Header Ads


Πέτσας για lockdown: «Απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση μέτρων»

Πέτσας για lockdown: «Απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση μέτρων»

Την παράταση της καραντίνας μετά τις 7 Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Παράταση στην παράταση του lockdown προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας σε δηλώσεις του πως με αυτά τα δεδομένα σχολεία και λιανεμπόριο είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, που θεωρητικά λήγει η πρώτη παράταση της καραντίνας.

Μιλώντας στο Mega, o κ. Πέτσας κλήθηκε να απαντήσει στο αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο.

Όπως υποστήριξε «ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

«Με αυτά τα δεδομένα πάντως, για τα σχολεία και το λιανεμπόριο απομακρύνεται η πιθανότητα της 7ης Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση μέτρων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να λειτουργήσουν αυτήν την περίοδο χειμερινοί προορισμοί- ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα απάντησε πως είναι «πολύ δύσκολο».«Δεν υπάρχει εξάλλου εισήγηση των ειδικών για Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων ανάλογα με κάθε περιοχή» και σημείωσε τον κίνδυνο που υπάρχει για τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις.

Αναφερόμενος στα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή είπε πως «μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών. Την ίδια στιγμή, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών. Βλέπουμε σταθερή ή πτωτική πορεία, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο».

Ακόμη συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς θα ξεκινήσουν, τοποθετώντας τες -σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας- κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ενώ ρόλο σε αυτό θα παίξει και το παράδειγμα που θα δώσει το πολιτικό προσωπικό. Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό. Λογικό είναι στην αρχή αναμένεται ότι θα υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους πολίτες αλλά το ποσοστό όσων θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα ανέβει στην πορεία» υπογράμμισε.

Ακόμη, σχολίασε τις αντιδράσεις που εκδήλωσε ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Γιατρών για τα πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού. «Στην εφαρμογή τους θα κριθούν τα προβλήματα διατίμησης. Η αγορά των τεστ, όσον αφορά τα μοριακά και τα rapid, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές και οι τιμές που θεσπίστηκαν είναι εύλογες. Δεν μπορούσε να συνεχιστεί να υπάρχουν τιμές 70-80 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 35-40 για τα rapid.

Η αγορά θα ισορροπήσει σε ένα καλό επίπεδο και δεν θα έχουμε προβλήματα. “Ταβάνι” είναι τα 40 ευρώ για τα μοριακά και 10 ευρώ για τα rapid. Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των rapid test, τα τεστ που έχουμε προμηθευθεί από συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας που πολλές φορές πλησιάζει και το 100%».

Αναλυτικά όσα είπε:


Δείτε τα τελευταία νέα πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.