Header Ads


Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μέχρι πότε ισχύει, πώς θα κυκλοφορούμε από αύριο!

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μέχρι πότε ισχύει, πώς θα κυκλοφορούμε από αύριο!

Μέχρι τις 6 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Οκτώ περιπτώσεις εξαίρεσης των πολιτών από την απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οπως είπε «η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας. Το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα έχει ισχύ έως τις 6 Απριλίου σε ολόκληρη την επικράτεια».

Η κυκλοφορία, όπως τόνισε, θα επιτρέπεται μόνο για μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και μόνο, για μετάβαση στον γιατρό ή στο φαρμακείο, για μετάβαση σε κατάστημα αγαθών πρώτης ανάγκης, στην τράπεζα, όταν δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική συναλλαγή, για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα θα επιτρέπεται τηρώντας την απόσταση 1,5 μέτρου. Επίσης, σε κάθε όχημα επιτρέπεται να επιβαίνουν εκτός από τον οδηγό ένα ακόμη άτομο.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν απαραιτήτως μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα. Θα υπάρχουν δύο τύποι εγγράφων, η βεβαίωση τύπου Α, που αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων και θα συμπληρώνεται μια φορά. Περιέχει ονοματεπώνυμο και ωράριο προσέλευσης. Για τις άλλες περιπτώσεις όπως μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες θα συμπκληρώνουν τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο και τον λόγο της μετακίνησής τους.

Από τη Δευτέρα 23/03 απαγορεύεται η παραμονή σε παιδικές χαρές, πάρκα και άλση.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι το forma.gov.gr είναι η ιστοσελίδα όπου οι πολίτες θα μπορούν να βρουν τα σχετικά έγγραφα για τις μετακινήσεις.

Για τις μετακινήσεις τύπου Β' υπάρχει η βεβαίωση κατ'εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που αναφέρει έξι λόγους. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να συμπληρώνουν την έτοιμη φόρμα, είτε να συμπληρώνουν μια λευκή φόρμα όπου θα μπορεί να γραφεί η δήλωση και τέλος να στέλνουν ένα δωρεάν sms στον αριθμό 13033 συμπληρώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να μετακινηθούν.

Πώς θα ασκείται ο έλεγχος

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι:

- Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

- Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

- Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

- Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

- Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

- Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

 Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

«Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης» και κατέληξε:

«Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι».

Δείτε τα τελευταία νέα πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.