Header Ads


Σαν σήμερα: Η ΑΕΚ διέλυσε με 6-1 την Πόρτο! (vid)

Σαν σήμερα: Η ΑΕΚ διέλυσε με 6-1 την Πόρτο! (vid)


Η νύχτα που η τεράστια ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου διέλυσε την Πόρτο με 6-1!
Η μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή νίκη της ΑΕΚ επιτεύχθηκε σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια. Μπορεί το πολύ μεταγενέστερο 6-0 επί της Γκρεβενμάχερ από το Λουξεμβούργο να είναι η μεγαλύτερη σε διαφορά γκολ, αλλά στην ουσία η πιο μεγάλη νίκη είναι το 6-1 επί της πρωταθλήτριας Πορτογαλίας του 1978.



 Ήταν η χρονιά της… εξάρας. Τέσσερις μήνες μετά το 6-1 επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο, ακολούθησε αυτή η νίκη που προκάλεσε πάταγο στην Ευρώπη και που ουσιαστικά πέρασε την ΑΕΚ από τον πρώτο αγώνα στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης 1978-79.

Η μεγαλύτερη ΑΕΚ όλων των εποχών, ενισχυμένη πια και με τον Μίμη Δομάζο, διέσυρε την πρωταθλήτρια μιας από τις ισχυρές ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης σε μια βραδιά ποδοσφαιρικής τελειότητας.

Στον πάγκο υπήρχε πλέον ο Φέρεντς Πούσκας, αλλά η ομάδα ήταν η ίδια (με τον Δομάζο στη θέση του Μίμη Παπαϊωάννου) που είχε κατακτήσει το νταμπλ του 1978, αλλά και σε μεγάλο βαθμό η ίδια που είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977. Ήταν μια ομάδα αστέρων που ευτύχησε να συνδυάσει την κλάσης της με πολύ μεγάλη ρέντα εκείνο το βράδυ, καθώς προηγήθηκε με 3-0 στο 20’, με 4-0 στο ημίχρονο και είχε κλείσει το σκορ από το 60’!

Τα γκολ άρχισαν από τόσο νωρίς, ώστε η μετάδοση της ΕΡΤ έχασε το πρώτο γκολ (στο 3’ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με κεφαλιά από σέντρα του Τάκη Νικολούδη) και δεν υπάρχει σε κανένα βίντεο αρχείου! Ο κορυφαίος της βραδιάς Χρήστος Αρδίζογλου έκανε με ατομική προσπάθεια το 2-0 στο 16΄και ο Μπάγεβιτς με νέα κεφαλιά, μετά από ωραία σέντρα του Θωμά Μαύρου, το 3-0. Το σκορ ημιχρόνου έκλεισε με το βολέ του Κύπριου Τάσου Κωνσταντίνου στο 39’.

Η Πόρτο μείωσε στο 50’ με τον Ολιβέιρα μετά από λάθος του Λάκη Νικολάου και τότε ήταν που φάνηκε πόσο πολύ ήθελε η μπάλα την ΑΕΚ εκείνο το βράδυ. Όταν στο 58’ η ΑΕΚ κέρδισε φάουλ, ο Νικολάου είπε στον παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας «μείνε εσύ πίσω, πάω να τους το καρφώσω κι έρχομαι». Ήθελε να… πατσίσει το λάθος του και το κατάφερε: ο Νικολούδης εκτέλεσε το φάουλ και ο Νικολάου έκανε με κεφαλιά το 5-1. Και δύο λεπτά μετά, οι 27.752 φίλαθλοι (5.570.760 δρχ. οι εισπράξεις) παραληρούσαν με το 6-1 από τον Θωμά Μαύρο μετά από σέντρα του Αρδίζογλου.
Μετά τη λήξη, νικητές και ηττημένοι δεν πίστευαν αυτό που είχαν δει. «Εχετε ξαναδεί τόσο μεγάλη ομάδα;» δήλωνε εκστασιασμένος ο δημιουργός της Λουκάς Μπάρλος. Ακόμα και ο παρατηρητής της ΟΥΕΦΑ εγκωμίαζε την ΑΕΚ!

Ο Τάκης Νικολούδης ομολόγησε ότι «τώρα πάμε στην Πορτογαλία για τουρισμό», όμως αυτό λίγο έλειψε να… κάψει την ΑΕΚ που βρέθηκε να αγωνιά στη ρεβάνς ακόμα και για την πρόκριση, καθώς έχασε με 4-1 (από 0-1!). Δεν θα μπορούσε, όμως, μια τέτοια νίκη να ανατραπεί.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου, Τάσος (52’ Λ. Παπαδόπουλος) Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Δομάζος, Μαύρος

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.