Header Ads


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Nations League!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Nations League!


Το Nations League ξεκινά την Πέμπτη(6/9). Δείτε όλους τους ομίλους της διοργάνωσης και τις ημερομηνίες των αγωνιστικών. 
Το Nations League, η νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA, μπαίνει στη ζωή των ποδοσφαιρόφιλων από την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα θεσμό που στόχο έχει να αντικαταστήσει τους φιλικούς αγώνες, με κίνητρο «εισιτήρια» για την τελική φάση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συγκεκριμένα, στο Euro 2020 θα προκριθούν μέσω του Nations League τέσσερις ομάδες από τις 24 της τελικής φάσης, ενώ οι υπόλοιπες 20 θα προκριθούν από τους 10 ομίλους των προκριματικών. Στη νέα διοργάνωση συμμετέχουν και οι 55 εθνικές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες (A, B, C, D) βάσει του ranking της UEFA, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018, στις 11 Οκτωβρίου 2017.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Η ανανέωση του ποδοσφαίρου σε επίπεδο Εθνικών ομάδων πηγάζει από την επιθυμία της UEFA και των 55 μελών της να βελτιώσουν την ποιότητα και το επίπεδο των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων. Οι εθνικές ομοσπονδίες και οι προπονητές, σε διαβουλεύσεις με την UEFA, αποκάλυψαν ότι αισθάνονται πως οι φιλικοί διεθνείς αγώνες δεν παρέχουν επαρκή αθλητικό ανταγωνισμό και με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δώσουν μεγαλύτερη αθλητική σημασία στο επίπεδο των Εθνικών ομάδων. Από την άλλη, μέσω αυτής της διοργάνωσης όλες οι ομάδες έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να προκριθούν στους τελικούς, αν δεν τα καταφέρουν στα προκριματικά.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Τα τέσσερα «εισιτήρια» του Nations League για τα τελικά του Euro θα προκύψουν από τα playoffs, που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2020. Κάθε λίγκα (League A, B, C και D) θα έχει τελική φάση, με ημιτελικούς και τελικό, ο οποίος θα δίνει και την πρόκριση στα τελικά. Να διευκρινιστεί ότι τα προκριματικά του Euro αρχίζουν τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή μετά από τη φάση των ομίλων του Nations League. Τα playoffs, στα οποία θα συμμετέχουν οι νικητές των ομίλων κάθε Λίγκας, θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή μετά την προκριματική φάση του Euro 2020. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ουδείς θα αδιαφορήσει στα προκριματικά, αφού δεν θα έχει εξασφαλίσει ακόμη κάτι από το Nations League.

Όποια ομάδα από οποιαδήποτε κατηγορία (League A, B, C και D) κατακτήσει πρόκριση από τα προκριματικά του Euro και παράλληλα έχει προκριθεί στα playoffs του Nations League, θα αντικατασταθεί από την αμέσως επόμενη, βάσει της επίδοσης αυτής στο UEFA Nations League. Ως προς το Παγκόσμιο Κύπελλο, η κατάσταση θα είναι λίγο διαφορετική. Το Nations League θα διεξάγεται μεν κατά τον ίδιο τρόπο, μόνο που στα playoffs δεν θα λαμβάνουν μέρος ομάδες από την 3η και 4η κατηγορία (League C, League D). Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν σε έξι αγωνιστικές, από δύο τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018. Οι τελικοί της διοργάνωσης για τις ομάδες που θα φτάσουν ως εκεί, είναι προγραμματισμένοι για τον Ιούνιο 2019.

Για τους τελικούς του UEFA Nations League, οι νικητές των γκρουπ της League A θα παίξουν σε νοκ-άουτ αγώνες (ημιτελικοί, τρίτη θέση, τελικός) τον Ιούνιο του 2019, προκειμένου να αναδειχθεί ο νικητής του τίτλου. Η χώρα που θα φιλοξενήσει την τελική φάση θα οριστεί επισήμως από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA τον Δεκέμβριο του 2018 και θα είναι μία από εκείνες που θα συμμετάσχουν στο φάιναλ 4. Ενδιαφέρον, μέχρι τώρα, έχουν εκδηλώσει Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία, που συνθέτουν το γκρουπ 3! Οι αγώνες play-off θα διοργανωθούν το Μάρτιο του 2020. Στο πρωτάθλημα κάθε Λίγκας (A, B, C και D), η συνολική κατάταξη θα υπολογιστεί με βάση τη βαθμολογική θέση στον όμιλο, τη διαφορά τερμάτων, τα γκολ που σημείωσε κάθε ομάδα, τις νίκες, τις εκτός έδρας νίκες, τους πειθαρχικούς πόντους και την κατάταξη των συντελεστών.

ΤΑ ΕΠΑΘΛΑ

Περισσότερα από 76 εκ. ευρώ θα καταβάλλουν οι διοργανωτές του UEFA Nations League, ως επιδόματα και μπόνους, στις 55 ομάδες που θα συμμετέχουν στο νεοσύστατο τουρνουά. Οι 12 πρώτες, βάσει του UEFA ranking, θα λάβουν καθεμία από 1,5 εκ. ευρώ, ενώ οι νικητές των ομίλων θα πάρουν επιπλέον μπόνους άλλο 1,5 εκ. ευρώ. Οι 4 νικητές των γκρουπ από τη League A θα συναγωνιστούν εν συνεχεία για το τρόπαιο του Nations League, με την προοπτική να κερδίσουν άλλα 4,5 εκ. ευρώ αν κατακτήσουν τον τίτλο, ενώ το μέγιστο ποσό που θα δοθεί δεν θα υπερβαίνει τα 7,5 εκ. ευρώ. Όσον αφορά τις ομάδες της League B, αυτές μπορούν να κερδίσουν μάξιμουμ 2 εκ. ευρώ, αυτές της League C όχι πάνω από 1,5 εκ. ευρώ, ενώ οι ομάδες της League D, που ανήκουν στη χαμηλότερη βαθμίδα της διοργάνωσης, δεν θα λάβουν περισσότερο από 1 εκ. ευρώ.
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ
Δύο αντιπάλους, με τους οποίους έχει πλούσια προϊστορία (Ουγγαρία, Φινλανδία), και την Εσθονία, με την οποία έχει αναμετρηθεί μόλις τέσσερις φορές στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσει η Εθνική στον όμιλό της, στο πλαίσιο της α΄ φάσης του UEFA Nations League. Στο δρόμο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που από το Φάληρο και το «Γ. Καραϊσκάκης» μετακόμισε στο Μαρούσι και το ΟΑΚΑ, θα βρεθεί η ομάδα, επί της οποίας πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του (Φινλανδία, 8-1), εκείνη από την οποία γνώρισε τη μεγαλύτερη ήττα του (Ουγγαρία 1-11) και η Εσθονία των μόλις τεσσάρων αναμετρήσεων. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι, στον όμιλο της Εθνικής για τα προκριματικά του EURO 1980, αντίπαλοί της ήταν τόσο οι Φινλανδοί, όσο και οι Μαγυάροι.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ελλάδα και Ουγγαρία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 20 φορές. Η Εθνική έχει νικήσει τις 9 από αυτές, οι Μαγυάροι 5, ενώ έξι παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους ήταν αυτή των προκριματικών του EURO 2016 στις 11/10/2015 στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου η Εθνική είχε επικρατήσει 4-3. Η Ουγγαρία είναι η αντίπαλος, από την οποία η Εθνική γνώρισε τη μεγαλύτερη σε σκορ ήττα της ιστορίας της, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας (25/03/1938, στάδιο ΜΤΚ, Βουδαπέστη). Η μεγαλύτερη ελληνική νίκη επί των Μαγυάρων σημειώθηκε στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 1980 της Ιταλίας και ήταν το 4-1 στο Καυτανζόγλειο, στις 28/10/1978). Πολύ σημαντική για την Ελλάδα ήταν και η εκτός έδρας νίκη της με 2-1 στις 21/11/2007 για τα προκριματικά του EURO 2008, νίκη που συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόκριση της Εθνικής στην τελική φάση της διοργάνωσης στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Θετικό το πρόσημο της Ελλάδας και στις αναμετρήσεις της με τη Φινλανδία. Από το 1966 και τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1968 χρονολογούνται οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων, που έχουν τεθεί αντιμέτωπες συνολικά 14 φορές και σε αυτές περιλαμβάνεται η ευρύτερη σε σκορ νίκη της Εθνικής Ομάδας, το εμφατικό 8-1, στις 11/10/1978 στο γήπεδο της Λεωφόρου, για τον έκτο προκριματικό όμιλο του EURO 1980 (τρία γκολ ο Μαύρος, από δύο γκολ οι Δεληκάρης, Νικολούδης και ένα ο Γαλάκος). Η Ελλάδα μετρά συνολικά 7 νίκες, οι Σκανδιναβοί 4, ενώ 3 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Η πιο «βαριά» ήττα της Εθνικής στους αγώνες της με τους Φινλανδούς είναι το 1-5 στις 05/09/2001 στο Ελσίνκι στο ντεμπούτο του Ότο Ρεχάγκελ στο πάγκο της, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Δεν έχει γνωρίσει ήττα από την Εσθονία η Εθνική. Σε σύνολο 4 αναμετρήσεων μετρά δύο νίκες κι άλλες τόσες ισοπαλίες. Στην τελευταία αναμέτρηση (31/08/2017, «Γ. Καραϊσκάκης») των δύο ομάδων, για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, η Ελλάδα αρκέστηκε στο 0-0.
Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ NATIONS LEAGUE


LEAGUE Α

Group 1: Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία
Group 2: Βέλγιο, Ισλανδία, Ελβετία
Group 3: Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία
Group 4: Κροατία, Αγγλία, Ισπανία

LEAGUE B

Group 1: Τσεχία, Σλοβακία, Ουκρανία
Group 2: Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία
Group 3: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Β. Ιρλανδία
Group 4: Δανία, Ιρλανδία, Ουαλία

LEAGUE C

Group 1: Αλβανία, Ισραήλ, Σκωτία
Group 2: Εσθονία, Φινλανδία, ΕΛΛΑΔΑ, Ουγγαρία
Group 3: Βουλγαρία, Κύπρος, Νορβηγία, Σλοβενία
Group 4: Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία

LEAGUE D

Group 1: Ανδόρα, Γεωργία, Καζακστάν, Λετονία
Group 2: Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο
Group 3: Αζερμπαϊτζάν, Νησιά Φαρόε, Κόσοβο, Μάλτα
Group 4: Αρμενία, Π.Γ.Δ.Μ., Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

8 Σεπτεμβρίου 2018 Εσθονία-Ελλάδα Φινλανδία-Ουγγαρία
11 Σεπτεμβρίου 2018 Ουγγαρία-Ελλάδα Φινλανδία-Εσθονία
12 Οκτωβρίου 2018 Ελλάδα-Ουγγαρία Εσθονία-Φινλανδία
15 Οκτωβρίου 2018 Εσθονία-Ουγγαρία Φινλανδία-Ελλάδα
15 Νοεμβρίου 2018 Ουγγαρία-Εσθονία Ελλάδα-Φινλανδία
18 Νοεμβρίου 2018 Ουγγαρία-Φινλανδία Ελλάδα-Εσθονία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

1η αγωνιστική: 06-08 Σεπτεμβρίου 2018
2η αγωνιστική: 09-11 Σεπτεμβρίου 2018
3η αγωνιστική: 11-13 Οκτωβρίου 2018
4η αγωνιστική: 14-16 Οκτωβρίου 2018
5η αγωνιστική: 15-17 Νοεμβρίου 2018
6η αγωνιστική: 18-20 Νοεμβρίου 2018

Κλήρωση για το Final-4 : Δεκέμβριος 2018

Τελικοί : 5-9 Ιουνίου 2019 Κλήρωση Euro 2020

Playoffs: 22 Νοεμβρίου 2019

Euro 2020 Playoffs : 26-31 Μαρτίου 2020

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.