον ποιοτικούς ποδοσφαιριστές για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν.

Θεωρείς, δηλαδή, ότι αυτό ήταν και ένα λάθος που είχε κάνει τότε η διοίκηση;

Δεν θα το έλεγα λάθος. Τότε ο σύλλογος αισθανόταν ότι ο στόχος ήταν η πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης και αυτό ήταν αρκετό. Έκριναν ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάποιο βήμα παραπάνω. Είμαι βέβαιος πως φέτος θα είναι πολύ ανταγωνιστικοί ακόμα και στο Europa League.

Παρά το γεγονός ότι η σεζόν 2018/19 ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο λόγω της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τι έφταιξε;

Πιστεύω ότι αυτό συνέβη όχι μόνο λόγω κούρασης αλλά και λόγω συγκέντρωσης. Το Champions League «κλέβει» το μυαλό των ποδοσφαιριστών από το πρωτάθλημα που πάντα είναι ο βασικός στόχος. Όταν αρχίσει ένας παίκτης να ονειρεύεται τους αγώνες του Champions League, δεν δίνει την προσοχή που χρειάζεται στους αγώνες του πρωταθλήματος. Φανταστείτε να αγωνίζεται ένας ποδοσφαιριστής κόντρα στο Βόλο και μετά από λίγες μέρες κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Είναι λογικό να δίνει όλη την προσοχή στην Μπάγερν Μονάχου. Έτσι, χάσαμε αρκετούς βαθμούς στο πρωτάθλημα και μείναμε μακριά από την κορυφή. Κάποια στιγμή απολύθηκε ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ήρθε και πάλι ο Μανόλο Χιμένεθ. Το ότι αλλάζαμε συνεχώς προπονητή, ήταν, επίσης, ένα λάθος. Μάλιστα, αυτή είναι μία σημαντική διαφορά σε σχέση με την σημερινή ΑΕΚ που όλος ο οργανισμός στηρίζει τον Ματίας Αλμέιδα ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.