Header Ads


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Όταν μίλησε ξανά η ψυχή της ΑΕΚ! (pics & vid)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Όταν μίλησε ξανά η ψυχή της ΑΕΚ! (pics & vid)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Φεβρουαρίου 1993: ΑΕΚ-Λάρισα 3-1

Η ΑΕΚ της τριετίας 1991-94 που κατέκτησε τρία πρωταθλήματα στη σειρά, ήταν μια ομάδα ασυμβίβαστη με την ήττα που δεν ήσουν ποτέ σίγουρος ότι τη νίκησες, αν δεν άκουγες το σφύριγμα της λήξης. Αμέτρητοι ήταν οι αγώνες που είχε «γυρίσει», ειδικά τη διετία 1992-94 όταν πια είχε προσθέσει στα στοιχεία του παιχνιδιού και τον ισχυρό χαρακτήρα, εκτός από την τεχνική αρτιότητα.



Η πιο επική ανατροπή, όμως, ήταν αυτή που είχε γίνει σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια στη βροχερή Νέα Φιλαδέλφεια. Ηταν ο επαναληπτικός προημιτελικός που Κυπέλλου με τη Λάρισα, η οποία είχε νικήσει με 1-0 στον πρώτο αγώνα με ένα γκολ του Ρουμάνου Στέφαν Στόικα στο 90'.




Η ΑΕΚ ήθελε  νίκη με 1-0 για να πετύχει τουλάχιστον την ισοφάριση της ήττας του πρώτου αγώνα και το γκολ αυτό ήρθε από τον Βασίλη Δημητριάδη στο 41' . Αν και ο προσωπικός του αντίπαλος Ζιάκας είχε ξεκουραστεί στον αγώνα Πρωταθλήματος που είχε παίξει η Λάρισα τρεις μέρες νωρίτερα, ώστε να είναι απόλυτα έτοιμος για να αντιμετωπίσει τον κορυφαίο επιθετικό της εποχής, ο «Μπιλ» κατάφερε να κάνει ίσως το καλύτερό του παιχνίδι με την ΑΕΚ και να το σημαδέψει με τον τρόπο που θα δούμε  στη συνέχεια.

Ο αγώνας πήγε στην παράταση και εκεί η ΑΕΛ βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει πολύ νωρίς ( 92' ) με τον Βαγγέλη Τσουκάλη. Η ΑΕΚ ήθελε πια δύο γκολ για να προκριθεί και ο χρόνος ήταν αρκετός, όμως οι φιλοξενούμενοι εβρισκαν τον τρόπο να τον ροκανίζουν μέχρι το 114' Τότε ήταν που σε μια ανύποπτη φάση ο Γιώργος Αγορογιάννης, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Βασιλόπουλο, σέντραρε στον Τάσο Μητρόπουλο και ο έμπειρος μεσοεπιθετικός (είχε έρθει στη ΑΕΚ ελεύθερος από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1992 και βοήθησε πολύ στην κατάκτηση δύο τίτλων) νίκησε με κεφαλιά στον αέρα τον τερματοφύλακα Γεωργίου.

Η Νέα Φιλαδέλφεια πήρε φωτιά, καθώς η ΑΕΚ ήθελε πια μόνο ένα γκολ. Και αυτό το γκολ δεν θα μπορούσε παρά να έρθει από τον κορυφαίο του απογεύματος, τον Βασίλη Δημητριάδη. Στο 117' η ΑΕΚ κέρδισε κόρνερ και πήγε να το εκτελέσει η άλλη αλλαγή του Μπάγεβιτς ο εικοσάχρονος Βασίλη Τσιάρτας που μόλις είχε έρθει στην ομάδα.  Η εκτέλεση πήγε συστημένη στο κεφάλι του Δημητριάδη που με κεφαλιά έκανε το 3-1 και έδωσε την πρόκριση στην ΑΕΚ.

Ηταν μια απίστευτη ανατροπή από μία ΑΕΚ που θα έλεγα κανείς ότι κοιμόταν και ξύπνησε μέσα σε τρία λεπτά. Η πρόκριση ήρθε από... αέρος και κανείς από όσους έζησαν εκείνο τον αγώνα, δε θα τον ξεχάσει ποτέ!



Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος ( 61' Αγορογιάννης) Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Π. Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής ( 70' Τσιάρτας) Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Μητρόπουλος, Μ. Παπαδόπουλος

Στις 24 Φεβρουαρίου

24/2/46 ΑΕΚ-Ατλας Θυμαρακίων 3-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

24/2/47 ΑΕΚ-Αστέρας 6-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

24/2/63 ΑΕΚ-Νίκη Βόλου 2-0 (Α' Εθνική)

24/2/74 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-1 (Κύπελλο Ελλάδας)

24/2/80 Καστοριά-ΑΕΚ 1-1 (Α' Εθνική -ντεμπούτο του 18χρονου Στέλιου Μανωλά ως αλλαγή στο 89' )

24/2/91 AEK-Άρης 4-1 (Α' Εθνική)

24/2/92 AEK-Άρης 3-1 (Α' Εθνική -ο αγώνας έγινε Δευτέρα, αφού την προηγούμενη μέρα ο αγώνας είχε καλυφθεί από χιόνι)

24/2/02 ΑΕΚ-Εθνικός Αστέρας 1-0 (Α' Εθνική)

24/2/08 Ηρακλής-ΑΕΚ 0-1 (Α' Εθνική -πρώτος αγώνες με Κωστένογλου στον πάγο, σκόρερ ο Λυμπερόπουλος)

24/2/13 Πλατανιάς-ΑΕΚ 2-1 (Α' Εθνική)
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.