Header Ads


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Διπλό τίτλου στην κόλαση της Τούμπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Διπλό τίτλου στην κόλαση της Τούμπας


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 25 Φεβρουαρίου 1968, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-2
Η Τούμπα του 1968 δεν ήταν ακόμα το... κολαστήριο που γνωρίσαμε εμείς οι νεότεροι. Ηταν, όμως, ήδη μια πολύ δυνατή έδρα, όπου δεν ήταν εύκολο να νικήσεις.



Ο ΠΑΟΚ ήταν στο ξεκίνημα της δημιουργίας μιας ομάδας που θα έγραφε ιστορία τα επόμενα χρόνια και είχε ήδη αρχίσει να γίνεται αντιληπτό στους Αθηναίους ότι μία νίκη σε αυτό το γήπεδο ισοδυναμούσε με τίτλο.

Η ΑΕΚ του 1968 πέρασε και από εκεί για να πάρει το πρωτάθλημα. Σαν σήμερα πριν από 52χρόνια πέτυχε μια μεγάλη και κομβική νίκη, η οποία έκοψε τα πόδια των διωκτών της και πιστοποίησε ότι η ομάδα του Γένε Τσάκναντι ήταν η καλύτερη της Ελλάδας. Στην ουσία, το 2-1 της Τούμπας στις 25/2/1968 ήταν... παράσταση τίτλου για την Ενωση!



Ήταν μία εβδομάδα μετά το 2-1 επί του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι «πράσινοι» ευελπιστούσαν σε γκέλα της ΑΕΚ και παράλληλα σε νίκη δική τους στον Βόλο επί του τοπικού Ολυμπιακού (την ν οποία και κατέκτησαν στο 89΄) αλλά ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να τους κάνει το δώρο που περίμεναν. Η ΑΕΚ έκανε επιβλητική εμφάνιση μπροστά σε 20 χιλιάδες φανατισμένους Παοκτσήδες και στο τέλος έκανε γύρο θριάμβου μέσα στην Τούμπα, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες.

Ο τύπος της εποχής μιλούσε για ένα περίτεχνο παιχνίδι των νικητών, για ένα... επιεικές σκορ και για έναν ΠΑΟΚ που δεν μπορούσε να ανακόψει την ΑΕΚ με κανένα τρόπο. Με τραυματία για ένα ημίχρονο τον Παπαϊωάννου (αλλαγές δεν προβλέπονταν ακόμα) αλλά με τον αριστερό μπακ Νίκο Σταθόπουλο να... τρώει το γήπεδο, η ΑΕΚ δεν άφησε στον ΠΑΟΚ περιθώρια αντίδρασης.

Η αθηναϊκή ομάδα προηγήθηκε στο 15΄ με τον Μίμη Παπαϊωάννου, μετά από ωραίο συνδυασμό των Σταθόπουλου, Βεντούρη. Συνέχισε να χάνει ευκαιρίες και θα έπρεπε να έχει καθαρίσει από νωρίς το ματς, όμως το δεύτερο γκολ άργησε λίγο. Ηρθε στο 59΄με ένα σουτ του αρχηγού Ανδρέα Σταματιάδη από τη γωνία της περιοχής που αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα Καζία. Ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 81΄με κεφαλιά του Γιακουμή, αλλά η ΑΕΚ κράτησε τη νίκη.

Μετά από αυτό το «διπλό», η ΑΕΚ είχε τρεις βαθμούς πίσω της τον Ολυμπιακό και τέσσερις τους Παναθηναϊκό και Άρη. Οταν νίκησε και τον Ολυμπιακό ένα μήνα μετά,ο δρόμος του τίτλου ήταν ορθάνοιχτος. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μετά από αυτή τη νίκη, πέρασαν 21 χρόνια για να νικήσει η ΑΕΚ στην Τούμπα (η νίκη του 1980 επετεύχθη στο Καυταντζόγλειο. Ηταν η ίδια χρονική περίοδος που ο Ολυμπιακός γνώριζε σχεδόν πάντα ήττες εκεί. Η το πόσο σημαντική ήταν εκείνο το 1-2, δεν φάνηκε μόνο στην τελική έκβαση της μάχης του τίτλου υπέρ της ΑΕΚ, αλλά και στο πόσο δύσκολη θα γινόταν η έδρα του ΠΑΟΚ στα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ στην Τούμπα: Σεραφείδης, Σοφιανίδης, Βασιλείου, Φρογουδάκης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Σταματιάδης, Σκευφοφύλαξ, Νικολαϊδης Παπαϊωάννου, Βεντούρης

Στις 25 Φεβρουαρίου

25/2/34 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-4 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)

25/2/40 ΑΕΚ-Προοδευτική 5-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)

25/2/62 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0 (Α' Εθνική -κακό ματς και αποδοκιμασίες από όλο το γήπεδο, καθώς ο κόσμος θεωρούσε ότι το ματς ήταν «στημένο» στην ισοπαλία)

25/2/73 AEK-Καλαμάτα 2-0 (Α' Εθνική)

25/2/79 Ηρακλής-ΑΕΚ 2-3 (Α' Εθνική- συναρπαστικό ματς στο οποίο η ΑΕΚ προηγήθηκε τρεις φορές, εκ των οποίων η τελευταία και καθοριστική στο 51' με απευθείας φάουλ του Μπάγεβιτς)
25/2/82 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2 (Κύπελλο Ελλάδας -μετά την ήττα με 6-1 στην Τούμπα, η ρεβάνς δεν είχε και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον)

25/2/95 Skoda Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1 (Α' Εθνική)

25/2/96 Ηρακλής-ΑΕΚ 1-3 (Α' Εθνική -επίδειξη αγωνιστικής δύναμης σε μέρες μεγάλης εσωτερικής φαγωμάρας με επίκεντρο τις κόντρες Τροχανά-Μπάγεβιτς)

25/2/07 Απόλλων Καλαμαριάς-ΑΕΚ 1-2 (Α' Εθνική)
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.