Header Ads


ΑΕΚ στον Παναμά και στο Πακιστάν!

ΑΕΚ στον Παναμά και στο Πακιστάν!


Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, το όνομα ΑΕΚ είναι γνωστό σε κάθε άκρη της γης… μέχρι στον Παναμά και στο Πακιστάν!
Ναι, όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι γνωρίζουν την ΑΕΚ. Δεν θα μπορούσαν να έχουν και διαφορετικά τα πράγματα.
Πρόκειται άλλωστε για έναν σύλλογο με πλήθος τροπαίων που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους της επικράτειας. Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν όμως, είναι ότι όλες οι ομάδες του κόσμου που λέγονται ΑΕΚ ή έχουν έμβλημα τον Δικέφαλο Αετό είναι περισσότερες από 300.

Μέχρι ποιο σημείο θα έφτανε η άδολη λατρεία ενός υποστηρικτή της «Ένωσης»; Όπως αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, η αγάπη ενός φιλάθλου για την ομάδα της καρδιάς του δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια…

Ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδίκης εγκατέλειψε τη χώρα μας πριν από 28 χρόνια με στόχο ένα καλύτερο αύριο. Φύσει οραματιστής, φιλόδοξος, εμποτισμένος με φρέσκες ιδέες, διοχέτευσε με τον κατάλληλο τρόπο τη δημιουργικότητά του. Το 2007 προχώρησε στην σύσταση της εταιρείας «Ermis» που είχε ως αντικείμενο την τροφοδοσία καραβιών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και εστιατορίων.

Παρόλα τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που τον χώριζαν από την ΑΕΚ, η αγάπη του για εκείνη δεν έσβησε ποτέ. Τουναντίον, η φλόγα θέριεψε. Για αυτό το λόγο, δημιούργησε την ΑΕΚ Παναμά.

Ο Νίκος Αγγελίδης γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του με τίτλο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου»: «Σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν ψάξεις, θα βρεις την ιδέα της ΑΕΚ να είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές κάποιων ανθρώπων. Η έρευνα για τον εντοπισμό ομάδων που λέγονται ΑΕΚ και ακολουθούν τα βήματα της μητρικής Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως μας οδηγεί στο μακρινό Παναμά. Κυριολεκτικά στην άλλη άκρη της γης. Κι όμως υπάρχει ΑΕΚ κι εκεί… Η ΑΕΚ Παναμά!

Έτσι ονομάζεται η ομάδα που δημιούργησε ένας φανατικός Ενωσίτης, ο Βασίλης Παπαδίκης ο οποίος μετανάστευσε στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ήθελε να έχει κοντά του την αγαπημένη του ΑΕΚ.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βέροια σε μια εποχή που η ΑΕΚ μεσουρανούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο, παρά ΑΕΚ…

Ο Βασίλης Παπαδίκης έφτιαξε την ΑΕΚ Παναμά με χρώματα το κίτρινο και το μαύρο και έμβλημα το Δικέφαλο Αετό, εκφράζοντας την ατέλειωτη αγάπη του για την ‘’Ένωση’’ στη φιλόξενη χώρα που όλοι γνωρίζουν για τη διώρυγά της. Εκεί που ενώνονται οι δύο κόσμοι… του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού!

Ο Δικέφαλος γαντζώθηκε πάνω από τη διώρυγα του Παναμά, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την Παντοκρατορία του…

Η ΑΕΚ Παναμά συμμετείχε αρχικά στη τρίτη κατηγορία. Με την πρώτη κιόλας χρονιά ανέβηκε στη δεύτερη και στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με μια άλλη ομάδα που προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία του Παναμά όπου αγωνίστηκε ως ΑΕΚ- Orion.

Για ένα χρόνο έπαιξε στη μεγάλη κατηγορία, ωστόσο κάποιες καταλυτικές αλλαγές στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της χώρας, έφεραν τα πάνω κάτω για τους κιτρινόμαυρους του Παναμά.

Ο Βασίλης Παπαδίκης αναγκάστηκε να μετακομίσει την ομάδα στην επαρχία Λος Σάντος και να τη μετονομάσει σε AEK Λος Σάντος. Η ομάδα αγωνίστηκε για ένα χρόνο στη δεύτερη κατηγορία, αλλά ο ιδρυτής και ψυχή της ΑΕΚ Παναμά χρειάστηκε να μεταβεί για επαγγελματικούς λόγους στη Βοστόνη όπου και έμεινε για ένα χρόνο. Αποτέλεσμα ήταν η ΑΕΚ Παναμά να αδρανήσει διοικητικά και να μην δηλωθεί στο επόμενο πρωτάθλημα.

Επιστρέφοντας στον Παναμά, ο Έλληνας επιχειρηματίας δέχθηκε μια πολύ τιμητική πρόταση. Να αναλάβει τα ηνία της Τσορίγιο, μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας… Ο Παπαδίκης αποδέχθηκε την πρόταση, έγινε πρόεδρος και οδήγησε το σωματείο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος…

Η Τσορίγιο με χιλιάδες φίλους σε όλη τη χώρα φοράει κίτρινα και στα αποδυτήριά της υπάρχει το έμβλημα του Δικέφαλου Αετού! Για να αισθάνονται άπαντες, παίκτες, προπονητής και διοίκηση, το μεγαλείο της ΑΕΚ
».



Εντυπωσιακό το γεγονός πως με τις ευλογίες του Βασίλη Παπαδίκη, η ΑΕΚ δοκίμασε για τρεις μήνες το 2007 τον 22χρονο Παναμέζο μέσο, Πάολο Άλβαρεζ. Ωστόσο, ο τότε τεχνικός Λορένσο Σέρα Φερέρ απαιτούσε την έκδοση κοινοτικού διαβατηρίου. Με αυτόν τον τρόπο, η μεταγραφή χάλασε. Στη συνέχεια, ο νεαρός ποδοσφαιριστής δοκιμάστηκε και από τη Μίλαν.

ΑΕΚ και στο Πακιστάν!

Η μετονομασία μιας πακιστανικής ομάδας σε Νασιονάλ ΑΕΚ έχει τις ρίζες της στην προσφορά κιτρινόμαυρων εμφανίσεων με το δικέφαλο αετό εκ μέρους του Τάκη Χαριτόπουλου.

Ο Τάκης Χαριτόπουλος, τερματοφύλακας της «Ένωσης» πριν από τον πόλεμο και μετέπειτα καταξιωμένος χορευτής και ακροβάτης σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Λουλούδια και Αγκάθια», αφηγείται παραστατικά:

«Έχει πολλούς Έλληνες, χρονολογούνται από τη μεγάλη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι μελαμψοί τα ονόματά τους είναι ελληνικά και τα επίθετά τους λήγουν σε -ίδης ή -άδης, να πούμε Καζαντζίδης – Βασιλειάδης. Όταν πάνε εκεί ελληνικά συγκροτήματα, τρέχουν να μας δουν, μας δίνουν δώρα, δακρύζουν όταν μιλάνε για την Ελλάδα, από τα λεξικά μαθαίνουν ελληνικά, οι περισσότεροι δεν ήρθαν στην Ελλάδα. Κάποιοι μας έλεγαν γιατί δεν μας στέλνουν έναν δάσκαλο. Εδώ ήμασταν στο Τσίρκο ΟΑΣΙΣ-ΤΑΖ. Είχε σκοτωθεί η κόρη του επιχειρηματία πάνω στο νούμερό της. Το τσίρκο ήταν αγγλικό. Είχαν μια ποδοσφαιρική ομάδα που την λέγανε Νασιονάλ με πράσινο-λευκό. Αυτά τα παιδιά μας βοηθούσαν, λεφτά δεν θέλανε. Εμείς τους πήραμε φανέλες κίτρινες με μαύρα παντελόνια και παπούτσια σπορτέξ δεν είχαν ποδοσφαιρικά τότε και την ομάδα την ονομάσαμε Νασιονάλ - ΑΕΚ με τον δικέφαλο δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα».
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.