Header Ads


Unlabelled Όταν η Μπαρτσελόνα έζησε την κόλαση της Φιλαδέλφειας (ΦΩΤΟ,VIDEO)

Όταν η Μπαρτσελόνα έζησε την κόλαση της Φιλαδέλφειας (ΦΩΤΟ,VIDEO)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 15 Φεβρουαρίου 2001, AEK-Μπαρτσελόνα 0-1


Μια από τις πιο λαμπρές βραδιές στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ ήταν αυτή που έζησαν οι οπαδοί της σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια. Μπορεί να ηττήθηκε  με 0-1 από τη θρυλική Μπαρτσελόνα (με σκόρερ τον σημερινό προπονητή της Λουίς Ενρίκε στο 41’) όμως και οι παίκτες και οι φίλαθλοι στάθηκαν στο ύψος της περίστασης, προσφέροντας στον μεγάλο αντίπαλο μια βραδιά από αυτές που δεν τις ξεχνάς εύκολα.

Ήταν ο πρώτος αγώνας της φάσης των 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2000-01. Η ΑΕΚ είχε αποκλείσει στον προηγούμενο γύρο τη Μπάγερ Λεβερκούζεν και αναζητούσε μέσα από την ευρωπαϊκή της πορεία την εξιλέωση για την κακή παρουσία σε ένα ακόμα πρωτάθλημα. Η κορυφή ήταν και πάλι μακριά, ο προπονητής Γιάννης Παθιακάκης είχε απολυθεί λίγες μέρες νωρίτερα και είχε δώσει τη θέση του στο δίδυμο Τόνι Σαβέβσκι (κρέμασε τα παπούτσια του και φόρεσε… φόρμα εν μία νυκτί) και Ευγένιου Γκέραρντ και η δυσαρέσκεια του κόσμου προς τη διοίκηση των διαχειριστών της NETMED (πρόεδρος Σιρχάουζ, διευθύνων σύμβουλος Στάθης) ήταν μεγάλη.

Η κλήρωση με την Μπαρτσελόνα λίγο πριν τα Χριστούγεννα προκάλεσε συναγερμό στους οπαδούς. Η Μπάρτσα της εποχής δεν ήταν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, όπως τώρα, αλλά ήταν ένα τεράστιο μέγεθος, με παίκτες που τα ονόματά τους λένε πολλά, ακόμα τώρα: Ριβάλντο, Λουίς Ενρίκε, Φρανκ Ντε Μπουρ, Γκουαρντιόλα, Κοκού, Κλάιφερτ, Ζέντεν, Σέρχι, Ρέινα και πολλοί ακόμα. Και στον πάγκο, ένας άνθρωπος που λίγα χρόνια αργότερα θα έκανε ένα σημαντικό πέρασμα από την ΑΕΚ και μάλιστα θα έπαιζε ρόλο για να έρθει στην ομάδα ο Ριβάλντο: ο Λορένθο Σέρα Φερέρ!

Τα εισιτήρια κυκλοφόρησαν στις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή ενάμιση μήνα πριν τον αγώνα. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα δεν είχε μείνει τίποτα! Συνολικά 24.404 φίλαθλοι πλήρωσαν εισιτήριο και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που όποιος την έζησε, δεν την ξεχνά. Σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΑΕΚ, στήθηκε κατά την έξοδο των ομάδων ένα φαντασμαγορικό σκηνικό με βεγγαλικά που έκαναν τη νύχτα μέρα!

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η Μπάρτσα νίκησε χωρίς να εντυπωσιάσει και η ΑΕΚ έχασε χωρίς να τολμήσει. Το μοναδικό γκολ με σκόρερ τον Λουίς Ενρίκε ήρθε από μια φάση διαρκείας μετά από εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο, ενώ οι ευκαιρίες που χάθηκαν εκατέρωθεν ήταν λίγες. Η ΑΕΚ δεν απείλησε, αφού γενικά έδειξε μια ατολμία και έναν «σεβασμό» που ήταν μάλλον υπερβολικά.

Εν τέλει, τα πιο εντυπωσιακά αγωνιστικά συμβάντα από πλευράς ΑΕΚ ήταν οι αλλαγές των δύο μεγάλων αστεριών της ομάδας, του Βασίλη Τσιάρτα και του Ντέμη Νικολαϊδη. Ο νεόκοπος προπονητής Σαβέβσκι έκανε κάτι που ελάχιστοι προκάτοχοί του και μεταγανέστεροι προπονητές θα τολμούσαν και το γεγονός είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Λάκης, Δέλλας, Κωστένογλου, Κασάπης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Πετκόφ, Τσιάρτας (57’ Ρουίς) Μαλαδένης, Νικολαΐδης (77’ Κωνσταντινίδης).

Στις 15 Φεβρουαρίου

15/2/31 ΑΕΚ-Εθνικός 3-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας – πρώτη νίκη στο πρώτο Πρωτάθλημα Ελλάδας μετά από δύο ταπεινωτικές ήττες από Ηρακλή και Απόλλωνα, με δύο γκολ του Μούγγρα και ένα του Μάλλιου)

15/2/48 ΑΕΚ-Φωστήρας 3-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας –με ανατροπή από 1-2 σε 3-2 στα μέσα του β’ ημιχρόνου)

15/2/51 Αστέρας Αθηνών-ΑΕΚ 3-0 (Κύπελλο Ελλάδας –σαράντα μέρες μετά το επικό και ιστορικό 2-2 με την Αούστρια Βιένης, ήταν τεράστια έκπληξη ο αποκλεισμός της ΑΕΚ που δέχθηκε και τα τρία γκολ πριν το ημίχρονο!)

15/2/53 ΑΕΚ-Αστέρας 6-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας –τρία γκολ ο Λάμπης Σεραφείδης, αδερφός του μετέπειτα μόνιμου γκολκίπερ της ΑΕΚ Στέλιου, σε ένα από τα ματς που έβγαλαν την ΑΕΚ καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 23 γκολ, αλλά δεν της εξασφάλισαν κάτι καλύτερο από την 3η θέση)

15/2/59 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –επική ανατροπή με γκολ του Κανάκη στο 48΄και του Νεστορίδη στο 49’, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ έπαιζε από το πρώτο ημίχρονο με 0-1)

15/2/70 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική –μεγάλη νίκη στη Λεωφόρο με εντυπωσιακό γκολ του Σπύρου Πομώνη)

15/2/76 Καστοριά-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ παρέμενε στην κορυφή με δύο βαθμούς διαφορά, αλλά έχασε ευκαιρία να αποσπαστεί από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ που την ίδια έφεραν 1-1 στην Τούμπα)

15/2/87 Δόξα Δράμας-AEK 1-1 (Α’ Εθνική –συγκλονιστική λασπομαχία με σκόρερ τους Δίντσικο και Υφαντίδη)

15/2/98 ΑΕΚ-Ηρακλής 2-2 (Α’ Εθνική –σοκαριστική εξέλιξη, με τον Ηρακλή να επιστρέφει μέσα σε 2’ και να μετατρέπει το 2-0 σε 2-2)

15/2/2015 ΑΕΚ-Αχαρναϊκός 2-0 (Football League)






*aek365.com
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.