Header Ads


Γιατί οι άντρες τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ όταν η ομάδα τους κερδίζει;

Γιατί οι άντρες τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ όταν η ομάδα τους κερδίζει;


Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί πολλοί άνδρες παρουσιάζουν μεταπτώσεις γύρω από τη σεξουαλική τους διάθεση και ποιοι μπορεί να είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν;  Επίσης, έχετε σκεφτεί ποτέ πως ακόμα και τα πιο φαινομενικά «άσχετα» γεγονότα στη ζωή μας μπορεί να έχουν εντελώς αναπάντεχο αντίκτυπο στις καθημερινές συμπεριφορές μας, στις συναναστροφές μας, ακόμα και στις σεξουαλικές μας επιδόσεις;

Ολόκληρα συγγράμματα, τόμοι κυριολεκτικά από βιβλία, έχουν γραφτεί γύρω από το θέμα. Όλα προσπαθούν να λύσουν το γρίφο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και πολλά από αυτά καταπιάνονται με το θέμα της ανδρικής σεξουαλικής διάθεσης στη σημερινή εποχή. Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί γύρω από τα παθολογικά αίτια των διαφόρων διεγερτικών λειτουργιών για τον άνδρα. Δηλαδή τις αντιδράσεις του σώματος σε μια σειρά ερεθισμάτων που θα οδηγήσουν ενδεχομένως στην αυξημένη σεξουαλική διάθεση. 

Όμως, από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη φυσιολογία, οι περισσότεροι επικέντρωσαν στο ψυχολογικό υπόβαθρο του θέματος. Στο πλαίσιο της εξέτασης αυτών των ψυχολογικών παραγόντων, οι ειδικοί – πολλές φορές σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι σεξολόγοι – έριξαν το βάρος και σε δευτερογενείς παράγοντες που ωθούν τους άντρες στο να θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ. Για παράδειγμα, η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει ήδη πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ερωτική διάθεση του ζευγαριού παραμένει μεγαλύτερη, από τη μεριά και των δύο μελών. Γνωρίζουμε επίσης ότι συγκεκριμένοι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν θετικά την επιθυμία για σεξ και σε αυτούς ανήκουν η επιτυχία στη δουλειά, η οικονομική άνεση, οι στιγμές χαλάρωσης με φίλους, οι διακοπές κ.α. 

Όπως όλα στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και η σεξουαλική συμπεριφορά και επιθυμία ελέγχονται από μια σειρά διεργασιών που μπορούν να ελεγχθούν και να εξηγηθούν με βάση τις αρχές της βιολογίας και της χημείας. Σήμερα θα δούμε γιατί οι άνδρες, όσο και αν φαίνεται απίθανο, τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ όταν η ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία παίζουν ή απλά υποστηρίζουν, έχει πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι σίγουρα κάτι που οι περισσότεροι δεν έχετε σκεφτεί αλλά αν ανατρέξετε πίσω στις αναμνήσεις σας θα συνειδητοποιήσετε πόσο καλύτερο και πιο παθιασμένο σεξ κάνατε σε μια σημαντική βραδιά για την αγαπημένη σας ομάδα. Κάποιοι μάλιστα δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν και ονόματα σχετικά με την ομάδα τους στα παιδιά που γεννήθηκαν μετά από σεξουαλική συνεύρεση εκείνη τη βραδιά. Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν υπερβολικά αλλά η επιστήμη το έχει πλέον επιβεβαιώσει: σεξ και ποδόσφαιρο συνδέονται άρρηκτα και οι λόγοι είναι σίγουρα βαθύτεροι από αυτούς που αναμένατε!

Το ποδόσφαιρο, ένας παράγων που ελάχιστοι υπολογίζουν!

Στα πρώιμα στάδια των μελετών των εν λόγω σεξουαλικών συμπεριφορών, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην παρακολούθηση της ορμονικής διακύμανσης γύρω από άνδρες που είχαν ενασχόληση με τον αθλητισμό. Σε αυτά τα γκρουπ μπορεί να άνηκαν άνδρες που έπαιζαν μπάλα σε κάποια ομάδα, προπονητές, διαιτητές αλλά και απλά οπαδοί των ομάδων. 

Σε αυτές τις μελέτες αποδείχτηκε εύκολα, βάσει εμπειρικών και στατιστικών αποτελεσμάτων, πως η ομάδα των ανδρών η οποία έτεινε να υποστηρίζει μία ομάδα που διέγραψε καλή πορεία κατά τη διάρκεια της σεζόν (και μάλιστα όταν αυτή συνδυάστηκε με την κατάκτηση τίτλων) είχε αρκετά μεγαλύτερη ερωτική διάθεση σε σχέση με τους άνδρες που υποστήριζαν ομάδες που διέγραψαν χειρότερη πορεία.  

Δύο από τις τελευταίες μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα γύρω από τις περιόδους του Μουντιάλ του 2014 και του 2018, διερεύνησαν την ψυχολογική επίδραση των νικών των ομάδων πάνω στους οπαδούς των χωρών που συμμετείχαν στα τουρνουά. Το συγκεκριμένο σπορ, το ποδόσφαιρο, επιλέχθηκε κυρίως επειδή έχει τεράστια απήχηση σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολλά εκατομμύρια οπαδών σε όλες τις γωνιές του πλανήτη να παθιάζονται για την ομάδα τους. Το δείγμα είναι αμέσως πολύ πιο προσβάσιμο και στατιστικά αξιόπιστο σε σχέση με άλλα αθλήματα που υστερούν σε δημοφιλία.  

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σε αρκετά έγκυρα ενημερωτικά site ανά τον κόσμο,  εστιάζουν στις ομοιότητες που έχει το άθλημα με άλλες βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπου, που πηγαίνουν πίσω στην ιστορία και στην προϊστορία. Αναλύοντας αυτές τις συμπεριφορές μπόρεσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η «μπάλα» είναι από τα σπορ που προσομοιάζει αρκετά σε ενέργειες έμφυτες στην ανθρώπινη λειτουργία. Τι σημαίνει όμως αυτό για το σεξ; 

Το ποδόσφαιρο σαν αγών επικράτησης των αρσενικών

Στο ποδόσφαιρο οι μελετητές είδαν μία μικρογραφία του είδους μας, στον τομέα κυρίως της οργάνωσης των μοντέρνων κοινωνιών. Τα στοιχεία της εξέλιξης του ανθρώπου και το πως αυτός εισήγαγε και ενσωμάτωσε τα σπορ στη ζωή του, μπορούν να μας δώσουν πολλαπλές ερμηνείες και εξηγήσεις που είναι χρήσιμες για τους ψυχολόγους. Το ποδόσφαιρο σαν αγώνας επικράτησης μεταξύ – ως επί το πλείστον – αρσενικών παικτών μπορεί να παρομοιαστεί με αγώνα των αρσενικών των πιο πρώιμων κοινωνιών για επικράτηση, για τροφή και για αναπαραγωγή. Στις πρώιμες κοινωνίες ο νικητής της μάχης για αυτά τα «αγαθά» πολλαπλασίαζε – λόγω επίδειξης δύναμης αλλά και εξασφάλισης υλικών προνομίων - την πιθανότητα για σεξουαλική συνεύρεση. Την ίδια όμως στιγμή αρκετοί και από τους υποστηρικτές του νικητή φαίνεται πως παρουσίαζαν αυξημένη τάση για σεξ εκμεταλλευόμενοι την έμφυτη τάση των κοινωνικών κανόνων που ευνοούν τις νικητήριες ομάδες πέραν του μεμονωμένου νικητή. 

Σε απόλυτη εναρμόνιση με τα παραπάνω, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του αθλητισμού στην πορεία της ανθρωπότητας, οι άνδρες έβρισκαν μέσω αυτού ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, διάκριση από το σύνολο και ενδυνάμωση της θέσης τους. Δεν είναι απορίας άξιον λοιπόν πως οι επιστήμονες βρίσκουν συσχέτιση μεταξύ επιτυχίας στα σπορ και αυξημένης διάθεσης για σεξ. Παρακάτω όμως, θα διαβάσουμε τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα των μελετών που έχουν γίνει στην καθαρά βιολογική μεριά του θέματος. 

Όταν η βιολογία μιλάει ξεκάθαρα

Το κομμάτι των ερευνών που δε σηκώνει ουδεμία αμφιβολία ως προς τη λογική των συμπερασμάτων, αφορά φυσικά τα επίπεδα ορμονών που παρατηρούνται γύρω από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Η ορμόνη της σεξουαλικής διέγερσης, η τεστοστερόνη, είναι καθαρά ανδρική υπόθεση (για όσους δε γνωρίζουν, τα επίπεδα της ορμόνης αυτής στις γυναίκες είναι από πολύ χαμηλά ως ανύπαρκτα). Όπως και το ποδόσφαιρο ανά την υφήλιο. Οι μελέτες των επιστημόνων επιβεβαίωσαν λοιπόν αυτό που όλοι φανταζόμασταν ως ένα σημείο: πως οι άνδρες που παίζουν ποδόσφαιρο εμφανίζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής – άρα και διάθεση για σεξ – όταν παίζουν το αγαπημένο τους άθλημα και ακόμα μεγαλύτερες όταν κερδίζουν έναν αγώνα. 

Έπειτα όμως, μελετώντας δείγμα από θεατές του σπορ (με διάφορες ιδιότητες), οι ερευνητές έκαναν δύο ακόμα σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με την ανδρική σεξουαλική λειτουργία. Πρώτον, τα επίπεδα των ορμονών του σεξ ήταν υψηλότερα από το κανονικό ακόμα και γιαυτούς που δεν παίζουν αλλά παρατηρούν σαν οπαδοί, διαιτητές ή άλλοι παρατηρητές. Το δεύτερο και πιο εντυπωσιακό; Τα επίπεδα της τεστοστερόνης των οπαδών κατά τη διάρκεια των αγώνων μετρήθηκαν σε παρόμοια και σε μερικές περιπτώσεις και σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των ποδοσφαιριστών σε περιπτώσεις νίκης της ομάδας. Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικούς όρους; Η έκρηξη ερωτικής διάθεσης για έναν νικητή αθλητή / ποδοσφαιριστή παρατηρείται αντίστοιχα και στους οπαδούς των ομάδων τους. Αναπάντεχο; Ίσως! Εξηγεί όμως πλέον και επιστημονικά γιατί πολλές γυναίκες παρακαλούν οι ομάδες των ανδρών τους να κερδίζουν ώστε να έχουν και εκείνες μερίδιο στις χαρές τους. 

Δεν είναι μόνο η τεστοστερόνη που κάνει τη δουλειά. Είναι σίγουρα η πιο σημαντική καθώς «εκτελεί» μια σειρά από ευεργετικές για την ανδρική στύση λειτουργίες, παρόλα αυτα δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις λεγόμενες «Χαρούμενες Ορμονες». Μια σειρά χημικών ενώσεων του σώματος οι οποίες απογειώνονται σε έναν χαρούμενο άνθρωπο, όπως αυτόν που έχει μόλις δει την ομάδα του να διακρίνεται. Κάποιες από αυτές τις έχετε ακούσει και σαν τις ορμόνες που παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια και μετά από μια καλή προπόνηση. Είναι φυσικά οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το περίφημο Feel – good effect. Η σεροτονίνη και η οξιτοσύνη, παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο σε κάτι που στο τέλος συμβάλλει στην εικόνα του χαρούμενου άνδρα που είναι έτοιμος για όλα. 

Η βιομηχανία πορνό αναγνωρίζει και τιμά τη σημασία της νίκης της αγαπημένης ομάδας

Οι πιο δημοφιλείς εταιρείες παραγωγής ταινιών πορνό αλλά και οι ιστοσελίδες που φιλοξενούν τέτοια βίντεο, έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ειδικές υποκατηγορίες για το θέμα σεξ και ποδόσφαιρο. Σελίδες πορνό με εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο όπως το theporndude.com έχουν σωρεία βίντεο στα οποία η «ηρωίδα» φλερτάρει με τον οπαδό (ή οπαδούς) της ομάδας και όταν αυτή κερδίζει η «δράση» ξεκινά. Το αντικείμενο δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Για πολλούς οπαδούς ομάδων, το σεξ εν ώρα αγώνα της ομάδας που υποστηρίζουν παραμένει ταμπού και πολλές φορές τα ζευγάρια παρακολουθούν τις αναμετρήσεις αυτές χωριστά. Όσο ταμπού είναι όμως και το γεγονός πως η τυχόν νίκη για την ομάδα που υποστηρίζουν πρέπει να εορταστεί με τρόπο που και οι δύο θα ικανοποιηθούν. 

Η συγκεκριμένη θεματική έχει εμπνεύσει χιλιάδες βίντεο και ταινίες σεξ που - αν και θεωρητικά διακωμωδούν τη συγκεκριμένη κατάσταση - ενδόμυχα περιγράφουν μια καθόλα συνηθισμένη και καθημερινή πραγματικότητα: άνδρας νικητής στη μπάλα θα είναι συχνά και «νικητής στο κρεβάτι»!
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.