Header Ads


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ανατροπή με χαρακτήρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ανατροπή με χαρακτήρα


ΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1990: ΛΑΡΙΣΑ-ΑΕΚ 1-2

Η νίκη της ΑΕΚ στη Λάρισα με 2-1 σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια δεν έκρινε κάτι. Δεν ήταν καν η πιο σπουδαία από τις κατά καιρούς νίκες στο Αλκαζάρ. Η ΑΕΛ ήταν πρωταθλήτρια του 1988, αλλά στα επόμενα χρόνια μετά βίας τερμάτιζε πάνω από τη μέση.

Μια νίκη, όμως, στη Λάρισα, είχε πάντα αξία. Και ειδικά για την οικονομικά «στριμωγμένη» ΑΕΚ του 1990 που δεν είχε κάνει μεγάλες μεταγραφές λόγω της ευρωπαϊκής τιμωρίας. Και ειδικά όταν ο ήρωας ερχόταν από τον πάγκο και γινόταν σε όλους γνωστός με ένα και μόνο γκολ. Και ειδικά όταν μέσα από έναν αγώνα ξεπετιόταν ένας νέος ποδοσφαιριστής που με την απόδοσή του έβαζε το όνομά του στον ποδοσφαιρικό χάρτη για πολλά χρόνια. Ο πρώτος ήταν ο Σπύρος Γκούμας. Ο δεύτερος ήταν ο Βάιος Καραγιάννης.

Η Λάρισα είχε προηγηθεί στο 23’ με τον Γιάννη Βαλαώρα, αλλά η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Μίροσλαβ Οκόνσκι στο 50’ και ολοκλήρωσε την ανατροπή με τον 20χρονο Σπύρο Γκούμα στο 83’. Ο φοιτητής του οικονομικού τμήματος της Νομικής Αθηνών είχε συμπεριληφθεί στην αποστολή λόγω των πολλών απουσιών και ο Ντούσαν Μπάγεβοτς τον εμπιστεύθηκε στη θέση του Οκόνκσι για περίπου ένα εικοσάλεπτο. Ο νεαρός από τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ έδωσε τη νίκη (είχε σκοράρει και το καλοκαίρι σε αγώνες Κυπέλλου με μικρές ομάδες) αλλά από τότε… χάσαμε τα ίχνη του. Προφανώς αφοσιώθηκε στις σπουδές του.

Ο άλλος ήρωας της ημέρας ήταν ο Βάιος Καραγιάννης. Ο 22χρονος αμυντικός από την Καρδίτσα είχε έρθει αθόρυβα το καλοκαίρι του 1990 και μέχρι εκείνη την ημέρα είχε πολύ λίγες συμμετοχές, όλες ως αλλαγή.

Στο Αλκαζάρ, στα 33 χιλιόμετρα από το χωριό του, την Ιτέα Καρδίτσας, κλήθηκε για πρώτη φορά να παίξει βασικός και μάλιστα ως φρουρός του ηγέτη της ΑΕΛ Βασίλη Καραπιάλη που το επόμενο καλοκαίρι πήγε στον Ολυμπιακό. Ο Βάιος ανταποκρίθηκε απόλυτα, η εμφάνισή του συνδυάστηκε με νίκη και κάπως έτσι άρχισε μια μεγάλη καριέρα που διήρκεσε 12 χρόνια.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος, Γεωργιάδης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Καραγιάννης, Φαμέλης, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Οκόνσκι (72’ Γκούμας) Χριστοδούλου (85’ Πεππές).

Στη φωτογραφία οι Γκούμας, Βασιλόπουλος και Φαμέλης πανηγυρίζουν στα αποδυτήρια του Αλκαζάρ



Στις 11 Νοεμβρίου

11/11/28 ΑΕΚ-Απόλλων 4-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –μέσα σε πρωτοφανή για την εποχή επεισόδια που αφορμή είχαν τον σοβαρό τραυματισμό του Κόη του Απόλλωνα)

11/11/45 ΑΕΚ-Ολυμπιακός Αττικής 7-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

11/11/51 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας –καλύτερη η ΑΕΚ, 5ο σερί Χ για τον Παναθηναϊκό σε έναν αγώνα με κλειστές πόρτες πριν ακόμα γίνει η σέντρα, αφού οι εξέδρες είχαν γεμίσει από 15.000 φιλάθλους!)

11/11/56 ΑΕΚ-Φωστήρας 2-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –απίστευτη ανατροπή για την ΑΕΚ με τα γκολ του Αδαμαντίδη και του Μελισσή, ο οποίος στο 90’ έκανε το… πέμπτο και τυχερό σουτ για την ΑΕΚ στην ίδια φάση!)

11/11/62 Πιερικός-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική –στο λασπωμένο τερέν της Κατερίνης, η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Παπαϊωάννου, αλλά ο Κιζίρογλου ισοφάρισε)

11/11/70 ΑΕΚ-Ορφέας Αιγάλεω 1-0 (Κύπελλο Ελλάδας–προκλητικά αδιάφορη η ΑΕΚ, είδε κι έπαθε να αποκλείσει τους ερασιτέχνες του Ορφέα)

11/11/73 AEK-Πανιώνιος 4-1 (Α’ Εθνική)

11/11/79 ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 3-2 (Α’ Εθνική – ο ΠΑΣ προηγήθηκε 3-0 στο ημίχρονο και πέτυχε την πρώτη του νίκη μετά από έξι αγωνιστικές με αντίπαλο την πρωταθλήτρια αλλά αγνώριστη πλέον ΑΕΚ)

11/11/84 ΟΦΗ-AEK 1-2 (Α’ Εθνική –τεράστια νίκη με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου σε εποχές που το Γεντί Κουλέ ήταν απόρθητο κάστρο ακόμα και για τον… Παναθηναϊκό)

11/11/07 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1 (Α’ Εθνική –το αποτέλεσμα κρίθηκε από το πρώτο ημίχρονο, ενώ οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες)

11/11/12 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-4 (Α’ Εθνική –ακόμα και με τη διαλυμένη ΑΕΚ που στο τέλος θα έπεφτε, ο Ολυμπιακός επιστράτευσε τα… γνωστά μέσα)

11/11/18 AEK - Ατρόμητος 0-2

πηγή: aek365.org
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.