Header Ads


Μεγάλη Προσοχή: Γιατί δεν πρέπει να τρώμε παγωτό όταν κάνει πολλή ζέστη!

Μεγάλη Προσοχή: Γιατί δεν πρέπει να τρώμε παγωτό όταν κάνει πολλή ζέστη!

Απίστευτο και όμως αληθινό - Γιατί δεν πρέπει να τρώμε παγωτό όταν κάνει πολλή ζέστη;
Όταν βγαίνοντας από το σπίτι, νιώθετε ότι μπαίνετε σε ένα φούρνο που θερμαίνεται στους 250 βαθμούς τουλάχιστον, είναι φυσικό να αναζητήσετε κάτι παγωμένο για να εξισορροπήσετε την θερμοκρασία. 

Πόσο αποτελεσματικό είναι όμως αυτό;

Το ότι το παγωμένο νερό ή τα κρύα ροφήματα ή τα παγωτά προσφέρουν ανακούφιση από τη ζέστη είναι μια πρόταση που οι περισσότεροι μπορούν να επιβεβαιώσουν. Παρόλα αυτά, με λύπη θα σας πούμε ότι, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μπορεί ένα μπουκάλι παγωμένο νερό ή το αγαπημένο σας παγωτό να μοιάζουν με όαση όταν καίγεται η πλάση, αλλά πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Για μια στιγμή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, αλλά μετά από λίγο σάς κάνει να ζεσταίνεστε το ίδιο με πριν- αν όχι περισσότερο.

Γιατί όμως;

Η πέψη παγωμένων τροφών ή ποτών προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του κορμού του σώματος, καθώς αυτό προσπαθεί να αντισταθμίσει την ταχεία ψύξη που προκαλείται από τις κρύες τροφές.

Συγχρόνως, η αργή απορρόφηση από τον πεπτικό σωλήνα οδηγεί σε αφυδάτωση παρά ενυδάτωση του οργανισμού. Συνεπώς δεν τον ξεδιψά.

Τι μπορείτε να κάνετε στην πράξη;

Να προτιμήσετε ποτά και τροφές που μπορεί να είναι δροσερά, χωρίς όμως να είναι παγωμένα που είναι η ιδανική θερμοκρασία για να ικανοποιήσετε πληρέστερα το αίσθημα της δίψας, και να αφήσετε την απόλαυση του παγωτού για λίγο πιο δροσερές ημέρες.

Σπιτικό παγωτό με τρία υλικά και 2+1 παραλλαγές γεύσεων
 
Καλοκαίρι = παγωτό! Και παγωτό = Καλοκαίρι! Η συνταγή για παγωτό που ακολουθεί είναι εύκολη, γρήγορη και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή!

Με μόλις τρία υλικά μπορείτε να φτιάξετε ένα τέλειο σπιτικό παγωτό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Και αν μάλιστα προσθέσετε ένα ακόμα υλικό, μπορείτε χρησιμοποιήσετε την αρχική συνταγή ως βάση και από εκεί και πέρα να βάλετε τη φαντασία σας να δημιουργήσει. Επίσης, δείτε την συνταγή για ένα λαχταριστό παγωτό με ζαχαρούχο γάλα και μπισκότα.

Η συγκεκριμένη συνταγή δεν θέλει προετοιμασία και μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς μίξερ αρκεί να έχετε... δυνατά χέρια. Επίσης η συνταγή δεν έχει αυγά και δεν απαιτούνται ενδιάμεσα χτυπήματα. Με τη συγκεκριμένη συνταγή η ποσότητα του παγωτού που παράγεται είναι περίπου 1,5 λίτρο. Το συγκεκριμένο παγωτό διατηρείται για αρκετές εβδομάδες στην κατάψυξη αν βέβαια μείνει!
 
Καλή απόλαυση!

Υλικά

500 γρ. κρέμα γάλακτος (τουλάχιστον 30% λιπαρά) ή 1 έτοιμη σαντιγί (σε τενεκεδάκι)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 βανίλια σκόνη ή ένα κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Σπιτικό παγωτό με τρία υλικά και 2+1 παραλλαγές γεύσεων

Εκτέλεση

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος είτε με μαρίζ, είτε στο μίξερ για να γίνει σαντιγί (οι χρόνοι διαφέρουν ανάλογα το μίξερ. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι μόλις αποκτήσει υφή γιαουρτιού σταματάμε το χτύπημα, γιατί θα κόψει!)

Αν χρησιμοποιήσετε την έτοιμη σαντιγί, καλό είναι να βάλετε το τενεκεδάκι στη συντήρηση για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Στη συνέχεια την χτυπάτε στο μίξερ, επιζητώντας το αποτέλεσμα που αναφέρθηκε παραπάνω, αναφέρονται λεπτομέρειες και στην συσκευασία.

Αναμειγνύετε τη σαντιγί, το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό. Και... έτοιμο!

Τοποθετείτε το μείγμα σε μπολ που μπαίνει κατάψυξη, καλύπτοντάς το με μεμβράνη που να ακουμπάει το μείγμα (έτσι αποτρέπονται οι κρύσταλλοι) και κλείνετε με το καπάκι του.

Το αφήνετε για τουλάχιστον 6 ώρες. Τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Δεν χρειάζεται ξανά χτύπημα!

Παραλλαγές

Μπορούν να γίνουν αρκετές παραλλαγές και να φτιάξουμε πολλές γεύσεις παγωτού, χρησιμοποιώντας την παραπάνω συνταγή ως βάση.

Παγωτό μόκα: Προσθέτοντας μία κουταλιά νες καφέ πριν από το τελευταίο χτύπημα.
 
Παγωτό στρατσιατέλα: Προσθέτοντας τριμμένη κουβερτούρα (είτε κανονική, είτε γάλακτος) πριν από το τελευταίο χτύπημα.

Παγωτό σοκολάτα: Προσθέτοντας 2 κουταλιές κακάο ή 100 γρ. λιωμένη σοκολάτα, πριν από το τελευταίο χτύπημα.

Δείτε τα τελευταία νέα πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.