Header Ads


Σκεπαστή, το τέλος… (vids)

Σκεπαστή, το τέλος… (vids)


Την 1η Ιουνίου 2003 ολοκληρώθηκε το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας» - Ήταν η μέρα που έπεσε η «Σκεπαστή».
Το 1971 η Νέα Φιλαδέλφεια μπορούσε πια να φιλοξενεί βραδινούς αγώνες με τη βοήθεια προβολέων, ενώ στα τέλη της δεκαετία τους 1970 έγινε το πρώτο γήπεδο στην Ελλάδα με διπλό διάζωμα.

Αυτή ήταν η περίφημη «Σκεπαστή», η φωλιά των οργανωμένων της ΑΕΚ, η πρώτη διόροφη εξέδρα στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με χρήματα που έδωσε ο πρόεδρος των προέδρων της «Ένωσης», ο Λουκάς Μπάρλος, και έφερε εις πέρας ο μηχανικός και Γεράσιμος Έρτσος.

Οι πρώτες μπουλντόζες είχαν μπει στον «Ναό» στις 5 Μαΐου 2003. Δύο ημέρες νωρίτερα, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν δώσει το τελευταίο παιχνίδι στο «Νίκος Γκούμας» με μια χορταστική εμφάνιση και νίκη απέναντι στον Άρη, με 4-0 (13’ Κατσουράνης, 30’, 45’ Λάκης, 77' Ίλια Ίβιτς) με άπαντες να λένε αντίο με δάκρυα στα μάτια και παίρνοντας ένα αναμνηστικό.... Ένα κάθισμα, ένα κομμάτι από τον χλοοτάπητα, ένα κομμάτι από τα δίχτυα…

5 Μαΐου του 2003 οι μπουλντόζες μπήκαν στο «Νίκος Γκούμας» και η κατεδάφιση του γηπέδου της ΑΕΚ ξεκίνησε με τις πρώτες θύρες που έγιναν συντρίμμια να είναι η 21 και η 24 για να ακολουθήσει το ολοκληρωτικό γκρέμισμα. 0

Το γήπεδο ήταν παλαιότερα γνωστό ως «Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας» ή «Στάδιο ΑΕΚ» κτίστηκε το 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του '90 πήρε την ονομασία του από τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Νίκο Γκούμα που είχε προσφέρει πάρα πολλά στο σύλλογο. Μέχρι το 1979 το κιτρινόμαυρο γήπεδο είχε σχήματα πετάλου μέχρι να χτιστεί η διώροφη εξέδρα που το έκανε το μεγαλύτερο στάδιο της εποχής στη Αθήνα. Το κάτω διάζωμα, η «Σκεπαστή» ήταν η πιο γνωστή Θύρα και φιλοξενούσε τους πιο φανατικούς οπαδούς της Ένωσης, ενώ ως το 1998 τοποθετήθηκαν καθίσματα σε όλες τις θύρες. Το… ρεκόρ του σημειώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1980, όταν σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό κόπηκαν 36.766 εισιτήρια!

Ενα χρόνο αργότερα (τον Σεπτέμβριο του 1999) έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Αττική και και το «Νίκος Γκούμας» υπέστη μεγάλες ζημιές και η ΑΕΚ χρειάστηκε να το εγκαταλείψει για κάποιο διάστημα. Το πλήρωμα του χρόνου είχε πλέον φτάσει για το ιστορικό στάδιο...

Η ΑΕΚ ήθελε να το κατεδαφίσει και να κτίσει στη θέση του ένα εντελώς καινούριο γήπεδο έχοντας τα σχέδια, όχι όμως τα χρήματα. Το 2002 ο Γιάννης Γρανίτσας εμφάνισε τα πρώτα σχέδια για το νέο γήπεδο και στις 5 Μαΐου του 2003 οι μπουλντόζες μπήκαν στο γήπεδο και η κατεδάφιση άρχισε.

Στον «Ναό» της η ΑΕΚ έδωσε συνολικά 1.118 παιχνίδια. Σημείωσε 856 νίκες, 158 ισοπαλίες και 104 ήττες, επιβεβαιώνοντας με αριθμούς την ατάκα που επικρατούσε μεταξύ των οπαδών της ότι «οι αντίπαλοι χάνουν… από τη Δεκελείας».


Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.