Header Ads


Έγραψε ιστορία: Τα πέντε ακραία ρεκόρ της ΑΕΚ του Αλμέιδα

Έγραψε ιστορία: Τα πέντε ακραία ρεκόρ της ΑΕΚ του Αλμέιδα


Ρεκόρ που δεν θα ξανασπάσουν παρά μόνο από την ΑΕΚάρα του Αλμέιδα - Δείτε πως ισοπέδωσε κάθε ελληνική ομάδα η αρμάδα του Αλμέιδα..

Η ΑΕΚ αγκάλιασε το πρωτάθλημα και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τις εξωφρενικές επιδόσεις, τα ακραία ρεκόρ της ομάδας του Αλμέιδα.




Η ΑΕΚ έπιασε το τρόπαιο του πρωταθλητή με το ένα της χέρι. Δεν γίνεται να της το αρπάξει κάποιος, το μόνο που μένει είναι να το κρατήσει και με το άλλο χέρι, να το υψώσει στον ουρανό την τελευταία αγωνιστική με τον Βόλο στην OPAP Arena.

Έστω και λίγο πριν το τέλος, η ΑΕΚ βγήκε μπροστά, άφησε πίσω τον Παναθηναϊκό και έφυγε στην ευθεία για να κόψει πρώτη το νήμα. Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να έχει "καθαρίσει" νωρίτερα.

Όμως, το σωστό είναι να πιστώσουμε τη διάρκεια της μάχης στον αλύγιστο Παναθηναϊκό, όχι να το χρεώσουμε στην Ένωση. Οφείλουμε ένα "μπράβο" στον Γιοβάνοβιτς και τους παίκτες του που κράτησαν με νύχια και με δόντια την πρωτιά, που έμειναν στο κόλπο μέχρι και δύο ματς πριν το φινάλε.


Πρώτη σε άμυνα και επίθεση



Η ΑΕΚ εδώ και καιρό είναι η κορυφαία σε όλα. Η καλύτερη στην επίθεση, η πιο απειλητική ομάδα, αυτή με τα περισσότερα xG, μπροστά από τον Ολυμπιακό. Ταυτόχρονα, η καλύτερη στην άμυνα, η ομάδα που δέχθηκε τη μικρότερη απειλή, μπροστά από τον Παναθηναϊκό.



Καλύτερη σε άμυνα και επίθεση, σταθερά από τα μέσα του πρωταθλήματος μέχρι τώρα, η Ένωση παίρνει αυτό που δικαιούταν με βάση την εικόνα της στο χορτάρι.

Όμως, δεν είναι αυτό που την καθιστά ξεχωριστή. Καλύτερος και σε άμυνα και σε επίθεση ήταν και ο περσινός Ολυμπιακός, πιθανότατα θα είναι κι άλλες ομάδες που θα πάρουν στο μέλλον το πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι ξεχωριστή γιατί συνδύασε την πρωταθληματική σεζόν της με φοβερές επιδόσεις. Με ακραία ρεκόρ, που δεν έχουν προηγούμενο από το 2019 μέχρι και σήμερα, που δύσκολα θα καταρριφθούν στο μέλλον.


"Κατασκήνωση" στην αντίπαλη περιοχή



Αρχίζουμε με τις ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Η ΑΕΚ είχε κατά μέσο όρο 29.6 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή. Φοβερή επίδοση αν σκεφτεί κανείς πως καμία από τις υπόλοιπες ομάδες δεν έχει ξεπεράσει τις 24, ούτε φέτος, ούτε σε κάποιο από τα τρία προηγούμενα πρωταθλήματα.

Η Ένωση έκανε την περιοχή των αντιπάλων της τον προσωπικό της παιδότοπο, πατούσε στο "κουτί" με εξωφρενική συχνότητα.


Έσπασε τα κοντέρ η πίεση ψηλά



Πως το κατάφερε αυτό; Με το σήμα κατατεθέν της, την έντονη πίεση ψηλά στο γήπεδο.

Το PPDA μετράει πόσες πάσες κάνει ο αντίπαλος στο δικό του μισό και στο κέντρο πριν μια ομάδα "παρέμβει" με αμυντική ενέργεια, κλέψιμο, φάουλ, μονομαχία, κτλ.

Στην ουσία όσο πιο χαμηλό είναι το PPDA μιας ομάδας, τόσο περισσότερο πιέζει ψηλά στο γήπεδο.

Το 7.9 της φετινής ΑΕΚ δεν είναι μόνο η τοπ επίδοση του πρωταθλήματος, αλλά και η κορυφαία που είχε ομάδα από το καλοκαίρι του 2019, όταν και η Opta άρχισε να καλυπτει την Super League.

Τις τρεις προηγούμενες σεζόν, η καλύτερη επίδοση στην πίεση ήταν το 8.6 του Ολυμπιακού από τη σεζόν 2020-21.


Ούτε τρεις φορές δεν άλλαζαν 10 πάσες οι αντίπαλοι



Το αποτέλεσμα αυτής της πίεσης ήταν ο "στραγγαλισμός" των αντιπάλων. Αυτές είναι οι κατοχές με 10 ή περισσότερες πάσες που επέτρεψαν οι ομάδες στους αντιπάλους τους.

Η ΑΕΚ έκανε κάτι εξωφρενικό. Επέτρεψε στους αντιπάλους της να αλλάζουν 10 ή περισσότερες πάσες μόνο 2.4 φορές ανά παιχνίδι.

Επίδοση δύο φορές καλύτερη από το 5.2 με το οποίο ακολουθούν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός. Η κορυφαία επίδοση των τριών προηγούμενων σεζόν είναι το 3.3 που είχε ο Ολυμπιακός το 2020-21, που την ξεπερνάει κατά πολύ η φετινή ΑΕΚ.


Δέχθηκε μόνο εννέα επιθέσεις με build up



Οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να αλλάξουν 10 πάσες, πόσο μάλλον να επιτεθούν με αυτές. Επίθεση με build up έχουμε όταν μια ομάδα αλλάζει 10+ πάσες και μετά φτάνει σε τελική ή σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Αφήσαμε τους μέσους όρους και πήγαμε στο σύνολο. Η ΑΕΚ δέχθηκε μόνο εννέα τέτοιες επιθέσεις στις 35 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος.



Η προηγούμενη top επίδοση ήταν οι 15 επιθέσεις με build up που δέχθηκε ο Ολυμπιακός το 2019-20. Είναι σίγουρο πως η ΑΕΚ θα σπάσει το ρεκόρ, ενώ αν καταφέρει να κρατήσει και τον Βόλο στο μηδέν, θα γίνει η πρώτη ομάδα που ολοκληρώνει το πρωτάθλημα έχοντας δεχθεί μονοψήφιο αριθμό επιθέσεων με build up.


"Ναρκοπέδιο" η περιοχή της



Αρχίσαμε με το τι έκανε η ΑΕΚ στην περιοχή των αντιπάλων, κλείνουμε με την εικόνα στη δική της περιοχή.

Αν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό με τον Βόλο, η ΑΕΚ θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα κλείσει τη σεζόν με μονοψήφιο μέσο όρο ενέργειών στην περιοχή της.

Μόνο ο ΠΑΟΚ της σεζόν 2020-21 έχει πλησιάσει κάτι τέτοιο, όταν τελείωσε τη χρονιά με 10.1.


Ακραία ρεκόρ



Να κάνουμε τη σούμα. Πρωτοφανής ένταση στην πίεση ψηλά, που οδήγησε στον "στραγγαλισμό" των αντιπάλων, που δεν μπορούσαν να αλλάξουν 10 πάσες ούτε τρεις φορές.

"Κατασκήνωση" της ΑΕΚ στην αντίπαλη περιοχή με σχεδόν 30 ενέργειες εκεί μέσα, την ώρα που η περιοχή της Ένωσης ήταν ναρκοπέδιο, όπου οι αντίπαλοι πατούσαν κάτω από 10 φορές ανά αγώνα.


Η σημείωση της Ευρώπης



Ναι, είναι σωστό να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω τα πέτυχε η ΑΕΚ σε μια σεζόν χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η Ένωση είχε το "προνόμιο" να προετοιμαστεί χωρίς προκριματικά το καλοκαίρι και να βγάλει τη σεζόν μόνο με τους αγώνες για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Μια "πολυτέλεια" που δεν είχαν οι ομάδες των προηγούμενων χρόνων, ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς και ο ΠΑΟΚ του Αμπέλ. Αν η φετινή ΑΕΚ έπαιζε και εκείνη στην Ευρώπη, ίσως να μην έσπαγε όλα τα ρεκόρ τους, ίσως να μην είχε τέτοιες εξωφρενικές επιδόσεις.


Παράσημα



Τη σημειώνουμε ως υπόθεση, αλλά παραμένει υπόθεση. Η πραγματικότητα έγραψε πως η ΑΕΚ συνοδεύει τη φετινή κατάκτηση του πρωταθλήματος με φοβερές επιδόσεις, με ακραία ρεκόρ.

Παράσημα που μένουν για να θυμίζουν το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Ένωση του Αλμέιδα για να συνδυάσει την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Επιδόσεις που ανοίγουν την όρεξη, για να δούμε πως θα παρουσιαστεί του χρόνου η ΑΕΚ, αλλά και το πως θα σταθούν απέναντί της οι υπόλοιποι μεγάλοι της Super League.
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.