Header Ads


Οπαδική βία: Κλείνουν οι σύνδεσμοι όλων των ομάδων μέχρι τον Αύγουστο!

Οπαδική βία: Κλείνουν οι σύνδεσμοι όλων των ομάδων μέχρι τον Αύγουστο!


Τα νέα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση περιστατικών οπαδικής βίας περιλαμβάνουν και αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου κατά της αθλητικής βίας τη Δευτέρα (21/2) το πρωί. Στόχος είναι να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας των λεσχών.

Επίσης σημείωσε:

Μια (1) Λέσχη Φιλάθλων άνα ερασιτεχνικό σωματείο, ΠΑΕ και ΚΑΕ

Έδρα της λέσχης υποχρεωτικά στην έδρα του σωματείου/ΠΑΕ/ΚΑΕ, εποπτεία και έλεγχος στο Μητρώο της.

Για Παράρτημα Λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 ενήλικα άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι η αναστολή θα είναι σε ισχύ μέχρις ότου οι λέσχες φιλάθλων λάβουν νέα άδεια σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι:

- Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων, όπου συγκεντώνονται οργανωμένοι οπαδοί.

- Οι ΠΑΕ και ΚΑΕ δάθεση εισιτηρίων διαρκείας στις θύρες οργανωμένων και μονο στους νόμιμους κατόχους θα επιτρέπεται η είσοδος.

- Αν εντοπίστεί κάποιος που δεν δικαιούται να έχει το διαρκείας θα ισχύσουν κλιμακωτές ποινές στην λειτουργία της συγκεκριμένης θύρας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Αρχικά ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

"Για την ΕΛ.ΑΣ. ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν 575 ελέγχοι κι έκλεισαν 67 σύνδεσμοι χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Συνολικά έγιναν 17 συλλήψεις» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Οι σύνδεσμοι που έχουν κλείσει αυτήν την περίοδο των χούλιγκανς είναι σύνδεσμοι απ' όλες τις ομάδες, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν» συμπλήρωσε και στάθηκε στην προχθεσινή σύλληψη του δράστη της επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

1. "Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται.

2. Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3. Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας

4. Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού".

Αυξάνονται οι ποινές, ιδιώνυμο η κουκούλα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μίλησε για την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τα περιστατικά οπαδικής βίας.

1. Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41 ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)

2. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

3. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας και πιο συγκεκριμένα:

4. Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων. Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.