Header Ads


Πως βγάζουν τις αποδόσεις οι μπουκ

Πως βγάζουν τις αποδόσεις οι μπουκ


Όταν κάποιος αποφασίσει να ποντάρει τα λεφτά του, αναμένει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Πολλοί παίζουν στοίχημα για διασκέδαση, άλλοι το κάνουν για να περνάει η ώρα τους, άλλοι γιατί έχουν ένα «σιγουράκι», υπάρχουν και αυτοί που το έχουν σαν επάγγελμα και ζουν από αυτό. Οι τελευταίοι βέβαια, είναι και αυτοί που ρισκάρουν περισσότερο, κάνοντας τον τζόγο (γιατί τζόγος είναι, κακά τα ψέματα) τρόπο ζωής.

Το στοίχημα είναι αποδόσεις

Η ουσία στο στοίχημα είναι η απόδοση. Πόσο εύκολα ποντάρεις ένα φαβορί στο 1.20 και πόσο εύκολα την ίδια ομάδα στο 1.45; Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και μεις εδώ στο σάιτ έχουμε δώσει τη νίκη μιας ομάδας στο 3.20, η οποία αν δινόταν π.χ. στο 2.50 δε θα το «αγγίζαμε» καν. Η διαφορά στο πιθανό κέρδος, αλλά και η ανάλυση για το αν η απόδοση είναι σωστή, μας έκανε στα στραφούμε σε αυτή την επιλογή και όχι άδικα.
Οι λεγόμενες επιλογές «value bet» ξεχωρίζουν τον απλό παίκτη από τον επαγγελματία παίκτη, που γράφαμε πιο πάνω. Διότι, αποδεδειγμένα, πιο εύκολα κερδίζεις ένα καλά μελετημένο μονό στοίχημα στο 3.50, παρά τρεις ομάδες σε ένα παρολί με 1.50, 1.45 και 1.30. Ακόμα και αν χάσεις μια-δυο ή τρεις φορές το μονό ποντάρισμα, θα έρθουν και άλλες που θα έχεις καθαρό κέρδος. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το κεφάλαιο και τον τρόπο που διαλέγει ο καθένας τα παιχνίδια που ποντάρει.

 

Πως υπολογίζονται οι αποδόσεις

Πώς γίνεται λοιπόν να μπαίνουν αυτά τα νούμερα δίπλα από κάθε αγώνα στο κουπόνι; Η διαδικασία δεν είναι απλή, ούτε ολιγόλεπτη. Αρχικά, οι άνθρωποι (μπουκμέικερς) που δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι των μεγάλων εταιριών (δεν έχουν βέβαια όλες οι στοιχηματικές εταιρίες τον ίδιο αριθμό ατόμων), έχουν μπροστά τους τις πραγματικές αποδόσεις των αγώνων, που βγαίνουν από τον υπολογιστή μέσω σημαντικών κριτηρίων που έχουν μπει στο λογισμικό. Ποια είναι αυτά;
 • Eιδικό βάρος
 • H φανέλα των ομάδων
 • H βαθμολογική θέση
 • Η φόρμα
 • H μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά στιγμή εκείνη
 • Η αγωνιστική συμπεριφορά που έχουν οι γηπεδούχοι εντός έδρας
 • Η αγωνιστική συμπεριφορά που έχουν οι φιλοξενούμενοι εκτός
 • Ο αριθμός των γκολ που βάζει αλλά και δέχεται η κάθε ομάδα ομάδα
 • Η μεταξύ τους προϊστορία, σε μικρότερο, πάντως, βαθμό.
Μόλις οι μπουκ λοιπόν πάρουν τις αρχικές αποδόσεις κάνουν μετατροπές στα σετ των αποδόσεων αφού θα εξετάσουν :
 • Τα τελευταία νέα
 • Απουσίες
 • Κίνητρο
 • Το κλίμα που επικρατεί σε κάθε ομάδα
 • Την πολιτική της κάθε εταιρίας.
Για παράδειγμα, η Betshop εστιάζει στα γκολ, έχοντας ως «όπλο» της τις καλύτερες αποδόσεις στο κομμάτι αυτό, κάνοντας ελκυστικό το προϊόν της κατά ένα τρόπο. Άλλες, λαμβάνοντας υπόψη και προβλέποντας το «ρεύμα» ενός αγώνα, δίνουν σημεία με καλές αποδόσεις στους πελάτες τους που ξέρουν πως θα πονταριστούν, όπως π.χ. κάνουν η Winmasters και η Interwetten
Μόλις, λοιπόν, βγουν οι πρώτες αποδόσεις, η κάθε εταιρία τις επεξεργάζεται ανάλογα με το πόσο θέλει να είναι το κέρδος της, η λεγόμενη γκανιότα.

Τα λάθη των μπουκ

Οι μπουκμέικερς είναι και αυτοί άνθρωποι, που εκτελούν μια δουλειά για την εταιρία τους. Όπως όλοι μας, κάνουν και αυτοί λάθη. Εκείνο ακριβώς είναι το σημείο που πρέπει κάποιος παίκτης-γάτα να εκμεταλλευτεί. Για παράδειγμα, αν το ρεπορτάζ μιας ομάδας από τη Γ’ Αγγλίας, εκεί όπου οι διαφορές των ομάδων είναι πολύ μικρές, λέει πως θα κατέβει με 8 απουσίες βασικών και η εταιρία δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί, μπορεί να βρούμε ένα 2.10 που έχει τεράστια αξία.
Μέσα σε λίγα λεπτά όμως, ειδικά μόλις τα πρώτα ποσά αρχίσουν να «χτυπούν» στα πονταρίσματα, η απόδοση αυτή θα έχει… εξαφανιστεί και στη θέση της θα δούμε ένα ωραιότατο 1.40. Γι’ αυτό και τα περισσότερα λάθη στο άνοιγμα των τιμών γίνονται σε κατηγορίες που η ενημέρωση δεν είναι τόσο άμεση από άλλες, όπως για παράδειγμα δεύτερες και τρίτες κατηγορίες χωρών.
Υπάρχουν βέβαια και οι μεγάλες εταιρίες, όπως η Sportingbet ή η Vistabet, που όσο και αν ψάξει κάποιος δύσκολα θα βρει «αδιάβαστο» παιχνίδι.

 

Οι μεταβολές αποδόσεων

Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως οι αποδόσεις δεν είναι σταθερές. Οι λόγοι που μπορούν να μεταβάλλουν μια απόδοση προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι πολλοί και δεν είναι μόνο από μια λάθος πληροφόρηση.
Έχουμε δει τιμές να ανοίγουν στο 1.80, να πέφτουν μέσα στη μέρα στο 1.65 και τελικώς πριν τη σέντρα να φτάνουν στο 2.20. Την μεταβολή αυτή, την ορίζουν περισσότερο οι παίκτες και λιγότερο οι μπουκ.
Τα ποσά που παίρνουν κάθε σημεία είναι αυτά που πιέζουν και το πόσο θα πληρώσει η εκάστοτε εταιρία ένα σημείο. Όταν ένα ματς με σετ 1.80-3.30-4.50, για παράδειγμα, πάρει ενδεικτικά 3 εκατ. ευρώ ποντάρισμα στον άσο, 200 χιλιάρικα στο Χ και το 20 χιλιάρικα στο διπλό, το 1.80 θα γίνει 1.50 πριν τη σέντρα, το Χ 3.60 και το διπλό 6.00.
Τα χρήματα αυτά μπορεί να έχουν αυτή τη ροή για πολλούς λόγους, όμως η αγορά κινείται όπως κινείται και το χρήμα. Αυτή ήταν πάντα η σταθερά στους περισσότερους τομείς της ζωής μας εδώ και πολλούς αιώνες, κάτι που ισχύει φυσικά και στο στοίχημα. Βέβαια, υπάρχουν και οι εταιρίες που επιλέγουν μην αλλάξουν κατά πολύ τις αρχικές τους αποδόσεις παρά αυτή τη ροή, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί το μαζικό ποντάρισμα, προσελκύοντας και περισσότερη πελατεία. Εκεί, όμως, υπάρχει και το ανάλογο ρίσκο…

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, προσωπικά καταλήγω σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα που πιθανώς είναι και το πιο σωστό, αν κάποιος δεν θέλει να «φάει» ώρες εισχωρώντας στον άγνωστο κόσμο των αποδόσεων και των μπουκμέικερς. Ποιο είναι αυτό; Να εκτιμούμε από μόνοι μας πιθανές αποδόσεις για κάθε αγώνα που θέλουμε να παίξουμε, να τις συγκρίνουμε με αυτές που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες και αν δούμε κάποια διαφορά υπέρ μας, να ποντάρουμε. Εκεί μπορεί να υπάρξει η πραγματική ευκαιρία…
Bet-on-arme.com | Προγνωστικά στοιχήματος
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.