Header Ads


Χάποελ Ιερουσαλήμ: Ένα φαβορί στον δρόμο της ΑΕΚ (photos & videos)

Χάποελ Ιερουσαλήμ: Ένα φαβορί στον δρόμο της ΑΕΚ (photos & videos)


Η ΑΕΚ δοκιμάζεται στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη (23/10), απέναντι στην πολύ δυνατή Χάποελ, η οποία αποτελεί και ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού BCL.
Μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αποστολή της ΑΕΚ, με την Ένωση να ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ και να κοντράρεται με την πολύ δυνατή Χάπολε, ομάδα που, σύμφωνα με τα power rankings της διοργάνωσης, είναι και το μεγάλο φαβορί για να φτάσει μέχρι το τέλος και να σηκώσει το τρόπαιο του νικητή του BCL.

Ας δούμε όμως τι εστί Χάποελ Ιερουσαλήμ…

Η Ιστορία της

Η Χάποελ ιδρίθηκε το 1935 και η πρώτη της παρουσία στην πρώτη κατηγορία ήταν το 1955. Μετά την δεκαετία του 50 και του 60 είχε πολλά σκαμπανεβάσματα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, όμως από το 1986 παραμένει σταθερά στα… σαλόνια του ισραηλινού μπάσκετ. Οι πρώτοι τίτλοι του συλλόγου ήρθαν το 1996 και το 1997, όπου και κατέκτησε το Κύπελλο, ενώ από συνολικά η τροπαιοθήκη της έχει 2 πρωταθλήματα (2015, 2017), 5 Κύπελλα και ένα Uleb Cup (Eurocup) το 2004, όπου και επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρόκειται για μια διόλου αμελητέα δύναμη στο μπάσκετ της χώρας,

Ο σταρ της ομάδας: Τζέιμς Φελντέιν
“Αποκλείεται, λες ψέμματα’. Αυτή θα ήταν η απάντηση του Δομινικάνου γκαρντ, αν κάποιος του έλεγε όταν βρισκόταν σε ηλικία 19 ετών, ότι θα έκανε μεγάλη καριέρα στο μπάσκετ. “Αν κάποιος με ρωτούσε για τον Τζέιμς Φελντέιν το 2007 θα του έλεγα ότι αποκλείεται να κάνει καριέρα. Κανείς παίκτης όμως, δεν είχε τέτοια εξέλιξη μετά το δεύτερος έτος στο κολέγιο”, είπε ο προπονητής του στο μικρό κολέγιο Quinnipiac, Τομ Μουρ.

Κι όμως, ο Τζέιμς Φελντέιν, τα κατάφερε. Και με το παραπάνω. Τόσο που… “Είναι ένα φανταστικός χαρακτήρας κι ένας απίθανος παίκτης. Για να φτιάξουμε μία σπουδαία ομάδα, πρέπει να έχουμε σπουδαίους παίκτες και ο Τζέιμς είναι το τυπικό παράδειγμα του παίκτη που χρειαζόμαστε” είπε ο προπονητής του στη Χάποελ, Οντέν Κάτας, όταν το συμβόλαιό του ανανεώθηκε για δύο χρόνια πριν μερικούς μήνες. “Πλέον ψάχνω να βρω το σπίτι μου, να αναπτύξω σχέσεις με έναν τόπο. Κι εδώ αισθάνομαι έτσι” είπε ο ίδιος την ημέρα της ανανέσωσης.

Ο Φελντέιν, στα 19 χρόνια ήταν έναν ανύπαρκτο ταλέντο. Σήμερα, δεν είναι απλά ο σταρ της Χάποελ, αλλά κάποιος που υλοποίησε περισσότερα πράγματα από όσα είχαν ονειρευτεί οι άλλοι για αυτόν. Στην χώρα μας τον γνωρίζουμε καλά, καθώς έχει αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό, ενώ πέρασε και από τον Ερυθρό Αστέρα, πριν γίνει κάτοικος Ιερουσαλήμ το καλοκαίρι του 2018.

Ο θρύλος της ομάδας: Άντι Γκόρντον

Τη φανέλα της Χάποελ Ιερουσαλήμ έχουν φορέσει δεκάδες παίκτες που έκαναν καριέρα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα. Κανείς, όμως, δεν ταυτίστηκε με τα ερυθρόλευκα, όπως ο Αντι Γκόρντον. Ναι, αυτός ο κοντοπίθαρος γκαρντ, που, αν θυμάστε είχε φορτώσει το καλάθι της Ελλάδας με 7 τρίποντα και 32 πόντους στη νίκη του Ισραήλ στο Ευρωμπάσκετ του 1993. Ομως, εκτός της Ελλάδας, ο Αντι Γκόρντον, φαινόταν γίγαντας και ανίκητος στα μάτια του οργανισμού της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οταν το 1984 έκανε ντεμπούτο στην Μακάμπι Χάιφα υπό τις οδηγίες του Πίνι Γκέρον, σε ηλικία 20 ετών, που πέτυχε το νικητήριο καλάθι εναντίον της μπασκετικής ηγέτιδας του Τελ Αβίβ.

Το 1995, στη δεύτερη θητεία του στην Ιερουσαλήμ (1991-95, 1995-98), ο Γκόρντον σημείωσε το νικητήριο καλάθι στο 67-65 εναντίον της Μακάμπι. Εκείνο το βράδυ, ο Πίνι Γκέρσον, πριν την τελευταία κατοχή είχε δώσει διαφορετική εντολή στο τάιμ άουτ, αλλά ο Γκόρντον δεν άκουσε τίποτα. Πήρε τη μπαλα και σκόραρε μπροστά στον Τιμ Τσέιμπερς. Αυτό το κύπελλο Ισραήλ ήταν ο πρώτος τίτλος στην ιστορία της Χάποελ Ιερουσαλήμ. Δια χειρός Γκόρντον. Οπως και ο δεύτερος, ένα χρόνο μετά. Ιδιος θεσμός. Ο Γκόρντον σημείωσε 32 πόντους. Η Χάποελ νίκησε 89-82 και πήρε το δεύτερο κύπελλό της.

Το τάιμ άουτ που άλλαξε την ιστορία της Χάποελ




πηγή: eurohoops.net
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.