Header Ads


8/2/1981: 36 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7

8/2/1981: 36 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7


Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου του '81, 21 ψυχές «έφυγαν» στα σκαλιά της Θύρας 7, στη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.


8 Φεβρουαρίου 1981. Ώρα: 16:58. Ο χρόνος σταματά για 21 νέους ανθρώπους. Το κόκκινο του πάθους, το κόκκινο της αγάπης, το κόκκινο του Ολυμπιακού, παίρνει την απόχρωση του αίματος.

Η πόρτα που φυλάκισε 21 ζωές

Αρκετές ώρες νωρίτερα, εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι Κυριακής της 8ης του Φλεβάρη του ‘81 με τον ανοιξιάτικο τόνο, τίποτα δεν προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει το απόγευμα. Ο Πειραιάς και το «Καραϊσκάκη» φορούν τα γιορτινά τους. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους για να κατηφορίσει προς το φαληρικό στάδιο. Τα χρόνια εκείνα κυριαρχεί ακόμη ο ρομαντισμός και η αθωότητα. Ο κόσμος των δύο ομάδων πηγαίνει μαζί στο γήπεδο. Κάθεται μαζί, φωνάζει μαζί -ο καθένας για την αγαπημένη του ομάδα- αλλά κανείς δεν ξεφεύγει από τα όρια της λογικής. Τα περισσότερα μυαλά είναι ακόμη αγνά. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί. Να φανταστεί. Να πιστέψει ότι ο στριγκός ήχος των ασθενοφόρων που θα άκουγαν σε 3-4 ώρες από τη στιγμή που έφυγαν από το σπίτι τους δεν θα ήταν «για να πάρουν τους λιπόθυμους ΑΕΚτσήδες» όπως ακούστηκε σε αρκετές παρέες για να ξεσπάσουν όλοι στα γέλια.


Ανάμεσα όμως στις ιαχές του θριάμβου, τις πλάκες και τα πειράγματα, πάσχιζαν να ακουστούν οι κραυγές του πόνου και ένα «πίσω ρε, μην κατεβαίνετε, η πόρτα είναι κλειστή» των παιδιών που προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των φίλων τους. Όμως το τέλος είχε έρθει. Εκεί, ανάμεσα στην έξαψη της νίκης και την αγωνία για μια μονάχα πολύτιμη ανάσα, πάνω σε λίγα παλιά μισοφαγωμένα τσιμεντένια σκαλιά μια σκοτεινής στοάς και πίσω από μια πόρτα και ένα τουρνικέ, γράφτηκε με το πιο βαθύ κόκκινο της φύσης το τέλος 21 ανθρώπων και της αθωότητας μιας ολόκληρης εποχής.



Τα 21 θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών) - Οπαδός της ΑΕΚ

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)

*sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.