Header Ads


Συντριπτικά υπέρ της ΑΕΚ η προϊστορία με τον Άρη

Συντριπτικά υπέρ της ΑΕΚ η προϊστορία με τον Άρη



Δύο κερδισμένοι τελικοί, προκρίσεις και μόλις δύο ήττες για την Ένωση

Ύστερα από 26 χρόνια θα αναμετρηθούν στο Κύπελλο Ελλάδας ΑΕΚ-Άρης, καθώς τελευταία φορά αγωνίστηκαν, επίσης στα ημιτελικά, το 1994. Η Ένωση είχε πάρει 0-0 στο Χαριλάου και είχε επικρατήσει με 2-1 στη Φιλαδέλφεια. Σε εκείνο το ματς Δημητριάδης είχε δοκάρι μόλις στο 5ο λεπτό και στο 45' ο Άρης είχε χάσει μοναδικό τετ α τετ με τον Ιβάν. Το σκορ είχε ανοίξει στο 63' ο Σλίσκοβιτς και στο 78' ο Αλεξανδρής είχε πετύχει με σουτ του 2-0. Λίγο πριν το τέλος η ΑΕΚ είχε μείνει με δέκα καθώς ο Σταύρος Σταματής είχε δει δεύτερη κίτρινη και στο 84' ο Άρης μείωσε με τρομερό σουτ του Κωφίδη.

Στον τελικό η ΑΕΚ ηττήθηκε στα πέναλτι από τον Παναθηναϊκό μετά από ένα επικό παιχνίδι που είχε τελειώσει 3-3 στην παράταση.

Το 1963 η ΑΕΚ αποκλείστηκε σε νοκ-άουτ ματ που έγινε στο Καυτανζόγλειο. Ο Άρης επικράτησε με 1-0. Πέντε χρόνια μετά (1968) η Ένωση πήρε την πρόκριση μέσα στο Χαριλάου με γκολ του Παπαϊωάννου.

Οι πρώτες διπλές αναμετρήσεις έγιναν την περίοδο 1980-81. Το πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια έληξε ισόπαλο 2-2 και σημαδεύτηκε από επεισόδια και την αποβολή του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ήταν γενικότερα επεισοδιακό και σημαδεύτηκε από ένα χέρι του Κούη στο 1-2 που δεν είδε ο διαιτητής. Στο Χαριλάου καθάρισε ο Θωμάς Μαύρος και με ένα δικό του γκολ έδωσε την πρόκριση.

Συνολικά, στη διοργάνωση οι «κιτρινόμαυροι» έχουν παίξει μεταξύ τους 12 φορές με την ΑΕΚ να έχει επικρατήσει στις 7, τον Άρη στις 2 και 3 αγώνες ολοκληρώθηκαν χωρίς νικητή.

Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο ημιτελικός ΑΕΚ-Άρης είναι ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι διεκδίκησε το 1ο Κύπελλο Ελλάδας πριν από 89 χρόνια και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου 1931 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η Ένωση είχε επικρατήσει με το εντυπωσιακό 5-3 (5' Ηλιάσκος, 27', 65' Μπαλτάς, 70' Οικονόμου (αυτογκόλ), 78' Νεγρεπόντης / 40', 43', 80' Κίτσος). Προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο Κώστας Νεγρεπόντης και για την Ένωση είχαν παίξει οι: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης, Ηλιάσκος, Τζιραλίδης

Οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωποι ως φιναλίστ άλλη μία χρονιά, το 1950. Το ματς έγινε και πάλι στη Λεωφόρο και αυτή τη φορά η ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο με το επιβλητικό 4-0 ( 6' Μαρόπουλος, 45' Γούλιος, 63', 67' Κουντούρης)

*aek365.org
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.