Header Ads


Κλείνει όλη η Βόρεια Ελλάδα: Προς lockdown και η Θεσσαλονίκη!

Κλείνει όλη η Βόρεια Ελλάδα: Προς lockdown και η Θεσσαλονίκη!


Άσχημα τα δεδομένα για τη συμπρωτεύουσα.
Η Βόρεια Ελλάδα συναντά νέα προβλήματα με την εξάπλωση του κορωνοϊού, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε επισφαλή θέση για ακόμη μια φορά και να κινδυνεύει με περιορισμούς.

H πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη προκαλεί προβληματισμό των ειδικών που συνεδριάζουν προκειμένου να «σχεδιάσουν» τον νέο επιδημιολογικό χάρτη με τη Βόρεια Ελλάδα να ανησυχεί εδώ και καιρό τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς, με τα μέτρα να αφορούν φυσικά κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και η επόμενη μέρα ήταν από τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας διά ζώσης στο δημαρχιακό μέγαρο, μετά από διάστημα περίπου 16 μηνών.

Ούτε είναι τυχαίες οι αναφορές του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, στη διάρκεια των ανακοινώσεών του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος έκρουσε «καμπανάκι» με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα και τις νοσηλείες στην πόλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

«Τον Οκτώβριο φοβόμαστε λιγάκι και φοβάμαι την Βόρεια Ελλάδα. Με ανησύχησαν αυτά που είδα στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα» είχε πει χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας πριν από μερικές ημέρες, σχεδόν έναν χρόνο, δηλαδή, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη για την οποία, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε λάθος εκτίμηση ως προς τον χρόνο επιβολής του lockdown το 2020.

Ο συνδυασμός, άλλωστε, της αύξησης στο επιδημιολογικό φορτίο, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της σχεδόν απόλυτης - σε ποσοστό 99,41% - επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Οι άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σε lockdown

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε προ ημερών πως Καβάλα, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα μπαίνουν σε κατάσταση lockdown, ενώ τα μέτρα σε Ευρυτανία και Αργολίδα, παρατείνονται.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές όπως η Πιερία, Ημαθία, η Πέλλα, η Ευρυτανία η Αργολίδα και η Ηλεία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει εκτάκτως την Τετάρτη (22/09/2021) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπό την απειλή νέου lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων. 

Η αύξηση των κρουσμάτων γενικά στη Βόρεια Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό, γι' αυτό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με τους διοκητές των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων, καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντικείμενο των συσκέψεων είναι η ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων της Βόρειας Ελλάδας, να ανταποκριθούν σε μεγάλη αύξηση των νοσηλειών. Στο «τραπέζι» υπάρχει και η επιβολή μίνι lockdown στην πόλη.

Κλιμάκιο του ΚΕΠΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, βρίσκεται από σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ της χώρας.

Ήδη παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες βαρέως πασχόντων, ενώ ένα πιθανό επερχόμενο κύμα τον Οκτώβριο, θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Στις τρεις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού, τη Δευτέρα (20/09) ανακοινώθηκαν 341 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 226 κρούσματα και το Σάββατο 296 κρούσματα, αριθμοί που «ανταγωνίζονται» την Αθήνα.

Ο συνδυασμός της αύξησης στο επιδημιολογικό φορτίο, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της σχεδόν απόλυτης - σε ποσοστό 99,41% - επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι οι τρεις λόγοι ανησυχίας. Υπενθυμίζεται ότι μίνι lockdown εφαρμόστηκε από τις 17 Σεπτεμβρίου σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα.
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.