Header Ads


«Μακάρι να έρθει ο Ντι Φραντσέσκο - Πρόβλημα για την ΑΕΚ το... πρωτάθλημα!»

«Μακάρι να έρθει ο Ντι Φραντσέσκο - Πρόβλημα για την ΑΕΚ το... πρωτάθλημα!»


Η ιταλική τακτική, το σύστημα που παίζει και οι... άγνωστοι παίκτες του -  Ο Βαγγέλης Μόρας σκιαγραφεί τον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο που φλερτάρει με τον πάγκο της Ένωσης. 
Η προσωπικότητα που εμπνέει, ποια ομάδα χτίστηκε πάνω του και τί πρέπει να κάνουν οι Κιτρινόμαυροι για να πετύχει.




Ο Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο είναι το όνομα που προστέθηκε στην προπονητολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ, η οποία όπως και στο θέμα του Ρούντι Γκαρσία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Ο Ιταλός αποτελεί περίπτωση προπονητή που σίγουρα εντυπωσιάζει και δημιουργεί υψηλές προσδοκίες.

«Μακάρι να έρθει στην ΑΕΚ! Δεν είναι αποτυχία ότι έφυγε από την Ελλάς Βερόνα. Έχει γράψει χιλιόμετρα ως προπονητής. Αν ισχύει το σενάριο για την Ένωση, θεωρώ, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να έρθει», σχολιάζει στο Sportdog ο Βαγγέλης Μόρας, ο οποίος έχει φάει τα ιταλικά γήπεδα με το κουτάλι και έχει βρεθεί ως αντίπαλος του υποψήφιου τεχνικού για τον πάγκο της ομάδας του «Δικεφάλου».

Γεννημένος στην Πεσκάρα, ο Εουσέμπιο Ντι Φαντσέσκο, ακολούθησε τη μοίρα των Γκασπερίνι, Αλέγκρι και Τζιανπάολο, οι οποίοι ανέδειξαν την περιφέρεια του Αμπρούτσο ως... προπονητομάνα. Ο ίδιος έδειξε τα διαπιστευτήριά του στη Σασουόλο, την οποία ανέβασε στη Serie A και την καθιέρωσε στα μεγάλα σαλόνια ως αναδεικνυόμενο brand του ιταλικού ποδοσφαίρου.



Η Σασουόλο χτίστηκε πάνω στον Ντι Φραντσέσκο

«Η Σασουόλο έχει χτιστεί πάνω στον Ντι Φραντσέσκο. Η επιτυχία όμως εκεί δεν βασίζεται μόνο στον ίδιο ως προσωπικότητα. Υπήρχε και υπάρχει ολόκληρη ομάδα από πίσω. Με τεχνικό διευθυντή, ιατρικό τιμ, Ακαδημίες. Γι'αυτό θεωρώ, ότι αν έρθει στην ΑΕΚ, πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να δουλέψει συνολικά στην ομάδα», σημειώνει ο Θεσσαλός αμυντικός που υπήρξε ποδοσφαιριστής της Ένωσης για μία τετραετία, από το 2003 έως το 2007 και γνωρίζει πολύ καλά τον κιτρινόμαυρο οργανισμό.

Ο Ντι Φραντσέσκο έβαλε επίσης τη σφραγίδα του στη Ρόμα, όταν τη σεζόν 2017-2018 την έβγαλε τρίτη στο Καμπιονάτο. Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα με τους Ρωμαίους ήταν ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα με 3-0 (4-1 το πρώτο ματς), με την πρόκριση να υπογράφεται με κεφαλιά του Κώστα Μανωλά με τον οποίο τα πήγαινε πολύ καλά στην κοινή τους θητεία και τον θεωρούσε κορυφαίο αμυντικό.

Ο Ιταλός τεχνικός προτιμά το 4-2-3-1, αλλά σύμφωνα με αναλυτές, έχει παίξει και το 3-5-2. Ωστόσο τον χαρακτηρίζουν ως ευέλικτο κόουτς που είναι πολύ απαιτητικός. Ο Βαγγέλης Μόρας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες. «Παίζει το 4-3-3 , στο οποίο βασίζονται όλες οι ομάδες αλλά και την εναλλακτική έκδοσή του που είναι το 4-2-3-1. Στο ιταλικό ποδόσφαιρο ή θα παίξουν 4-2-3-1 με δύο κόφτες ή το 4-3-3 με έναν αμυντικό χαφ που κυκλοφορεί τη μπάλα και είναι συνήθως ο καλός ο παίκτης. Ο Ντι Φραντσέσκο είναι από τους προπονητές που ξέρουν να μετατρέψουν το σύστημα όταν κρίνει σωστό ότι πρέπει να γίνει», υποστηρίζει.



Δεν θα χρειαστεί να αλλάξει όλη την ομάδα

Ποιοί παίκτες μπορούν να ανταποκριθούν στο πλάνο του; «Όλοι», απαντά ο Λαρισαίος βετεράνος ποδοσφαιριστής και εξηγεί: «Παίζει το 4-3-3 γι'αυτό δεν χρειάζονται τεράστιες προσθαφαιρέσεις.

Αν ήταν, για παράδειγμα, ο Γκασπερίνι που παίζει το 3-5-2 θα χρειαζόταν να αλλάξει όλη η ομάδα».

Παρατηρώντας τα στατιστικά του Ντι Φραντσέσκο μπορεί να ανακαλύψει κανείς πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα τον αριθμό των παικτών που έχει χρησιμοποιήσει σε κάθε ομάδα, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τη διάθεσή του να δουλέψει με όλο το σύνολο. Στη Βερόνα χρησιμοποίησε 22 παίκτες, στην Κάλιαρι 30, στη Σαμπντόρια 22, στη Ρόμα 39, στη Σασουόλο 55, στη Λέτσε 23, στην Πεσκάρα 39, Στη Βίρτους Λαντσιάνο 27.

Του αρέσει το καλό ποδόσφαιρο

«Στη Σασουόλο δούλεψε με παίκτες που δεν ήταν γνωστοί και έγιναν γνωστοί. Ήταν συνδυασμός έμπειρων και μικρότερων σε ηλικία ποδοσφαιριστών όπως ο Μπεράρντι, ο Ζάζα, ο Ατσέρμπι, ο Ζαπάτα, ο Μισιρόλι. Τότε είχε ξεκινήσει από μικρή κατηγορία και συνέχισε να εμπιστεύεται παίκτες από Γ' Εθνική. Του αρέσει να δουλεύει και με νέους και με παλαιότερους παίκτες δηλαδή», λέει ο Μόρας.

Οι Ιταλοί τεχνικοί έχουν συνηθίσει το κοινό σε πολύ σφιχτές ομάδες που παίζουν για το αποτέλεσμα. Ο Ντι Φραντσέσκο όμως είναι διαφορετική περίπτωση, όπως εξηγεί ο παλαίμαχος άσος. «Εκτός από την κλασσική, ιταλική, τακτική θέλει να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Του αρέσει το καλό ποδόσφαιρο», αναφέρει με σιγουριά.

Στην ΑΕΚ η θέση του προπονητή έχει εξελιχθεί σε ηλεκτρική καρέκλα. Η Ένωση έχει αλλάξει οχτώ προπονητές σε τέσσερα χρόνια. «Το πρόβλημα δεν είναι οι προπονητές είναι η δική μας νοοτροπία», σχολιάζει ο Βαγγέλης Μόρας, ο οποίος θεωρεί, ότι ο Ιταλός προπονητής θα χρειαστεί να του δοθεί τα κατάλληλα χρονικά περιθώρια.

Μόνο η δουλειά σε κάνει φαβορί

«Είναι προσωπικότητα που εμπνέει. Ως προσωπικότητα είναι έντονος και δυνατός. Μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση, αρκεί να έχει τον κατάλληλο χρόνο, ο οποίος δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην ΑΕΚ, όπως έχω καταλάβει. Στην Ένωση υπάρχει πάντα ένας ενθουσιασμός ότι “πάμε για πρωτάθλημα” και στο τέλος παλεύει για Ευρώπη», λέει.

Η τελευταία ατάκα του πρώην ποδοσφαιριστή θυμίζει τη σεζόν 2004-2005, όταν η ΑΕΚ με Ντέμη Νικολαΐδη στην προεδρία, έκανε πρωταθληματική χρονιά, με νέους παίκτες στο έμψυχο δυναμικό και έχασε τον τίτλο στο τέλος. «Τότε ξέραμε τι θέλαμε και τι μπορούσαμε. Τότε δεν είχαμε το ρόστερ των άλλων ομάδων. Είχαμε το ρόστερ με το οποίο πηγαίναμε να διεκδικήσουμε. Είχαμε έναν προπονητή όμως που είχε κερδίσει τίτλους. Ήταν μια προσωπικότητα που έβγαζε επιτυχίες μέσα από τη δουλειά. Δεν ήμασταν φαβορί. Μόνο η δουλειά μπορεί να σε κάνει φαβορί, για να κερδίζεις. Εκεί πρέπει να βασιστεί και τώρα η ΑΕΚ», είπε.

Μοιάζει με Σάντος στη δουλειά και την πειθαρχία

Μιας και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Σάντος ρωτήσαμε τον Βαγγέλη Μόρα, αν ο Ιταλός μοιάζει με τον Πορτογάλο, του οποίου το όνομα έπαιξε εξίσου δυνατά στα ρεπορτάζ. «Δεν θα έλεγα ότι είναι στο ίδιο στυλ. Ο Σάντος ήταν τελείως διαφορετικός άνθρωπος σε χαρακτήρα. Επειδή ξέρω τους Ιταλούς, γνωρίζω, ότι μόνο σε κομμάτι δουλειάς και πειθαρχία είναι στα ίδια επίπεδα. Ταιριάζουν αυτά τα στοιχεία με τον Σάντος», κατέληξε ο Βαγγέλης Μόρας.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, ο Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο μετρά στην προπονητική του καριέρα 168 νίκες, 100 ισοπαλίες και 161 ήττες.
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.