Header Ads


Ανατροπή με 2 εμβόλια: Η «Δέλτα» αλλάζει το πόσες και ποιες δόσεις χρειάζονται

Ανατροπή με 2 εμβόλια: Η «Δέλτα» αλλάζει το πόσες και ποιες δόσεις χρειάζονται

Τι αναφέρουν οι τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας

Το εμβόλιο Covid-19 της αμερικανικής Johnson & Johnson είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με το αρχικό πανδημικό στέλεχος, δείχνει νέα εργαστηριακή μελέτη.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως όσοι έλαβαν το εμβόλιο της J&J ίσως χρειαστούν δεύτερη δόση, εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Θεωρούν μάλιστα ότι ως δεύτερη δόση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια mRNA της Pfizer ή της Moderna.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, τα συμπεράσματα της μελέτης βρίσκονται σε διαφωνία με έρευνα που παρουσίασε η ίδια η Johnson & Johnson αυτό τον μήνα, μελέτες που έδειχναν ότι η προστασία που προσφέρει το μονοδοσικό εμβόλιο έναντι του Δέλτα παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα ακόμα και οκτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η νέα μελέτη δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Ωστόσο τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες έρευνες που έδειχναν ότι μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα με το εμβόλιο της J&J, προσφέρει αποτελεσματικότητα μόνο κατά 33% έναντι του άκρως μεταδοτικού Δέλτα.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε δεν είναι ότι ο κόσμος δεν πρέπει να εμβολιάζεται με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Ελπίζουμε όμως ότι στο μέλλον το εμβόλιο θα ενισχύεται είτε με μια επιπλέον δόση του J&J είτε με ενισχυτικές δόσεις της Pfizer ή της Moderna» είπε στην εφημερίδα ο Ναθάνιελ Λάνταου, ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης.

Άλλοι ειδικοί σχολίασαν ότι τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα, δεδομένου ότι όλα τα εμβόλια δείχνουν να λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται σε δύο δόσεις, προκειμένου να μεγιστοποιείται η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Πάντα πίστευα ότι το εμβόλιο της J&J είναι εμβόλιο δύο δόσεων» είπε ο ιολόγος Τζον Μουτ της Ιατρικής Σχολής «Ουέιλ Κορνέλ» στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενος μελέτες σε ανθρώπους και πειραματόζωα που έδειχναν ότι δύο δόσεις του J&J είναι πιο αποτελεσματικές από μία.

Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι η νέα μελέτη είναι πιο αξιόπιστη επειδή η ερευνητική ομάδα δεν έχει σχέσεις με την παρασκευάστρια εταιρεία. Η μελέτη παρουσιάζεται την ώρα που το Δέλτα εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και αντιστοιχεί πλέον στο 83% των κρουσμάτων. Το μεταδοτικό στέλεχος αναμένεται να έχει επικρατήσει και στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο συνδυασμός AstraZeneca με Pfizer δίνει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι δύο δόσεις AstraZeneca

Σημειώνεται πως περασμένη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε πως η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca προσφέρει υψηλότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού από ό,τι η χορήγηση της δεύτερης δόσης του AstraZeneca.

Η μελέτη εξέτασε τα επίπεδα ανοσοαπόκρισης που προσφέρουν τα δύο εμβόλια από μόνα τους ή σε συνδυασμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός (πρώτα Pfizer, μετά Astra ή το αντίστροφο) οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων συγκριτικά με δύο δόσεις του Astra.

Τα μέγιστα επίπεδα καταγράφηκαν μετά τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο συνδυασμός Pfizer-AstraZeneca και στην τρίτη
ο συνδυασμός AstraZeneca-Pfizer. Και οι δύο συνδυασμοί βρέθηκαν να προσφέρουν καλύτερη ανοσοαπόκριση από ό,τι δύο δόσεις του AstraZeneca.

Ο καθηγητής της Οξφόρδης Μάθιου Σνέιπ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε πως τα ευρήματα αφήνουν περιθώριο ευελιξίας για τα εμβολιαστικά προγράμματα, τόνισε όμως ότι το δείγμα της έρευνας δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να δικαιολογεί αποκλίσεις από τις επίσημες συστάσεις των φαρμακοβιομηχανιών. «Σίγουρα είναι ενθαρρυντικό ότι οι αποκρίσεις αντισωμάτων και Τ-κυττάρων δείχνουν τόσο καλές με τον συνδυασμό εμβολίων» είπε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να υιοθετήσουν την πρακτική του συνδυασμού «αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής αρχίατρος της Βρετανίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η ισχύουσα πολιτική, η οποία προβλέπει δύο δόσεις του AstraZeneca με μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων για τους άνω των 40 και 12 εβδομάδων για τους μεγαλύτερους ενήλικες.

Η μελέτη εξέτασε συνδυασμούς εμβολίων με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων ανάμεσα στη δεύτερη και την πρώτη δόση. Στην επόμενη φάση, η μελέτη θα εξετάσει τους ίδιους συνδυασμούς με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι γνωστό ότι προσφέρει καλύτερη ανοσοαπόκριση όταν η δεύτερη δόση αναβληθεί για τη 12η εβδομάδα.

Πάνω από το 80% των ενήλικων Βρετανών έχουν λάβει μία δόση εμβολίου Covid-19, ενώ το 60% έχει λάβει και τις δύο απαιτούμενες δόσεις.

Δείτε τα τελευταία νέα πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.