Header Ads


Unlabelled Το... θαύμα της ΑΕΚ με Βράνιες

Το... θαύμα της ΑΕΚ με Βράνιες


Ο Μάριος Τριβιζάς γράφει για το deal που βρίσκει κερδισμένη την ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα και για το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Άντερλεχτ.


Ο Όγκνιεν Βράνιες θα είναι πια κάτοικος Βελγίου, αφού η συμφωνία της ΑΕΚ με την Άντερλεχτ κλείδωσε, έστω και αν χρειάστηκε να περάσει από 40 κύματα. Με την Ένωση να κλείνει το «κεφάλαιο Βράνιες» έχοντας πάρει από τον Βόσνιο στόπερ πολύ περισσότερα απ' όσα μπορούσε να περιμένει, από κάθε άποψη και σε κάθε επίπεδο.

Από οικονομικής πλευράς, η ΑΕΚ απέκτησε πριν από 1,5 χρόνο έναν ποδοσφαιριστή που έμεινε ελεύθερος από την... Τομ Τομσκ και (έχοντας μαζί του μόνο ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμη) τον πουλάει 3,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο διάστημα που φόρεσε τη φανέλα της δεν την κόστισε περισσότερα από 400.000 ευρώ. Επιχειρηματικά, λοιπόν, πρόκειται για... κόλπο γκρόσο.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το «κόλπο γκρόσο» το έκανε με έναν ποδοσφαιριστή που δεν αποτελεί μυστικό πως είχε τις... ιδιαιτερότητές του. Μέχρι να έρθει στην ΑΕΚ, είχε αγωνιστεί σε δέκα διαφορετικές ομάδες μέσα σε δέκα χρόνια(!). Στην Ένωση αυτός ο 1,5 χρόνος παραμονής του συνοδεύτηκε από σοβαρά ζητήματα, όπως το πολύ χοντρό επεισόδιο που είχε με τον Χιμένεθ, η σκόπιμη απουσία του από την προπόνηση, η άρνησή του να κάτσει στον πάγκο με τον Ολυμπιακό...

Ήταν οι χειρισμοί της ΑΕΚ, του Μελισσανίδη, του Χιμένεθ, των ανθρώπων του ποδοσφαιρικού τμήματος, που κατάφεραν να κουλαντρίσουν αυτά τα περιστατικά (και κάποια ακόμη), προκειμένου η ομάδα να καταφέρει να πάρει αγωνιστικά από τον Βράνιες το καλύτερο. Διότι, για να τα λέμε όλα, μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου ο Βόσνιος είναι ένας τοπ επιπέδου κεντρικός αμυντικός.

Την καλύτερη ατάκα νομίζω ότι του την είχε πει ο Μανόλο, στη συνάντηση που είχαν μετά το μεταξύ τους επεισόδιο, όταν ο Βράνιες του ζήτησε συγγνώμη και ο Ισπανός του απάντησε ότι «συγγνώμη πρέπει να ζητήσεις από τον εαυτό σου, γιατί σκέψου πού θα μπορούσες να παίζεις αν μπορούσες να ελέγξεις το μυαλό σου». Παρ' όλα αυτά, στην ΑΕΚ προσέφερε πολλά και τη βοήθησε να κάνει μια καλή πορεία στην Ευρώπη και να πάρει το πρωτάθλημα.

Ακόμη και στο δεύτερο μισό της σεζόν, μετά από όσα έγιναν μετά την άρνηση της ΑΕΚ να τον πουλήσει στην Άντερλεχτ τον Γενάρη, μέσα στο γήπεδο ήταν αυτός που έπρεπε. Τα έδωσε όλα. Και αποτελεί προσωπική δικαίωση του Μελισσανίδη το γεγονός ότι έκλεισε τα αυτιά του όταν όλοι του έλεγαν «πούλα τον με όσα δίνουν (1,8 εκατ. ευρώ), γιατί δεν πρόκειται να παίξει». Και έπαιξε και τώρα πουλήθηκε στην ίδια ομάδα με σχεδόν τα διπλά λεφτά!

Στην πραγματικότητα είναι τόσο τρελό όσο ακούγεται. Το deal που έκλεισε η ΑΕΚ με την Άντερλεχτ είναι εξαιρετικό. Και νομίζω ότι το έκανε επειδή και τώρα ο Μελισσανίδης έκλινε περισσότερο στο να μην τον πουλήσει. Λίγο η ιδιαίτερη σχέση που είχαν, λίγο η πίστη του ότι εκείνος μπορούσε να βρίσκει κάθε φορά το «κουμπί» του... Και, φυσικά, κάτι που έχει δείξει γενικά το αφεντικό της ΑΕΚ: ότι δεν... τρελαίνεται για πωλήσεις.

Όταν μια ομάδα που έξι μήνες πριν δεν είχε ανέβει πάνω από τα 2 εκατ. έρχεται και σου κάνει πρώτη πρόταση στα ίδια επίπεδα και η απάντησή σου είναι «δεν πέφτω κάτω από τα 4», το πιθανότερο είναι να... φύγει τρέχοντας. Οι Βέλγοι δεν το έκαναν. Ακολούθησαν δύο βελτιωμένες προτάσεις (τις οποίες διαβάσατε στο SDNA), μια στα 2,8 εκατ. και μια το περασμένο Σάββατο στα 3,5 εκατ., οι οποίες πιστοποίησαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Βέλγοι είχαν αποφασίσει αυτή τη φορά να τον πάρουν.

Γι' αυτό και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη το... πάγωμα που υπήρξε το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα. Η Άντερλεχτ, που είχε ξεκινήσει προσφέροντας ούτε 2 εκατ. έφτασε στα 3,5 σε οκτώ δόσεις. Μετά την απάντηση της ΑΕΚ «3,5 με τις μισές δόσεις», το αναμενόμενο ήταν μέσα σε λίγες ώρες το deal να τελειώσει. Υπήρξε μια παράξενη σιγή ασυρμάτου. Ποιος ξέρει; Ίσως όταν ήρθε η ώρα τα ποσά που συζητήθηκαν να μπουν σε χαρτί, οι Βέλγοι να σκέφτηκαν καλύτερα από πού ξεκίνησαν και πού είχαν φτάσει. Όμως έγινε το αναμενόμενο τελικά και η μεταγραφή δεν χάλασε.

Μάλιστα, η ΑΕΚ κατάφερε να περάσει και ακόμη έναν όρο που ήθελε, βάζοντας ρήτρα 5 εκατ. ευρώ για την περίπτωση που μέσα στην επόμενη τριετία του νέου συμβολαίου του ο Βράνιες επιστρέψει, είτε με πώληση, είτε ως δανεικός, σε άλλη ελληνική ομάδα. Κλείνοντας έτσι μια συμφωνία που από κάθε άποψη είναι εξαιρετική. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με τον Βράνιες του «πούλα τον όσο όσο» του Γενάρη, η ΑΕΚ έκανε τη μεγαλύτερη πώληση της τελευταίες δεκαετίας!

Η ΑΕΚ πούλησε το 2008 τον 20χρονο Παπασταθόπουλο στη Τζένοα με 3,8 εκατ. ευρώ και τον 29χρονο Βράνιες (που τον προσεχή Ιανουάριο υπέγραφε όπου ήθελε) με 300.000 ευρώ λιγότερα. Γεγονός που αποτελεί ακόμη μια απτή απόδειξη ότι η ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει υπεραξίες και έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές των παικτών της.

Μακάρι για τον Όγκνιεν, που εξασφάλισε ένα πάρα πολύ καλό συμβόλαιο, να πάνε όλα καλά στην πορεία της καριέρας του. Ήταν ένας παίκτης που βοήθησε πολύ την ΑΕΚ, «έφτιαχνε» τον κόσμο με το πάθος του μέσα στο γήπεδο και σίγουρα στο τέλος της ημέρας αφήνει θετικές αναμνήσεις.

Η ΑΕΚ, από την πλευρά της, κλείνει ένα θέμα που την απασχόλησε πολύ το τελευταίο διάστημα και μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως στο κομμάτι της ενίσχυσής της. Υπάρχει μια ανησυχία στην ατμόσφαιρα. Ακούγονται και διάφορα του στιλ «μέχρι τώρα μόνο φεύγουν», ξεχνώντας ότι η ΑΕΚ και ανανεώσεις έχει κάνει και μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αγορά, αυτή του Λιβάγια.

Θα πει κανείς ότι η μεταγραφική περίοδος δεν τελείωσε ακόμη και φυσικά θα έχει απόλυτο δίκιο, όμως αυτό δεν ισχύει μόνο για τους άλλους, ισχύει και για την ΑΕΚ. Μέχρι τώρα, από το καλοκαίρι της Γ' Εθνικής κάθε χρόνο η ομάδα ήταν καλύτερη ποιοτικά από την προηγούμενη. Δεν υπήρξε καλοκαίρι που να μην ανέβηκε επίπεδο. Συνεπώς, οι άνθρωποι της δικαιούνται τουλάχιστον να περιμένουμε για να κάνουμε ταμείο στο τέλος...

*sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.