Header Ads


Η εξήγηση για την παράδοξη στατιστική πρωτιά της ΑΕΚ

Η εξήγηση για την παράδοξη στατιστική πρωτιά της ΑΕΚ


Η ΑΕΚ είναι πρώτη σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες.. Ακόμη και σε μία που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό..

Πρώτη σε μια σειρά από στατιστικές κατηγορίες της Stoiximan Super League είναι φέτος η ΑΕΚ.




Υπάρχουν εκείνες που αφορούν τις επιθετικές επιδόσεις του «δικεφάλου: Καλύτερη επίθεση, περισσότερες τελικές, πρώτο σκόρερ (Λιβάι, μαζί με τον Καρέλη του Παναιτωλικού), πρώτο σε ασίστ, μεταξύ άλλων. Διακρίσεις που -παρότι δύσκολες- δένουν αρμονικά με το κυριαρχικό ποδόσφαιρο που παίζει το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μία, η οποία σε πρώτο χρόνο… ξαφνιάζει. Συγκεκριμένα, οι «κιτρινόμαυροι» είναι πρώτοι και με διαφορά στη λίστα με τα φάουλ. Προσοχή: Όχι τα υπέρ, αυτά που δέχονται δηλαδή από τον αντίπαλο, αλλά εκείνα στα οποία υποπίπτουν κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Το ότι, τυπικά, είναι παράδοξο να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας η προπορευόμενη ομάδα του πρωταθλήματος φαίνεται από το εξής: Τις θέσεις «2» έως «5» κατέχουν οι τέσσερις τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα, ήτοι οι Ιωνικός, Λαμία, Λεβαδειακός και ο ΟΦΗ (που ισοβαθμεί με τον ΠΑΣ Γιάννινα).




Βέβαια, η «Ένωση» και οι προαναφερθείσες ομάδες έχουν φτάσει σε τόσο κοντινά νούμερα με αρκετά διαφορετικό στυλ παιχνιδιού.

Και όντως βγάζει απόλυτο νόημα για την ΑΕΚ…

Φυσικά, τα παραπάνω πρωτεία για τους «κιτρινόμαυρους» δεν στηρίζονται σε κάποιο αντιαθλητικό παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται πάνω από 1-2 παιχνίδια της ΑΕΚ για να διαπιστώσει κανείς την… αιτία.

Έχουν γραφτεί πολλά για το ασφυκτικό πρέσινγκ της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα. Στοιχείο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του… αγωνιστικού της DNA. Ακόμα κι αν το ασκεί με διαφορετικό τρόπο από παιχνίδι σε παιχνίδι ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα (άλλοτε πιο ψηλά, άλλοτε πιο χαμηλά), η ουσία είναι ότι οι παίκτες του Αργεντινού τεχνικού πιέζουν στο… φουλ. Κάτι που αναπόφευκτα επιφέρει και περισσότερα φάουλ, καθώς δεν γίνεται όλα τα μαρκαρίσματα να είναι πάντα πετυχημένα (άρα και καθαρά).

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η εικόνα του συγκινητικού Αραούχο να τρέχει… ΠΑΝΤΟΥ, προκειμένου να κόψει. Άλλωστε σε ατομικό επίπεδο, δείγμα κι όλων των παραπάνω, ο Αργεντινός άσος είναι ο πρώτος στη σχετική κατηγορία στη Λίγκα (με 60 φάουλ έναντι 42 του δεύτερου Ντέλετιτς)! Ακόμα κι αν ορισμένα από τα τάκλιν του «Τσίνο» θα τα ζήλευαν και τα καλύτερα «6άρια»…

Το ασφυκτικό πρέσινγκ της ΑΕΚ ξεκινά από το επιθετικό της δίδυμο. Εξού και δεν προκαλεί εντύπωση, βάσει και όλων των παραπάνω, ότι η «Ένωση» έχει διπλή εκπροσώπηση στην πρώτη δεκάδα στη λίστα παικτών με τα περισσότερα φάουλ (κατά) στο πρωτάθλημα, δηλαδή τους Αραούχο και Λιβάι Γκαρσία.

Η πρώτη δεκάδα στη λίστα παικτών με τα περισσότερα φάουλ (κατά) στο πρωτάθλημα:


Το «φλερτ» με το αρνητικό αποτέλεσμα στα ματς που δεν επιβεβαιώθηκε το στατιστικό
Για να είναι πρώτη στη σχετική λίστα η ΑΕΚ, είναι λογικό στους περισσότερους αγώνες της να υπερέχει στα φάουλ κατά. Συγκεκριμένα, το εν λόγω στατιστικό έχει επιβεβαιωθεί στις 15 από τις 20 φετινές της αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα.

Μάλιστα, η δυσκολία -και ενίοτε η αποτυχία- της «Ένωσης» να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα στις πέντε υπόλοιπες περιπτώσεις, είναι μάλλον ενδεικτική της σημασίας που έχει για το παιχνίδι της αυτό το στοιχείο.

Μιλώντας με… στοιχεία, λοιπόν. Τα πέντε αυτά ματς είναι: Τα στραβοπατήματα με Βόλο στη Ριζούπολη (0-1) και με Αστέρα στην Τρίπολη (1-1), η δραματική εκτός έδρας νίκη στις καθυστερήσεις επί του Ιωνικού (1-2), το «τρίποντο» (1-0) στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην OPAP Arena που δεν ήρθε με ευκολία και, οκ, η ευρεία επικράτηση (4-1) επί του Ιωνικού στο εναρκτήριο παιχνίδι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Τα φάουλ (κατά) στους φετινούς αγώνες της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα:

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.