Header Ads


Ζιάβας: «Το πρωτάθλημα είναι ορόσημο για να κυριαρχήσει στο μέλλον η ΑΕΚ στο futsal»

Ζιάβας: «Το πρωτάθλημα είναι ορόσημο για να κυριαρχήσει στο μέλλον η ΑΕΚ στο futsal»


Για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την προσπάθεια της ΑΕΚ να εδραιωθεί στο άθλημα μίλησε ο προπονητής futsal της AEK, Γιάννης Ζιάβας.
Στο πρώτο πρωτάθλημα που κέρδισε η ομάδα του απέναντι στον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Καματερούκαι την εξέλιξη που είχε τα δύο χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο της, αναφέρθηκε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο προπονητής ποδοσφαίρου σάλας της ΑΕΚ, Γιάννης Ζιάβας.

Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και στο μέλλον και αν είναι δυνατόν να κυριαρχήσει στο άθλημα.

Ακόμα μίλησε για τον θετικό αντίκτυπο που έχει για το σπορ η παρουσία της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, καθώς και για την σειρά των τελικών. Ενώ είπε επίσης για την προσπάθεια που κάνει το κλαμπ να φέρει τον προκριματικό όμιλο του Champions League για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον προσεχή Αύγουστο.

Τέλος όντας ταυτόχρονα ομοσπονδιακός προπονητής αναφέρθηκε στο μέλλον των εθνικών ομάδων όσο και σ’ αυτό του αθλήματος.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Ζιάβας στην εκπομπή «Παιδιά για ΟΣ-ΚΑΡ»

Για την σειρά των τελικών: «Το πρωτάθλημα κρίνεται σε μια σειρά τελικών στις τρεις νίκες. Χθες ήταν το πέμπτο ματς και ήταν ένα πολύ ωραίο και συναρπαστικό παιχνίδι, όπως και όλη η σειρά. Όλοι οι αγώνες κρίθηκαν σε χαμηλό σκορ, κάτι που δεν είναι σύνηθες για το ποδόσφαιρο σάλας, που έχει αρκετά γκολ σαν μέσο όρο. Παρότι τα σκορ ήταν χαμηλά, τα παιχνίδια είχαν πάρα πολλές φάσεις, πολλές ευκαιρίες, ήταν πάρα πολύ κοντά από άποψη διαφοράς δυναμικότητας και κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Τα δύο τελευταία δε κατέληξαν στα πέναλτι, για ν’ αναδειχθεί ο νικητής και στο χθεσινό κρίθηκε και ο πρωταθλητής».

Για την πορεία της ομάδας την τελευταία διετία και την κατάκτηση του πρωταθλήματος: «Κατά κάποιο τρόπο χθες κλείσαμε έναν κύκλο. Σε μία διετία πήγαμε πολύ καλά, αφού τερματίσαμε δύο φορές πρώτοι στην κανονική περίοδο. Την πρώτη χρονιά δεν καταφέραμε να πάμε στους τελικούς, αποκλειστήκαμε στον ημιτελικό, αλλά πήραμε πέρσι τον Μάιο το κύπελλο και ακολούθησαν αυτοί οι σχεδόν μαγικοί 12 μήνες. Κατακτήσαμε το Σούπερ Καπ τον Σεπτέμβριο, νικώντας τον περσινό πρωταθλητή και φτάσαμε φέτος ως τους τελικούς του πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας όπου και καταφέραμε να κατακτήσουμε τον τίτλο. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, ένα ορόσημο γιατί η ομάδα έκανε το βήμα παραπάνω και μπαίνει πλέον στο κλαμπ των δυνατών συλλόγων που πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα. Έκλεισε ο κύκλος μ’ έναν τίτλο και ανοίγει ένας καινούριος όπου η ομάδα έχει ωριμάσει και εξελιχθεί αγωνιστικά και να το πω λίγο λαϊκά “μας έχει ανοίξει και η όρεξη” για περαιτέρω βελτίωση και τρόπαια. Πιστεύω ότι με τις κατάλληλες κινήσεις, ξεκινάει μια νέα εποχή για να παραμείνει η ομάδα σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο και αν μπορεί να κυριαρχήσει κιόλας».

Για την συμμετοχή της ομάδας στο Champions League: «Κινούμαστε ήδη προς την κατεύθυνση να διοργανώσουμε τον προκριματικό όμιλο του Champions League για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Λόγω του ranking της χώρας μας θα ξεκινήσουμε από τη “φάση των 64” και θα προσπαθήσουμε να μπούμε στους “32”, που είναι το main round, οπότε θα παίξουμε στον πρώτο προκριματικό τον Αύγουστο. Αν καταφέρουμε φέρουμε στην Ελλάδα ένα τέτοιο γκρουπ αγώνων, κάτι το οποίο είναι δύσκολο γιατί η UEFA έχει υψηλά στάνταρ τόσο διοικητικά όσο και οργανωτικά, θα είναι μια σημαντική στιγμή για το σπορ μας αλλά και για τον κόσμο, τους παίκτες και τους προπονητές. Και ειλικρινά πιστεύω ότι η βοήθεια των φιλάθλων και της έδρας θα είναι μία ώθηση για τον στόχο της πρόκρισης κάτι το οποίο δεν είναι εντελώς ανέφικτο. Έχουν καταφέρει ξανά ελληνικές ομάδες να προκριθούν από τους “64” στους “32”».

Σχετικά με την παρουσία της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στο άθλημα: «Είναι πολύ σημαντικό να έχει κόσμο το γήπεδο. Ειδικά εμείς καταλαβαίνουμε αμέσως την διαφορά γιατί δεν είναι σύνηθες να έχουμε τόσους πολλούς φιλάθλους είτε σε ματς πρωταθλήματος είτε τελικών. Η ατμόσφαιρα και στα πέντε παιχνίδια ήταν πάρα πολύ ωραία, ήταν γεμάτα τα γήπεδα. Καταφέραμε να διατηρηθεί ο πολιτισμός του γηπέδου και η συμπεριφορά των φιλάθλων σε πολύ καλό επίπεδο, χωρίς να ξεφύγουμε και να “ποδοσφιαροποιήσουμε” λιγάκι την κερκίδα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με αυτά τα δύο brand και με τους τελικούς τον τελευταίο μήνα, καταφέραμε να φέρουμε στο προσκήνιο το futsal και να γίνει αναγνωρίσιμο σε μία μερίδα κόσμου αυτών των δύο μεγάλων συλλόγων. Καθώς είναι ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άθλημα, να σας πω μόνο ένα στατιστικό. Τα ματς τα έδειχνε σε live streaming η ένωση μας σε συνεργασία μ’ ένα τηλεοπτικό κανάλι και ένα από τα παιχνίδια είχε 30.000 προβολές, κάτι που για εμάς είναι ένα τεράστιο νούμερο. Αφού τα προηγούμενα χρόνια παίζαμε μεταξύ συγγενών και φίλων και με μικρή προβολή από τα media. Έγινε μία αρχή φέτος μ’ αυτούς τους δύο συλλόγους και ελπίζω στο μέλλον να μπουν κι άλλες ομάδες του ποδοσφαίρου στο άθλημα και ν’ αποκτήσει το σπορ μία θέση στις καρδιές των φιλάθλων».

Για την εθνική ομάδα: «Το ελληνικό futsal είναι ερασιτεχνικό. Δυστυχώς και ο κόσμος, αλλά και το σύνολο των αθλητών που ασχολείται είναι και μικρό αριθμητικά, δεν έχουμε μία μεγάλη βάση αθλητών και όσοι ασχολούνται είναι ερασιτέχνες. Το πρωί κάνουν τις κανονικές τους δουλειές και έρχονται μετά τις οχτώ, εννιά το βράδυ για προπόνηση, πολλές φορές και μετά τις 10 και μισή. Φανταστείτε σε τέτοιες συνθήκες ένας αθλητής να προσπαθεί να κάνει το χόμπι του. Στο εξωτερικό οι περισσότερες χώρες ασχολούνται πολύ συστηματικά μ’ αυτό και σε ορισμένες είναι επαγγελματικό και στη λίστα με τα πιο δημοφιλή σπορ. Στην Ελλάδα όπως είπα είναι ερασιτεχνικό και τηρουμένων των αναλογίων έχουμε κάνει μία πρόοδο τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια και με την αύξηση του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα μας και έχει υπάρξει μία σημαντική βελτίωση στο επίπεδο μας. Βέβαια η εθνική είναι σ’ ένα χαμηλό ranking, έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια και μας έχουν προσπεράσει αρκετές χώρες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας από τα έξι που υπάρχουν στην Ευρώπη. Κάναμε μία προσπάθεια πέρυσι σ’ έναν προκριματικό που συμμετείχε η Εθνική Ελλάδος κι εγώ για πρώτη φορά στο τιμόνι της για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Futsal του 2020. Παίξαμε στα Σκόπια με αντιπάλους την Αλβανία, τα Σκόπια και το Σαν Μαρίνο. Ανταγωνιστήκαμε ομάδες που ήταν πιο ψηλά σε ranking όπως τα Σκόπια και η Αλβανία, χάσαμε και τα δύο παιχνίδια 5-3, από 3-2 και 3-3 που ήμασταν σε κάποια στιγμή. Κάνουμε μία προσπάθεια ν΄ ανέβουμε κι εμείς, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε συνεργασία και με την ομοσπονδία, που έχει τη διάθεση να οργανώσει όλο αυτό το πράγμα, με καλύτερες συνθήκες προπόνησης και με τη συμμετοχή σε φιλικά τουρνουά στο εξωτερικό για ν΄ αποκτήσουμε κι εμείς περισσότερες εμπειρίες και παραστάσεις. Είναι όμως μια πραγματικότητα ότι είμαστε ερασιτέχνες κι αντιμετωπίζουμε κάποιους που το κάνουν πολύ πιο συστηματικά και πιο επαγγελματικά».

Αναφορικά με την προοπτική και το μέλλον του αθλήματος: «Βλέπουμε ειδικά μετά την έκρηξη του internet και των social media πάρα πολλά βιντεάκια ξένων μεγάλων σταρ του ποδοσφαίρου όπως είναι ο Νεϊμάρ, ο Μέσι, ο Ρονάλντο, ο Κουτίνιο, ο Ρομπίνιο, ο Ρονάλντο ο Βραζιλιάνος, ο Ροναλντίνιο σε μικρή ηλικία να παίζουν futsal. Στο εξωτερικό και στις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές χώρες του κόσμου όπως είναι η Βραζιλία και η Ισπανία, το ποδόσφαιρο σάλας είναι μέσα στη διαδικασία εκπαίδευσης των μικρών ηλικιών, ειδικά από 5-6 μέχρι 10-12 καθώς είναι το σπορ που δίνει στο μοντέρνο ποδοσφαιριστή τα 2-3 πιο κύρια χαρακτηριστικά που έχουν επικρατήσει, όπως είναι η τεχνική, να αποκτήσει γρήγορη αντίληψη και να μπορέσει και να πάρει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, δηλαδή να διαβάσει το παιχνίδι γρήγορα. Από εκεί και πέρα επειδή στο futsal όλα γίνονται σε μικρούς χώρους με πίεση από αντιπάλους και με τη δυσκολία να κοντρολάρεις και να κυριαρχήσεις πάνω στη μπάλα, να καταφέρει κάποιος να κερδίσει αυτό το στοιχείο σαν προσόν του ποδοσφαιριστή είναι πολύ σημαντικό. Άρα στο εξωτερικό το ποδόσφαιρο σάλας είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών. Στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί μ’ αυτήν ακριβώς τη μορφή, αλλά αν δείτε πόσες ακαδημίες μίνι ποδοσφαίρου υπάρχουν, που ξεκινάνε τα παιδάκια σε γηπεδάκια 5χ5, είναι μία αρχή κι ένας έμμεσος τρόπος για να κάνουμε κι εμείς το δικό μας μοντέλο και να φέρει καρπούς όλο αυτό. Ήδη βλέπουμε τις οργανωμένες ακαδημίες των μεγάλων ομάδων του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ πόσο έχουν επενδύσει σ’ αυτό το κομμάτι και βλέπουμε πολλά παιδιά να έχουν παίξει σ’ αυτούς τους μεγάλους συλλόγους μέσα από το δίκτυο των ακαδημιών».



sport-fm.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.