Header Ads


Unlabelled Η κίνηση του Μελισσανίδη που άλλαξε τη μοίρα της ΑΕΚ

Η κίνηση του Μελισσανίδη που άλλαξε τη μοίρα της ΑΕΚ


Πήρε μια απόφαση που φάνηκε βιαστική αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν το απόλυτο ματ.
Μόλις πριν δέκα μέρες η ΑΕΚ νοσούσε. Μέσα σε δέκα λεπτά, ο Μελισσανίδης πήρε μια απόφαση που σε κάποιους φάνηκε βιαστική και οι αντίπαλοι τη θεώρησαν... διάλυση. Αποδείχθηκε ότι ήταν το απόλυτο ματ. Την έβλεπες και- ανεξαρτήτως του αν ήσουν οπαδός της ομάδας- αισθανόσουν ελαφρώς... άβολα. Η εικόνα της εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν αποκαρδιωτική, βλέμματα στο πουθενά, μάτια φοβισμένα, ένα καθολικό μαύρο (σχεδόν του ερέβους) τοπίο, από το οποίο ακόμα και η παραμικρή υποψία χρώματος και χαμόγελου ήταν αυτό ακριβώς: υποψία.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την αγωνιστική χρονιά με μια «λογική» νίκη, δεδομένης της δυναμικής της Κραϊόβα, στη Ρουμανία (0-2), όμως από κείνο το σημείο και μετά το θέαμα που παρουσίαζε στον εκάστοτε αγωνιστικό χώρο ήταν απλά αποκρουστικό: στη ρεβάνς με τους Ρουμάνους στο ΟΑΚΑ στο δεύτερο ημίχρονο δέχτηκε πληθώρα ευκαιριών και γλίτωσε από του αγωνιστικού χάρου τα δόντια, με την Τράμπζονσπορ στα playoffs του Europa ήρθε ο ποδοσφαιρικός ουρανός στο κεφάλι της (1-3), ενώ η άτυπη «απεχθής» τριλογία ολοκληρώθηκε με την ήττα από την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (1-2).

Σ' εκείνο το σημείο παρενέβη ο Δημήτρης Μελισσανίδης και πήρε την κατάσταση στα χέρια του, αλλάζοντας άρδην τα πάντα στο κιτρινόμαυρο γίγνεσθαι: ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης κατέβηκε στ' αποδυτήρια και τελείωσε άνευ δευτερης συζήτησης και εν ριπή οφθαλμού τους δύο βασικούς υπαίτιους, κατά τ' αδιαμφισβήτητα φαινόμενα, για το... χάλι της ΑΕΚ- τον Μιγκέλ Καρντόσο και τον Νίκο Λυμπερόπουλο.

Η ατάκα του στους συγκεντρωμένους- και απογοητευμένους- οπαδούς της ομάδας μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη («Τους τελείωσα όλους!») φαίνεται πως λειτούργησε σε ψυχολογικό αλλά και «πρακτικό» επίπεδο, δίνοντας το σύνθημα για την αντεπίθεση.

Κι αν νομίζει κανείς πως ο Μελισσανίδης έκανε το προφανές, μάλλον απατάται οικτρά: το ν' αναγνωρίσεις το λάθος σε τόσο πρώιμο στάδιο (ο Καρντόσο είχε υπογράψει κλειστό συμβόλαιο...) και να προτίθεσαι να τσακίσεις το κακό από τη ρίζα, δεν είναι και τόσο απλό.

Ο «Τίγρης» θα μπορούσε κάλλιστα να επιμείνει στην επιλογή του και να δώσει πίστωση χρόνου στον Πορτογάλο, ιδίως αν λάβουμε υπόψη πως ο 47χρονος τεχνικός είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο. Ουδείς θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για την στήριξη στον προπονητή- άλλωστε, μιλάμε για την αρχή της χρονιάς και μόλις 4 παιχνίδια.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΑΕΚ πήρε την ορθή απόφαση και μια ματιά στη γλώσσα του σώματος των ποδοσφαιριστών αρκούσε για να καταλάβει κανείς το γιατί. Ναι, ο Καρντόσο (και ο Λυμπερόπουλος που ήταν, εν πολλοίς, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του φετινού συνόλου) έπρεπε να δει την πόρτα της εξόδου, ακόμα κι αν αυτό (θα) συνεπαγόταν γερή αποζημίωση.

Η κίνηση-ματ, όμως, δεν ήταν απλά η φυγή του Πορτογάλου και του «Λύμπε». Η διοίκηση πέτυχε διάνα με την επιλογή του αντικαταστάτη του Καρντόσο για το μεταβατικό στάδιο που θ' ακολουθούσε- ένα στάδιο που, χωρίς αμφισβήτηση, θα ήταν γεμάτο τριγμούς και περισσότερη εσωστρέφεια αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

Για τον πάγκο, λοιπόν, επελέγη ο Νίκος Κωστένογλου. Ένας άνθρωπος που «νιώθει» από ΑΕΚ, ξέρει την ομάδα απέξω κι ανακατωτά, αντιλαμβάνεται το ειδικό βάρος της φανέλας της και μπορεί να οδηγήσει και πάλι το κάρο μακριά από τις λάσπες και στο σωστό μονοπάτι.

Ήδη τ' αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά: η Ένωση στρίμωξε στα σκοινιά την Τράμπζονσπορ στην Τραπεζούντα και λίγο έλειψε να ολοκληρώσει ένα, σχεδόν πέραν πάσης λογικής, θαύμα, κερδίζοντας 0-2 τους Τούρκους και χάνοντας την πρόκριση στους ομίλους του Europa League στο τσακ.

Χθες, μάλιστα, το extreme makeover συνεχίστηκε: παρά το ότι τα πράγματα στην Τρίπολη της πήγαν όσο στραβά μπορούν να πάνε, η ομάδα έβγαλε αντίδραση και ψυχή, γύρισε το παιχνίδι και στο τέλος πήρε (δικαιότατα) τη νίκη, βάζοντας τους πρώτους τρεις πόντους στο σακούλι της για την τρέχουσα σεζόν.

Πιο σημαντικό, ωστόσο, από το ίδιο το παιχνίδι και τη νίκη ήταν οι δηλώσεις μετά- και, κυρίως, το βλέμμα των παικτών: ηρεμία, πίστη στις δυνάμεις τους, η... λογική αποθέωση στον Κωστένογλου και σαφείς αιχμές για τα πεπραγμένα του Καρντόσο.

Το κερασάκι στην αίφνης εύγευστη κιτρινόμαυρη τούρτα δεν είναι άλλο από την παρουσία του Ίλια Ίβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής είναι  γνώστης της ευρωπαϊκής αγοράς και, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά από δω και πέρα στην πορεία του συλλόγου. Είτε αυτή αφορά το θέμα του προπονητή με μια επιλογή που δε θα εμπεριέχει ρίσκο, είτε ποδοσφαιριστών που δε θα είναι λαχεία αλλά σίγουρα χαρτιά.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, επέστρεψε. Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, η σεζόν μοιάζει υποσχόμενη κι αυτό πιστώνεται πρωτίστως στην κορυφή της πυραμίδας που δε δίστασε να πάρει τη δύσκολη, μα αναγκαία, απόφαση.

Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια ομάδα που πριν από σκάρτο 1.5 χρόνο ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος.

Αν βάλει κανείς στην εξίσωση και την «Αγιά Σοφιά» που έρχεται, την αλλαγμένη θεαματικά προς το καλύτερο ψυχολογία και τους ανθρώπους που, πια, κρατάνε τα ηνία στο αγωνιστικό κομμάτι, τότε το έρεβος απομακρύνεται μάλλον οριστικά.

Τα φωτεινά χρώματα είναι και πάλι εδώ

Για την ακρίβεια, το κίτρινο και το μαύρο...

sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.