Header Ads


Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο... (vids)

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο... (vids)


Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια, η ΑΕΚ αγωνίστηκε στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της ιστορίας της. Και ας μην ήταν ένα ματς για κάποιο τρόπαιο... 
Ποιο είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι στην ιστορία της ΑΕΚ; Αν γίνει αυτή η ερώτηση σε έναν μέσο φίλαθλο της Ένωσης, αυτός θα προσπαθήσει να ανατρέξει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας του.

Κατεβάστε δωρεάν 21 Wallpapers της ΑΕΚ!

Οι πιο παλιοί θα θυμηθούν τις αναμετρήσεις από την πορεία της στον ημιτελικό του Κυπέλλου UEFA, άλλοι θα φέρουν στο μυαλό τους την μεγάλη νίκη επί της Ρεάλ ή της Μίλαν.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι ρομαντικοί, εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη στήριξη σε μια ομάδα ως μια διαδικασία πολύ ευρύτερη της παρακολούθησης των αγωνιστικών υποχρεώσεών της. Εκείνοι δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να απαντήσουν, δεν θα ανατρέξουν σε αγωνιστικές επιτυχίες, το παιχνίδι που θα τους έρθει στο μυαλό θα είναι απλά ένα φιλικό. Αλλά τι φιλικό...

Ένα φιλικό που -σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των αγώνων που διακόπτονται- δεν έμεινε στη μέση επειδή οι αντίπαλοι οπαδοί αποφάσισαν να πλακωθούν αλλά επειδή ήθελαν να αγκαλιαστούν.

Ένα φιλικό που διεξήχθη μέσα στην καρδιά ενός σκληρού πολέμου, σε μια πόλη τρομοκρατημένη και εξαθλιωμένη από τις βόμβες που την θέριζαν κάθε μέρα.

Ένα φιλικό που ένιωθε τα μάτια όλου του πλανήτη στραμμένα πάνω του διότι ήταν το μέσο για να σπάσει το εμπάργκο σε μια αποκλεισμένη κοινωνία.

Ένα φιλικό στα πλαίσια του οποίου οι δυο ομάδες φορούσαν στο κέντρο των εμφανίσεών τους το παγκόσμιο σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος εκείνης της περιόδου.

Ήταν η μέρα που η ΑΕΚ αμφισβήτησε τις βόμβες, πήγε στο Βελιγράδι και αντιμετώπισε την Παρτιζάν σε ένα από τα πιο δομικά πολιτικοποιημένα παιχνίδια έχουν παικτεί ποτέ.

«NATO stop the war, stop the bombing», έγραφε το πανό με το οποίο οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων εισήλθαν στο γήπεδο. Η αναμέτρηση ξεκίνησε εν μέσω μιας καταπληκτικής ατμοσφαίρας. Τα εισιτήρια του αγώνα ξεπερνούσαν τα 40.000, όμως περίπου 25.000 κατάφεραν να παρευρεθούν λόγω της μεγάλης έλλειψης καυσίμων στην πόλη του Βελιγραδίου!



Για την ιστορία, όταν το παιχνίδι διεκόπη λόγω ειρηνικής εισβολής στο 58' το σκορ ήταν στο 1-1. Ο Κέζμαν είχε ανοίξει το σκορ στο 13', ενώ ο Πάρης Ζουμπούλης είχε ισοφαρίσει στο 26'.

Επίσης, για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Βλ. Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης - 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.




Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.