Header Ads


Μανόλο Χιμένεθ: Κασκαντέρ ή προπονητής στην «Αγια Σοφιά»;

Μανόλο Χιμένεθ: Κασκαντέρ ή προπονητής στην «Αγια Σοφιά»;


Ο Βαγγέλης Καραμφυλλίδης γράφει για την καμένη γη που αφήνει στο πέρασμα του ο Καρέρα και την επιλογή του προπονητή ειδικών αποστολών Μανόλο ως αντικαταστάτη του, που έρχεται για άλλη μια φορά να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά.

ΑΠΟ «ΡΩΣΟΣ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ, ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΑΔΑΗΣ

Πριν περίπου έναν χρόνο (και κάτι μέρες για την ακρίβεια) υπέγραψε μετά βαΐων και κλάδων συμβόλαιο συνεργασίας με τον Δικέφαλο ο Μάσιμο Καρέρα και χρήστηκε ως ο προπονητής που θα οδηγήσει την ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο, την Αγιά Σοφιά. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τεχνικού διευθυντή της ομάδας Ίλια Ίβιτς την οποία επικύρωσε με τις ευλογίες του ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης Δημήτρης Μελισσανίδης. Οι συστάσεις του εξαιρετικές, καθώς επρόκειτο για έναν κόουτς που δούλεψε ως υπηρεσιακός τεχνικός της Γιουβέντους, κατέκτησε με αυτήν ένα Σούπερ Καπ και πανηγύρισε με την ομάδα της Σπαρτάκ Μόσχας ένα Πρωτάθλημα και ένα Σούπερ Καπ Ρωσίας!

 Ξεκίνησε προσπαθώντας να συμμαζέψει το ποδοσφαιρικό εξάμβλωμα της Ένωσης που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2019 με επικεφαλής και πρωτομάστορα τον Μιγκέλ Καρντόσο και ως ένα σημείο τα κατάφερε μειώνοντας τα λάθη της άμυνας, παίζοντας ένα σκληρό ποδόσφαιρο και φέρνοντας κάποια θετικά αποτελέσματα. Εν τέλει, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι στηρίχθηκε με ουσιώδεις μεταγραφές σε όλες σχεδόν τις θέσεις και έβγαινε προς τα έξω μια εξαιρετική σχέση με τον Ίλια Ίβιτς στα πλαίσια δόμησης της ΑΕΚ για την νέα αγωνιστική περίοδο.

Η χρονιά ξεκίνησε θετικά κατορθώνοντας να αποκλείσει την Σεντ Γκάλεν και την γερμανική Βόλφσμπουργκ και να οδηγήσει την ομάδα στους ομίλους του Europa League. Και από εκεί ξεκινάει ο κατήφορος… Με την έναρξη του πρωταθλήματος παρουσίασε μια ομάδα φοβική, φαινόταν να βρίσκεται ο ίδιος μπλεγμένος στα προπονητικά συστήματα, αλλάζοντας συνεχώς παίκτες και ενδεκάδες. Επιπλέον από ένα σημείο και έπειτα ήταν φανερό πως ο έλεγχος στα αποδυτήρια είχε χαθεί. Οι τραγικές εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και οι διασυρμοί που ακολούθησαν από Μπράγκα και Ζόρια ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Οι προσπάθειες της διοίκησης να στηρίξουν τον προπονητή πιο πολύ επικοινωνιακές υπήρξαν παρά ουσιώδεις, αφού όπως λέει και ο πάνσοφος λαός μας «αν το γυαλί ραγίσει δεν ξανακολλάει». Είναι πραγματικά πάντως απορίας άξιον το πόσο διαφορετική ήταν η προσέγγιση του Καρέρα στην περσινή ομάδα και πόσο στην φετινή. Σίγουρα σε μια αποτυχία δεν φταίει μόνο ένας και φυσικά οι παίκτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών ωστόσο ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την άσχημη εικόνα της ομάδας και τις τραγικές της εμφανίσεις χρεώνεται ξεκάθαρα στον Μάσιμο Καρέρα.

Ήμουν προσωπικά πολύ ευτυχής όταν υπέγραψε στην ΑΕΚ και είπα πως κάτι πάει να αλλάξει επιτέλους και η ομάδα θα αλλάξει στρατηγική, πορεία και θα βελτιωθεί σε πολλούς τομείς. Δεν είναι κακός προπονητής αναμφίβολα. Ωστόσο, δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Και όπως έχει προλεχθεί δεν παίζει μπάλα ο Καρέρα αλλά οι παίκτες, από τους οποίους πρέπει τάχιστα να ξεκαθαριστεί ποιοι αξίζουν και ποιοι όχι να φοράνε την φανέλα με τον Δικέφαλο. Ο Καρέρα θα βρει τον δρόμο του και του ευχόμαστε τα καλύτερα! Η ΑΕΚ;

ΜΑΝΟΛΟ ΧΙΜΕΝΕΘ: ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ Ή ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ;

          Ο Μανόλο Χιμένεθ θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου για τέταρτη φορά στην καριέρα του. Η σχέση του Χιμένεθ με την ΑΕΚ θυμίζει συγκοινωνούντα δοχεία. Η αγάπη και η αλληλοεκτίμηση που υπάρχει μεταξύ αυτού και του κόσμου της Ένωσης είναι αδιαπραγμάτευτη. Ωστόσο, η ΑΕΚ στις δυο προηγούμενες θητείες του (πλην της πρώτης του θητείας αφού μιλάμε για μια ΑΕΚ στο χείλος του γκρεμού) δεν τον σεβάστηκε όπως του άρμοζε. Ο Χιμένεθ στο τηλεφώνημα της ΑΕΚ είπε «ΝΑΙ» με την καρδιά του. Όσο και να προσπάθησε να βάλει τους όρους του, είναι δεμένος με την Ένωση (και με την Σεβίλλη φυσικά) και δεν μπορεί να είναι σκληρός και αδιάλλακτος μαζί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο του συμβόλαιο θα είναι διάρκειας ενάμισι χρόνου. Μην ξεχνάμε ότι όταν αντικατέστησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη η Ένωση τον «εκμεταλλεύτηκε» μόνο για έξι μήνες χωρίς να τον στηρίξει για ακόμα μια φορά και τελικά τον αντικατάστησε με έναν προπονητή χωρίς διαπιστευτήρια (τον Μιγκέλ Καρντόσο) με την συνέχεια να είναι γνωστή και διόλου ευχάριστη. Ποιος εγγυάται όμως στον Ισπανό ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο; Ποιος του εγγυάται ότι το καλοκαίρι του 2021 δεν θα του πει η διοίκηση έτι μια φορά «gracias senior, next»;

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η ΑΕΚ τον «άδειασε», γιατί να μην το ξανακάνει; Δεδομένων των συνθηκών διαφαίνεται ότι ο Χιμένεθ για ακόμα μια φορά θα αναλάβει ρόλο κασκαντέρ προκειμένου να σωθεί ότι είναι δυνατόν από την φετινή αγωνιστική περίοδο. Το ρίσκο που παίρνει όμως ο ίδιος είναι μεγαλύτερο από αυτό που παίρνει η Ένωση. Ο Ανδαλουσιανός τεχνικός έχει να ανέβει έναν αγωνιστικό Γολγοθά και σε περίπτωση αποτυχίας, δεδομένης και της εδώ και τώρα επιτυχίας που αναζητά ένα κλαμπ σαν τον Δικέφαλο, όλο το ανάθεμα και η εν γένει φετινή δυσλειτουργία σε κάθε επίπεδο δεν θα το χρεωθεί ουδείς Καρέρα, ουδείς Ίβιτς, αλλά ο τελευταίος πρωταθληματικός προπονητής της ΑΕΚ.

Τα ανωτέρω δεν αποτελούν κινδυνολογίες αλλά βασίζονται στο βεβαρυμμένο πρόσφατο παρελθόν της Ένωσης. Επιπλέον η λογική της ΑΕΚ η οποία είναι «αναλαμβάνει ο Χιμένεθ μέχρι νεοτέρας και βλέπουμε…» αντικατοπτρίζει πλήρως την προχειρότητα και τον ωχαδερφισμό, με τον οποίο λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για φλέγοντα ζητήματα που ενδέχεται να κρίνουν το αγωνιστικό μέλλον της ομάδας. Δυστυχώς, η Ένωση δεν φαίνεται να μαθαίνει από τις κακοτοπιές των τελευταίων καλοκαιριών που σημαδεύτηκαν από λανθασμένες μεταγραφικές επιλογές, αλλά και κακής ποιότητας κινήσεις που αφορούσαν την ενδυνάμωση του τεχνικού επιτελείου της ομάδας.

            Συγκεφαλαιώνοντας, η επιλογή Χιμένεθ δεν είναι επιλογή ψαγμένη και μελετημένη. Η επιλογή του έγινε καθαρά διότι αποτελεί πλέον την εύκολη λύση. Την εναλλακτική λύση που θα συμμαζέψει όσα οι προηγούμενοι κατέστρεψαν. Δυστυχώς στο πρόσωπό του, η ΑΕΚ δεν βλέπει έναν άνθρωπο που θα οδηγήσει την ομάδα στο νέο της σπίτι, αλλά έναν προπονητή που θα απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς. Αν όλα πάνε καλά και η Ένωση κατακτήσει κάποιον τίτλο, μαζί με τον Μανόλο θα λάβει τα εύσημα και η διοίκηση για την… ορθή επιλογή της. Αν όχι, τότε όλα τα ανομήματα και τα αναθέματα θα πέσουν στον Ισπανό… και μόνο σε αυτόν! Και σίγουρα επειδή ο Χιμένεθ είναι από τους ελάχιστους ξένους που έχει δεθεί συναισθηματικά με την ΑΕΚ, δεν θα του άξιζε μια τέτοια ταπείνωση. Γιατί μετά από τέσσερις θητείες αναμφίβολα είναι ένας από εμάς…

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.