Header Ads


Επιστροφή στην κανονικότητα: Το απίστευτο σερί της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Επιστροφή στην κανονικότητα: Το απίστευτο σερί της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια


Γιατί το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ ντέρμπι.. Ήρθε η ώρα να επιστρέψει η κανονικότητα..

Στις πέντε μόλις ήττες αντιπαρέβαλε 3άρες, 4άρες, 5άρες και 6άρες. Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι φίλοι της ΑΕΚ προσδοκούν να επανέλθει αυτό που επί δεκαετίες θεωρούσαν «κανονικότητα».



Πάντα στα Φιλαδέλφεια ήταν ωραία για την ΑΕΚ. Για την ακρίβεια σχεδόν πάντα. Τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τους αγώνες της με τον ΠΑΟΚ.

Το απόγευμα της Κυριακής (30/10, 19:30) οι δύο «δικέφαλοι» κοντράρονται στην «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» για τη 10η αγωνιστική της Super League 1, με τους Θεσσαλονικείς να επιστρέφουν στη φυσική έδρα της «Ένωσης» ύστερα από 19,5 χρόνια. Ένα μέρος, στο οποίο σε αγωνιστικό επίπεδο δεν έτυχαν και των πιο φιλόξενων υποδοχών. Η αλήθεια είναι ότι το «Νίκος Γκούμας» πιο πολύ παρέπεμπε σε… τόπο μαρτυρίου για τους «ασπρόμαυρους» ελέω της καθολικής υπεροχής της ΑΕΚ, τόσο σε αριθμό νικών όσο και λόγω του εύρους του σκορ στις περισσότερες εξ αυτών.

ΑΕΚ: Η απίθανη κυριαρχία επί του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τα πόσα έχασαν και στερήθηκαν οι «κιτρινόμαυροι» σ' αυτήν τη μακρά περίοδο της «ξενιτιάς». Σε επίπεδο εμφανίσεων, νικών, τίτλων και -κυρίως- αναμνήσεων. Όπως φυσικά και στον τομέα του πρεστίζ, ειδικά την προηγούμενη τετραετία. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα αποτελέσματά τους στα ντέρμπι και στα μεγάλα παιχνίδια που κλήθηκαν να δώσουν στο συγκεκριμένο διάστημα, αποτέλεσαν μαύρη κηλίδα στην ιστορία τους. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται και οι αγώνες τους με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος φυσικά από την πλευρά του μπορεί να περηφανεύεται -μεταξύ άλλων- και για το αήττητο σερί εννιά εκτός έδρας αγώνων που τρέχει απέναντι στην ΑΕΚ (δεν υπολογίζονται οι τελικοί Κυπέλλου).

Παρόλα αυτά, οι φίλοι της «Ένωσης» αισιοδοξούν ότι οι επιδόσεις της ομάδας τους στα εν λόγω ματς -αρχής γενομένης με τον ΠΑΟΚ- θα αλλάξουν. Και δεν στερούνται επιχειρημάτων: Από τη μία, το αχανές ΟΑΚΑ έχει δώσει τη θέση του στην αγαπημένη τους Φιλαδέλφεια. Από την άλλη, βλέπουν εξαιρετικά δείγματα γραφής από το «κιτρινόμαυρο» σύνολο. Ένας συνδυασμός που, αν μη τι άλλο, είχε διαμορφώσει μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα -ή και... κανονικότητα σύμφωνα με τους «Ενωσίτες»- όταν οι δύο «δικέφαλοι» συναντιόνταν στη φυσική έδρα της ΑΕΚ.



Στις -μόλις πέντε- ήττες αντιπαρέβαλε... 3άρες, 4άρες, 5άρες και 6άρες





Η στατιστική καταγραφή δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για το τι λάμβανε χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μέχρι την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» -εάν εξαιρέσουμε τις αναμετρήσεις που η ΑΕΚ (για διάφορους λόγους) φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ μακριά από αυτό- τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα.

Αρχικά, ο «δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε να επικρατήσει μόλις πέντε φορές σ' όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα, το ένα του (και πρώτο του) «διπλό» (0-1) το σημείωσε τη σεζόν 1958-59, δηλαδή πριν τη σύσταση της Α' Εθνικής και τα δύο επόμενα (2-0 το 1973 και 2-1 το 1997) μετά από 14 και 24 χρόνια, αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες νίκες του ήρθαν την τελευταία σεζόν λειτουργίας του «Νίκος Γκούμας» (2002-03), η μία για το πρωτάθλημα (3-4) και η άλλη για το Κύπελλο (0-1, την τελευταία φορά που αποχώρησε νικητής από τη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και πρώτη στον εν λόγω θεσμό).

ΑΕΚ: Η απίθανη κυριαρχία επί του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια
(Η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ αποχώρησε νικητής από τη Νέα Φιλαδέλφεια)

Ωστόσο, οι κακές αναμνήσεις για τον ΠΑΟΚ δεν σταματούν μόνο στην ιστορική δυσκολία του να επικρατήσει στη φυσική έδρα της ΑΕΚ. Αντίθετα, αφορούν και τις πολλές εφιαλτικές στιγμές που βίωσε σ' αυτήν. Σε επίπεδο Α' Εθνικής η «Ένωση» υποδέχτηκε τους «ασπρόμαυρους» στο «Νίκος Γκούμας» 39 φορές, μετρώντας 31 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις τρεις ήττες. Μάλιστα, στις 18 εξ αυτών επικρατήσεών της σημείωσε τρία γκολ και άνω: Σε δέκα περιπτώσεις τρία τέρματα, σε τέσσερις από τέσσερα (τρία 4-0 και ένα 4-3), ενώ είχε και δύο «πεντάρες» (5-1 αμφότερες) και ισάριθμες «εξάρες» (6-2 και τις δύο)!

Ενδεικτική της δύναμης που έπαιρνε από τη φυσική της έδρα η ΑΕΚ και την οποία έχασε στα χρόνια της «ξενιτιάς», από τις πέντε φορές στα χρόνια της Α' Εθνικής που κλήθηκε να αγωνιστεί ως γηπεδούχος μακριά από αυτήν κατάφερε να χαμογελάσει μόλις τη μία, δεχόμενη τρεις ήττες, με ένα παιχνίδι να λήγει ισόπαλο. Στοιχείο που έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία των φίλων της, εξηγώντας αρκετά και από τα συμβάντα του σήμερα (ή για την ακρίβεια του... χθες).







Στις συναντήσεις τους στην Α' Εθνική με γηπεδούχο την ΑΕΚ, πριν την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας»:



ΑΕΚ: Η απίθανη κυριαρχία επί του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Τα προαναφερθέντα εντυπωσιακά για την ΑΕΚ αποτελέσματα στο «Νίκος Γκούμας» συμπληρώνουν η «τεσσάρα» (4-0) του 1965 για το Κύπελλο (θεσμός όπου υπέστη μόλις μία ήττα σε πέντε ματς με τον ΠΑΟΚ) και το 6-2 -αγαπημένο της σκορ- του 1958 για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (πριν τη θέσπιση της Α' Εθνικής).

Στα παιχνίδια τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με γηπεδούχο την ΑΕΚ, πριν την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας»:

ΑΕΚ: Η απίθανη κυριαρχία επί του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στους αγώνες τους στο Κύπελλο με γηπεδούχο την ΑΕΚ, πριν την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» (δεν υπολογίζονται οι τελικοί):

ΑΕΚ: Η απίθανη κυριαρχία επί του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στον αντίποδα -για να φανεί και το εντυπωσιακό της προαναφερθείσας υπεροχής της ΑΕΚ- ο ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να επικρατήσει σε λιγότερα από τα μισά ματς που έχει δώσει ως γηπεδούχος απέναντι στην «Ένωση» στη δική του φυσική έδρα, στην Τούμπα. Συγκεκριμένα, σε 82 αναμετρήσεις σε πρωτάθλημα και Κύπελλο έχει 40 νίκες, με τους αντιπάλους τους να σημειώνουν 16 «διπλά», τη στιγμή που 26 ματς ήρθαν ισόπαλα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν είτε τα λάθη της ΑΕΚ είτε την αγωνιστική ανωτερότητα του «δικεφάλου του Βορρά» σε παιχνίδια των τελευταίων ετών. Εξάλλου, σχετικές αναδρομές στο παρελθόν σκοπό έχουν να μας κάνουν σοφότερους (και) για το σήμερα. Παρόλα αυτά, αποδεικνύουν ότι η ιστορία ενδέχεται να ήταν (έως και πολύ) διαφορετική εάν οι «κιτρινόμαυροι» έδιναν τους αγώνες με τους Θεσσαλονικείς στη φυσική τους έδρα. Εκεί όπου -ναι- όπως φαίνεται και τα τσιμέντα παίζουν μπάλα…

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.