Header Ads


Κάθε φορά που η ΑΕΚ κάνει ντάμπλ κατακτά και το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν!

Κάθε φορά που η ΑΕΚ κάνει ντάμπλ κατακτά και το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν!


Και το 1939 και το 1978, η ΑΕΚ την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα! Λέτε η ιστορία να επαναληφθεί το 2024;

Στα δύο προηγούμενα νταμπλ που κατέκτησε η ΑΕΚ το 1939 και το 1978, τις επόμενες σεζόν γεύτηκε ξανά την επιτυχία του πρωταθλήματος.




Μετά από τρεις σερί χαμένους τελικούς από τον ίδιο αντίπαλο, μετά από ένα ματς όπου έμεινε με 10 παίκτες μόλις στο 6ο λεπτό η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μια φανταστική χρονιά με... μυθικό τρόπο κατακτώντας το πρώτο της νταμπλ μετά από 45 χρόνια και το τρίτο στην ιστορία του συλλόγου.


Το νταμπλ του 1939 και το αήττητο πρωτάθλημα του 1940



Τελευταία φορά που κατέκτησε το νταμπλ ήταν το 1978, ενώ πρώτη φορά είχε πετύχει κάτι τέτοιο το 1939. Ξετυλίγοντας το κουβάρι από την αρχή και συγκεκριμένα το 1939 η ΑΕΚ αφού είχε κατακτήσει πρώτα το κύπελλο Ελλάδος κόντρα στον ΠΑΟΚ με 2-1, στη συνέχεια επικράτησε του Ηρακλή σε διπλό τελικό πρωταθλήματος κι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πέτυχε το νταμπλ. 

Εκείνη τη χρονιά, η ΑΕΚ τερμάτισε πρώτη στον νότιο όμιλο με αντιπάλους τους Ολυμπιακό, Εθνικό, Απόλλωνα, Παναθηναϊκό, Αστέρα Αθ., Άρη Νίκαιας και Ατρόμητο. Ο φιναλίστ Ηρακλής ήταν ο πρώτος του Βορείου ομίλου στον οποίο συμμετείχαν οι Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ Καβάλας, Δόξα Δράμας, Φίλιπποι Καβάλας. 



Την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια Ελλάδας και μάλιστα αήττητη τον τίτλο στην Αθήνα και εξίσου άνετα τον Πανελλήνιο τίτλο, με τον Κώστα Νεγρεπόντη να καθοδηγεί πια (από το 1935) την ομάδα ως προπονητή και με τον Τρύφωνα Τζανετή να σημειώνει 30 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Ηταν βέβαιο τότε ότι αυτή η ομάδα θα κυριαρχούσε και στα επόμενα χρόνια, όμως η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο άλλαξε (και) την ποδοσφαιρική ιστορία. Ένα μήνα πριν την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία, η ΑΕΚ είχε νικήσει σε φιλικό τον Ολυμπιακό με 7-3, δείχνοντας ποια ομάδα θα ήταν η κυρίαρχη και στη δεκαετία του ’40, αν δεν ξεσπούσε αυτή η παγκόσμια συμφορά.


Μαύρος και Μπάγεβιτς οι μπροστάρηδες του 1979



Πριν έρθει το φετινό νταμπλ, η ΑΕΚ το είχε κάνει για δεύτερη φορά τη σεζόν 1977/78. Τότε, με τον αείμνηστο, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι στο τιμόνι της – είχε διαδεχθεί τον Φράντισεκ Φάντρονκ στην αρχή της σεζόν – και με μπροστάρηδες τους Θωμά Μαύρο, Ντούσαν Μπάγεβιτς και Τάκη Νικολούδη, η Ένωση πήρε άνετα το πρωτάθλημα τερματίζοντας στο +7 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Λίγες ημέρες αργότερα ολοκλήρωσε τον θρίαμβο, φτάνοντας στην κατάκτηση και του Κυπέλλου Ελλάδας, επικρατώντας 2-0 του ΠΑΟΚ με σκόρερ τους Μπάγεβιτς και Μαύρο στον τελικό που διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Μετά από εκείνο το νταμπλ, την επόμενη χρονιά η ΑΕΚ στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια Ελλάδας. Συγκεκριμένα το 1979, ο Μίμης Δομάζος έκανε το μεγάλο βήμα από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ και συνέδεσε το όνομά του με τον τελευταίο τίτλο της εποχής Μπάρλου. Οι κιτρινόμαυροι πέτυχαν 90 γκολ, με τους Μαύρο και Μπάγεβιτς να σημειώνουν τα 55 από αυτά (31 και 24 αντίστοιχα) και με τον Ελληνα να παίρνει το Χάλκινο Παπούτσι ως τρίτος σκόρερ στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο Φέρεντς Πούσκας που είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον Τσαϊκόφσκι, δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά και ο Μπάρλος αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 1979 να αναθέσει την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον Ανδρέα Σταματιάδη.



Η ΑΕΚ έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση και πήρε τον τίτλο μετά από ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στο μπαράζ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία στον τελευταίο του αγώνα στο πρωτάθλημα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Φέτος η ΑΕΚ πανηγύρισε το πρώτο της νταμπλ μετά από 45 χρόνια και το τρίτο στην ιστορία του συλλόγου και το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν η ιστορία επαναληφθεί και την επόμενη σεζόν η Ένωση κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας.



Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.