Header Ads


Λαγαρίας: «Αυτά ισχύουν στη νομική κόντρα ΑΕΚ-Λάζαρου - Πώς κινδυνεύει ο Ολυμπιακός»

Λαγαρίας: «Αυτά ισχύουν στη νομική κόντρα ΑΕΚ-Λάζαρου - Πώς κινδυνεύει ο Ολυμπιακός»


Τα δεδομένα στη νομική αντιπαράθεση της ΑΕΚ με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και το ενδεχόμενο στο οποίο θα κινδυνεύσουν με κυρώσεις ο παίκτης και ο Ολυμπιακός ανέλυσε στον ΣΠΟΡ FM ο Νίκος Λαγαρίας. 


Το νομικό τοπίο που διαμορφώνεται από ‘δω και πέρα στην υπόθεση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου σκιαγράφησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Νίκος Λαγαρίας.

Μιλώντας στην εκπομπή των Βασίλη Βέργη-Βάιου Τσούτσικα, ο επί επτά χρόνια αθλητικός δικαστής στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ αναφέρθηκε στα δεδομένα που υπάρχουν βάσει των θέσεων των δυο πλευρών.

Επιβεβαίωσε λοιπόν ότι σε περίπτωση δικαίωσης του ισχυρισμού της ΑΕΚ (ότι έχει εν ισχύ συμβόλαιο με τον Λάζαρο) ο παίκτης θα κινδυνεύσει με αποκλεισμό 4-6 μηνών και ο Ολυμπιακός με απαγόρευση μεταγραφών για δυο μεταγραφικές περιόδους.


Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Λαγαρίας

Για την εμπειρία του από υποθέσεις σαν του Χριστοδουλόπουλου: «Στην Ελλάδα οι φίλαθλοι πρέπει να συνηθίσουν να βλέπουν τους παίκτες ως εργαζόμενους. Χωρίς πολύ συναίσθημα. Ο Χριστοδουλόπουλος επέλεξε να πάει στον Ολυμπιακό και είναι δικαίωμά του. Είναι και αξιέπαινος μάλιστα γιατί απ’ ό,τι είδα είναι φίλος του Ολυμπιακού από μικρός και έπαιξε εξαιρετικά σε όλους τους αντιπάλους αυτής της ομάδας. Αυτό τον τιμά.

Από ‘κει και πέρα, το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες και όταν υπογράφεις συμβόλαιο, αυτό έχει κάποιες συνέπειες. Ο Ολυμπιακός θα καταθέσει το συμβόλαιό που έχει υπογράψει μαζί του και θα εκδοθεί ένα δελτίο. Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν υπάρχει δεύτερο συμβόλαιο με την ΑΕΚ».


Για τη νομική θέση της ΑΕΚ: «Εγώ δεν το βλέπω ότι έχουμε περίπτωση +1. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα έχει μονομερώς το δικαίωμα να ανανεώσει το συμβόλαιο. Εδώ όμως έχουμε κάτι άλλο. Λέγεται ότι υπάρχει συμβόλαιο υπογεγραμμένο και από τις δυο πλευρές. Άρα δεν γίνεται ανανέωση μονομερής, υπάρχει συμβόλαιο νέο με υπογραφές και των δυο».

Για το αν μπορεί ο παίκτης να ισχυριστεί ότι ένα συμβόλαιο για τη σεζόν 2018-19 το οποίο υπογράφηκε το 2016 δεν είναι ισχύον: «Για ποιο λόγο να μη θεωρείται ισχύον; Στην αγορά που κινούμαστε όλοι έχουμε ακούσει για μεταχρονολογημένες επιταγές. Αυτό είναι ένα συμβόλαιο που υπογράφηκε μετά από μια μέρα, έναν μήνα ή έναν χρόνο μετά το άλλο.

Εικάζω ότι μια ομάδα που υπογράφει με αυτόν τον τρόπο θα ήθελε να δει πρώτα ποια θα είναι η απόδοση του παίκτη για να δει αν θα τον κρατήσει. Και ο παίκτης, από την πλευρά του, θα είχε το δικαίωμα να το αναγνωρίσει. Αν υπάρχει αυτό το συμβόλαιο και ήθελε να μείνει ο Λάζαρος στην ΑΕΚ, θα μπορούσε να το καταθέσει και να μείνει»
.

Για το πώς θα κυλήσει νομικά η υπόθεση: «Ο Ολυμπιακός θα κοιτάξει να κάνει αυτά που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του. Θεωρεί ότι είναι δικός του παίκτης και θα εκδοθεί ένα δελτίο. Η ΑΕΚ μετά μπορεί να μην κάνει τίποτα ή να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της. Ακόμα και αν δεν ήθελε να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία, πιθανολογώ ότι και πάλι θα ασκούσε τα δικαιώματά της.

Πρώτον για οικονομικούς λόγους, για να πάρει δηλαδή κάποια χρήματα και δεύτερον για λόγους γοήτρου, που αξιολογούνται από τους ηγέτες των ομάδων. Η ΑΕΚ θα καταθέσει το δικό της συμβόλαιο και εκεί θα ανοίξει μια αντιδικία. Θα πάμε στην περίπτωση όπου ένας παίκτης έχει υπογράψει δυο συμβόλαια για το ίδιο διάστημα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Το ένα ενδεχόμενο είναι να κερδίσει ο Ολυμπιακός την υπόθεση και να τελειώσει οριστικά το θέμα. Αν κερδίσει η ΑΕΚ, αυτό που θα έχει σημασία θα είναι η υπαιτιότητα. Εδώ υπάρχει μια περίπτωση να κριθεί υπαίτιος ο παίκτης, αν θεωρηθεί ότι διαρρηγνύει ένα υφιστάμενο συμβόλαιο για να υπογράψει άλλο με διαφορετική ομάδα.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα συμβόλαια είναι τυποποιημένα, με συγκεκριμένους όρους που απλά συμπληρώνονται. Υπάρχει συγκεκριμένος όρος που λέει ότι σε περίπτωση που κριθείς υπαίτιος για διακοπή συμβολαίου, θα πληρώσεις συγκεκριμένη αποζημίωση. Αν δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο συμβόλαιο, αναγκαστικά εφαρμόζεται ο κανονισμός ιδιότητας μεταγραφών, όπου είναι πολύ συγκεκριμένο το τι πληρώνεις.

Τα χρήματα όμως δεν είναι το θέμα, ακόμα και ένα ποσό των 200-300.000 ευρώ δεν είναι κάτι φοβερό για το ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι ότι προβλέπονται και αθλητικές ποινές και εκεί το πεδίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Αν υπάρχει περίπτωση διάρρηξης του συμβολαίου, για τη χρηματική αποζημίωση ευθύνεται και η ομάδα. Η ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον παίκτη είναι αποκλεισμός 4-6 μηνών και στην ομάδα απαγόρευση να κάνει μεταγραφές για δυο μεταγραφικές περιόδους»
.

Για το πότε εκτιμά ότι θα κλείσει οριστικά το θέμα: «Αν ανοίξει αυτή η υπόθεση μέσα στον Ιούλιο, σε 20 μέρες από τη στιγμή που θα κατατεθεί αυτό το αίτημα, πρέπει να υπάρξει απόφαση. Δυστυχώς όμως έχουμε δει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων. Δεν ξέρω την αντιδικία για να μπορώ να πω αν θα πάνε οι δυο πλευρές στο CAS».

*sport-fm.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.