Header Ads


Η Ιρλανδία θα φυτέψει 440 εκατ. δένδρα έως το 2040 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής!

Η Ιρλανδία θα φυτέψει 440 εκατ. δένδρα έως το 2040 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής!


Μια σπουδαία πρωτοβουλία, η οποία όμως ήδη συναντά αντιρρήσεις.
Οι αρχές της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα θα ξεκινήσει να φυτέψει περίπου 22 εκατομμύρια δένδρα ετησίως μέχρι το 2040, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να φτάσουν τον αριθμό των 440 εκατομμυρίων δένδρων στο έδαφός τους, με σκοπό να καταπολεμήσουν τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Το φιλόδοξο σχέδιο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους Irish Times την Κυριακή. Με αυτή την ρηξικέλευθη πρόταση, η Ιρλανδία ελπίζει ότι θα φτάσει να εκπέμπει μηδενικούς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, μέσα από μια σειρά μέτρων, όπως ένας νέος φόρος για τον άνθρακα, οι αυξημένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η στροφή προς τη γεωργία και την χρήση των εδαφών.

«Το σχέδιο δράσης για το κλίμα δεσμεύεται να προωθήσει την επέκταση των δασών και τη διαχείριση του εδάφους με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι η μείωση του άνθρακα από τη χρήση της γης θα έχει επιτευχθεί κατά την περίοδο 2021-2030 και τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Επικοινωνιών, Κλιματικής Δράσης και Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας. «Ο στόχος είναι να φυτευθούν περίπου 22 εκατομμύρια δέντρα ετησίως, ενώ τα επόμενα 20 χρόνια ο στόχος είναι να υπάρχουν συνολικά 440 εκατομμύρια νέα δέντρα», εξήγησε.

Οι Irish Times σημείωσαν ότι η πρωτοβουλία έχει ήδη συναντήσει κάποιες αντιρρήσεις από αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να πεισθούν να παραχωρήσουν ορισμένες από τις εκτάσεις τους προς εκπλήρωση των στόχων της κυβέρνησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει το σχέδιο της για το κλίμα ως ένα επιτακτικό βήμα για τη διαφύλαξη της οικονομίας της χώρας από τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει μείζονα πρόκληση για κάθε διάσταση της κοινωνίας μας, όμως τα οφέλη είναι τεράστια – θερμότερα σπίτια, καθαρότερος αέρας, βιώσιμη χρήση των περιορισμένων πόρων του πλανήτη, πιο συνδεδεμένες κοινότητες, αυθεντικές αξίες και ποιοτικές θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που μπορούν να ανταγωνιστούν σε έναν κόσμο χωρίς άνθρακα», ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Ιούλιο, όταν δημοσιοποίησε το σχέδιό της.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει από καιρό τις δυνατότητες των δέντρων να δεσμεύουν τον άνθρακα.

Μια μελέτη που εκδόθηκε τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι ένας από τους πιο προσιτούς τρόπους για την καταπολέμηση των ραδιενεργών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – ο πρωταρχικός παράγοντας της κλιματικής αλλαγής – θα ήταν να δημιουργηθούν τρισεκατομμύρια δέντρα ή και περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από Ελβετούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο Journal Science, διαπίστωσε ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα δάση που καλύπτουν περίπου το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά οι επικριτές της μελέτης προειδοποίησαν ότι μόνο τα δέντρα δεν θα αρκούσαν για να μειώσουν τα ποσοστά εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και προέτρεψαν τον κόσμο να εργαστεί σχετικά με τις στρατηγικές για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης στην ανανεώσιμη ενέργεια και της δραστικής μείωσης των ορυκτών καυσίμων.

Πολλές ακόμη χώρες, ωστόσο, έχουν επικεντρωθεί σε πρωτοβουλίες για τη φύτευση δέντρων.

Η Αιθιοπία δήλωσε τον Ιούλιο ότι είχε φυτεύσει πάνω από 350 εκατομμύρια δέντρα σε μια μέρα, στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ινδία είχε μια παρόμοια πρωτοβουλία μαζικής δενδροφύτευσης το 2016 όταν 50 εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν σε μια μέρα.

Οι μεγαλόπνοοι στόχοι, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πρόκληση για πολλές χώρες. Μια προσπάθεια στην Αγγλία για να καλυφθούν χιλιάδες στρέμματα με νέα δάση μειώθηκε κατά περισσότερο από 70% σε σχέση με τους στόχους της κυβέρνησης νωρίτερα φέτος.

huffingtonpost.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.