Header Ads


Τα 2 μέτρα που έρχονται από Δευτέρα για Χριστούγεννα χωρίς lockdown!

Τα 2 μέτρα που έρχονται από Δευτέρα για Χριστούγεννα χωρίς lockdown!


Ότι η κατάσταση στη χώρα πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο το έχει καταλάβει πλέον και ο πιο δύσπιστος. 
Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει πολλοί είναι ότι το πιο ανησυχητικό στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι ότι το lockdown δεν δείχνει να αναχαιτίζει τον ιό στον βαθμό που θα περίμεναν οι επιστήμονες.

Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Ότι η διασπορά του ιού ήταν τόσο μεγάλη (ειδικά στη βόρεια Ελλάδα) που θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που περίμεναν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προκειμένου να τεθεί η κατάσταση ξανά υπό έλεγχο.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα της χώρας με προσοχή και σχέδιο μετά τις 15/12 προκειμένου να κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα και να πάρει μια βαθιά ανάσα η οικονομία.

Το πρόβλημα όμως που χαλάει αυτή τη στιγμή κάθε σχεδιασμό είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι έως τότε θα έχουμε φτάσει το νούμερο-κλειδί που θα σημάνει το τέλος του lockdown (500 κρούσματα την ημέρα).

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αν αγγίζαμε αυτό το νούμερο θα βλέπαμε πολύ σημαντική πτώση και στον αριθμό των διασωληνωμένων, το ΕΣΥ θα μπορούσε να ανασάνει και η χώρα θα ήταν σε θέση να επιστρέψει σε μια μερική κανονικότητα. Με μάσκες  παντού, με μέτρα, με άνοιγμα πρώτα των σχολείων, μετά του λιανεμπορίου και στο τέλος της εστίασης.

Βλέποντας τα τελευταία δεδομένα όμως όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φτάσουμε τον στόχο με τα υπάρχοντα μέτρα. Γι’ αυτό σήμερα θα εξεταστούν ξανά τα επιδημιολογικά δεδομένα και στο τραπέζι θα πέσουν 2 νέα μέτρα για να αναχαιτιστεί ο ιός και να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown.

Πρόκειται για 2 μέτρα που είχαν ακουστεί ξανά και που η κυβέρνηση ήθελε να τα βγάλει απ’ τη φαρέτρα της μόνο αν φτάναμε στο σημείο μηδέν. Επειδή λοιπόν όχι μόνο φτάσαμε στο σημείο μηδέν, αλλά το ξεπεράσαμε κιόλας, πλέον η λήψη τους θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανή.

Μιλάμε για το μέτρο του χρονικού περιορισμού στα μηνύματα προκειμένου να μην υπάρχουν άσκοπα και συνεχή sms ειδικά στο… πολυσυζητημένο νούμερο 6 και της αλλαγής στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Δηλαδή το σημερινό 21:00-05:00 να γίνει 17:00-05:00.

Η Παρασκευή θα είναι η μέρα που θα κρίνει τα πάντα. Αν και αύριο δούμε νούμερα σαν τα σημερινά, με πάνω από 3000 κρούσματα και έκρηξη των διασωληνωμένων, τότε θεωρείται βέβαιο ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δούμε τα 2 νέα μέτρα. Αν απ’ την άλλη υποχωρήσουν θεαματικά τα κρούσματα αύριο (κανένα στοιχείο πάντως δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας αυτή τη στιγμή), τότε όλα θα είναι ανοιχτά. Ες αύριον τα σπουδαία…


«Lockdown τύπου Κίνας - Κλείστε τα πάντα για 15 ημέρες!»


«Η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς δεν βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Newsbomb.gr, o καθηγητής μικροβιολογίας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο καθηγητής, μιλώντας για την ανησυχητική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων να αυξάνεται συνεχώς, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου»

«Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και η ανάσχεση της επιδημίας, δεν σημειώνεται στο βαθμό που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει η επιπέδωση που περιμέναμε ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ίσως τα αυστηρότερα μέτρα να είναι μονόδρομος, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως να χρειάζεται να σκεφτούμε άμεσα την επιβολή ενός αυστηρότερου lockdown, όπως έγινε στην Κίνα, για 15 ημέρες. Τα μέτρα εκεί ήταν πολύ πιο αυστηρά, φυσικά είναι διαφορετικές οι συνθήκες εκεί και εδώ. Πρέπει ωστόσο να εξετάσουμε και άλλα μέτρα για να προβούμε σε ένα τέτοιο βήμα, το οποίο όμως θα μπορούσε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε ο ίδιος.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε ότι προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είναι ιδιαιτέρως επιβεβαρυμένο, πρέπει να λάβουμε εκ νέου μέτρα.

«Μπορεί να έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά. Γι' αυτό το λόγο δεν νομίζω ότι προς το παρόν είναι στο τραπέζι ένα πιθανό "άνοιγμα" της κοινωνίας. Όλοι θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και να ανοίξει η αγορά αλλά δεν είναι εφικτό με τα δεδομένα που υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

Αναφερόμενος στον λόγο που το δεύτερο lockdown δεν έφερε τα αποτελέσματα που είχε το πρώτο του Μαρτίου, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε: «Στο πρώτο lockdown οι αριθμοί, όπως και η διασπορά του ιού, δεν ήταν σε τόσο υψηλά επίπεδα, ωστόσο ήδη από τον Αύγουστο, υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.