Header Ads


Μεγάλη η συμμετοχή στο 2ο Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΑΕΚ (pics-vids)

Μεγάλη η συμμετοχή στο 2ο Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΑΕΚ (pics-vids)


Σε εξέλιξη βρίσκεται το 2ο Ιατρικό Συνέδριο της ΠΑΕ ΑΕΚ στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ, με κύριο θέμα τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό. 
Στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ πραγματοποιείται από σήμερα η δεύτερη ιατρική διημερίδα υπό την αιγίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ, με κύριο αντικείμενο μελέτης τον δύσκολο αθλητικό τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό.

Τουλάχιστον είκοσι είναι οι εγγεγραμμένοι ομιλητές στο διαμορφωθέν πρόγραμμα, με πολλά workshops αλλά και παρουσιάσεις από κορυφαίες ιατρικές εταιρίες που έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους σε ένα από τα σημαντικότερα αθλητιατρικά γεγονότα του 2019!

Από πλευράς ποδοσφαιρικών συλλόγων εκτός από τη διοργανώτρια ΑΕΚ, που θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του ιατρικού της τιμ, κ. Παντελή Νικολάου, πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, τον γιατρό της ομάδας μας, κ. Αλκη Καλλιακμάνη, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, τον κ. Νίκο Πανταζή, πρώην επικεφαλής του τμήματος αποκατάστασης, τον Γιάννη Σταθά, μέλος του τμήματος αποκατάστασης της ομάδας μας και τον εργοφυσιολόγο των Ακαδημιών, Δημήτρη Στεργιόπουλο, μετέχουν ακόμα:

-Η ισπανική Μπαρτσελόνα με τον Xavi Yanguas, μέλος του ιατρικού τιμ της ομάδας, αλλά και τον φυσιοθεραπευτή, Xavi Linde Cot
-Η αγγλική Μίντλεσμπρο με τον Louw van Niekerk, ορθοπαιδικός χειρουργός, μέλος του ιατρικού τιμ της ομάδας
-Ο Ατρόμητος με τον Νίκο Πισκοπάκη, επικεφαλής του ιατρικού τιμ της ομάδας

Στην ιατρική διημερίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ εκπροσωπούνται ακόμα τέσσερα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αφού στη λίστα των ομιλητών υπάρχουν τα ονόματα των Ελευθέριου Κέλλη (Καθηγητής αθλητικής κινησιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης), Ιωάννη Τριανταφυλλόπουλου, (Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιωάννη Γιάκα (Καθηγητής Βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας) και της Ελένη Καπρέλη (Καθηγήτρια Φυσιοθεραπείας στα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας).

Στο συνέδριο εκπροσωπούνται ακόμα δύο μεγάλης φήμης στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και της αθλητιατρικής οργανισμοί:
-Το ECOSEP (European College of Sports and Exercise Physicians) με ομιλητή τον Έλληνα σύμβουλό του, Νικόλαο Μαλλιαρόπουλο
- Το Isokinetic Bologna (μία από τις μεγαλύτερες κλινικές αποκατάστασης στην Ευρώπη) με ομιλητή τον Federico Picchetti, Rehab Specialist.

Στη δεύτερη ιατρική διημερίδα της ΑΕΚ θα υπάρχει και εκπροσώπηση από την UEFA μέσω της βαρυσήμαντης συμμετοχής του Marc Vouillamoz, UEFA Head of Medical and Anti-Doping, ο οποίος έκανε την τιμή στον σύλλογο να αποδεχθεί την πρόσκλησή του και θα αναλύσει τις σύγχρονες πολιτικές της UEFA εναντίον του ντόπινγκ σε ένα ξεχωριστό κομμάτι του προγράμματος μαζί με την ομιλία του καρδιολόγου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Δημήτρη Τσιαχρή που θα αναφερθεί στο επίκαιρο θέμα των ξαφνικών καρδιακών θανάτων αθλητών.

Στα πολύ σημαντικά ονόματα των ομιλητών υπάρχουν ακόμα ο Βασίλης Χουλιάρας, δεύτερος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρίας και Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Άρτας, όπως και ο φυσιοθεραπευτής, Αυξέντιος Κεκελέκης.

Στην έναρξη του συνεδρίου θα υπάρξει συζήτηση ανάμεσα σε αθλητές και προπονητές που θα αναλύσουν το πώς έχουν βιώσει τον σοβαρό τραυματισμό και τις συνέπειες της ρήξης του πρόσθιου χιαστού.

Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της ΑΕΚ, Παντελή Νικολάου, ο οποίος ανέφερε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Η ΑΕΚ, πιστή στα πιστεύω της, διοργάνωσε και φέτος αυτή τη διημερίδα, γιατί ξέχωρα από την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως το αντιμετωπίζουμε, θέλουμε να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αθλητών μας, αλλά και του αθλήματος συνολικά. Η επιτυχία που είχε το περσινό συνέδριο μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους ομιλητές. Πέρσι είχαμε ασχοληθεί με τις θλάσεις μυών, φέτος σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι ο τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Είναι ένας σύνδεσμος που λειτουργεί ως βεντάλια και είναι ο κυριότερος σταθεροποιητής του γόνατος. Θα προσπαθήσουμε να τον αναλύσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη. Το 45% των τραυματισμών στο γόνατο αφορά είτε τους μηνίσκους, είτε τον χιαστό. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 250.000 άτομα χειρουργούνται στον χιαστό. Και στον κόσμο συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 1,5 εκατομμύριο.

Το 1975 που πήρα το πτυχίο που, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ μου ζήτησε να αναλάβω την φροντίδα της ομάδας. Ο κύριος Πανταζής άρχισε να καταγράφει σε ένα τεφτέρι καθημερινά ό,τι συνέβαινε στην ομάδα. Και αποφασίσαμε λίγα χρόνια αργότερα, βλέποντας ότι τότε δεν υπήρχαν στατιστικά, να τα δημοσιεύσουμε. Το ? των τραυματισμών στο γόνατο αφορούσε τον χιαστό. Οι τελευταίες χρονιές δεν ήταν τόσο ευτυχείς για την ομάδα μας. Βλέπουμε στην φωτογραφία τους δικούς μας ποδοσφαιριστές που υπέστησαν ρήξη χιαστού. Βέβαια, αυτό συνέβαινε και τα παλιά χρόνια. Ο Ρονάλντο σταμάτησε την καριέρα του από υποτροπή στο χειρουργημένο του γόνατο. Θα σας αφήσω με την πικρή γεύση αυτής της φωτογραφίας (σ.σ. του τραυματισμού του Ρονάλντο), γιατί ο σκοπός της διημερίδας είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερα μπορούσε στο κομμάτι της αποκατάστασης».



Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΚ και Α' Αντιπρόεδρος, Μηνάς Λυσάνδρου:

«Καλημέρα σας. Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στο 2ο Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά την σημαντική επιτυχία της περυσινής προσπάθειας, διάρκειας φέτος δύο ημερών και με βασικό θέμα συζήτησης τον δύσκολο αθλητικό τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό. Για το πρεστίζ ενός μεγάλου ευρωπαϊκού συλλόγου όπως είναι η ΑΕΚ, διαχρονικά πρωτοπόρου στον τομέα της επαφής με την κοινωνία και την επιστήμη, είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζονται επιτυχίες στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως το Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνουμε για μια ακόμη χρονιά, με αυξημένη διεθνή συμμετοχή και διπλάσια χρονική διάρκεια.

Στη φετινή διημερίδα, την οποία μπορούμε χωρίς καμία υπερβολή να θεωρούμε ένα από τα κορυφαία αθλητιατρικά γεγονότα της Ευρώπης μέσα στο έτος 2019 και αυτό αποδεικνύεται από την σημερινή εικόνα της αίθουσας με τη μαζική συμμετοχή συνέδρων διαφόρων ειδικοτήτων, συμμετέχουν τα ιατρικά επιτελεία της Μπαρτσελόνα, της Μίντλεσμπρο και του Ατρόμητου, τέσσερα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το ECOSEP, το Isokinetic Bologna, o UEFA Head of Medical and Anti-Doping και αρκετοί ακόμα διακεκριμένοι επιστήμονες αλλά και αθλητές που έχουν βιώσει την εμπειρία του τραυματισμού στον πρόσθιο χιαστό.

Θα μου επιτρέψετε μια ξεχωριστή αναφορά στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας μας, τον Λάκη Νικολάου, τον Άλκη Καλλιακμάνη και τους συνεργάτες τους, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και τον χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να μπορέσει και φέτος η ΠΑΕ ΑΕΚ να διοργανώσει με υπερηφάνεια αυτό το υψηλού κύρους Ιατρικό Συνέδριο, το -και προσωπικά- αναμένω με τεράστιο ενδιαφέρον και το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός. Ευχαριστώ θερμά εκ μέρος του συλλόγου τους ομιλητές, τους συνέδρους και τους χορηγούς για την παρουσία τους στην ιατρική διημερίδα και δίνω τον λόγο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτού του Συνεδρίου».



Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ιατρός, Άλκης Καλλιακμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό:

«Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί σας βλέπω πάρα πολλούς. Είστε περισσότεροι από πέρσι. Βλέπω πάρα πολλούς φίλους, κάποιοι είναι καινούργιοι, κάποιοι είναι από πολύ παλιά. Είμαι ο τελευταίος που μπορεί να αναλύσει τις αξίες πρεσβεύει η ΑΕΚ. Μέσα από αυτό το συνέδριο φιλοδοξούμε να αναδείξουμε δύο αρχές. Το πρώτο είναι να φροντίσετε να μάθετε, αλλά και να μας μάθετε πράγματα που ενδεχομένως δεν τα ξέρουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση είναι μια, είναι παγκόσμια και είναι δύναμη. Το άλλο που θέλω να σας προτρέψω είναι να κάνετε σχέσεις μεταξύ σας. Κάντε φιλίες, ανταλλάξτε απόψεις, γιατί εξ ορισμού η αθλητριατρική αυτό που κάνει είναι να ενώνει και όχι να χωρίζει. Η ιδέα για αυτό το συνέδριο δεν είναι δική μας. Την έχουμε δανειστεί από ένα τεράστιο κλαμπ (σ.σ. Μπαρτσελόνα). Αυτό που ήταν δικό μου, ήταν το όνειρο να καταφέρουμε να κάνει και η ΑΕΚ κάτι αντίστοιχο. Είναι ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια.

Όπως κάθε νέο, στην αρχή χλευάστηκε, στη συνέχεια πολεμήθηκε, αλλά στο τέλος αγκαλιάστηκε. Πρώτα από τον κ. Λάκη Νικολάου, που είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, μετά από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον άνθρωπο που ηγείται της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και τους ανθρώπους της ομάδας. Όμως, τίποτα από όσα θα δείτε αυτές τις δύο μέρες δεν θα γινόταν αν απλά παιδιά της ΑΕΚ, μαζί με τη δύσκολη καθημερινότητά τους, δεν έβαζαν το μεράκι τους για να δουλέψουν για αυτή τη διοργάνωση. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν αυτός ο τραυματισμός, η ρήξη πρόσθιου χιαστού, είναι ένας εφιάλτης για τον ποδοσφαιριστή. Η απάντηση που θέλει να δώσει αυτή η διημερίδα, είναι ότι δεν πρέπει να είναι εφιάλτης».



Ακόμη στο συνέδριο μίλησε και ο ποδοσφαιριστής της Λαμίας, Θανάσης Καραγκούνης, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του από την αποκατάσταση ενός τέτοιου σοβαρού τραυματισμού:



Φυσικά στο συνέδριο μίλησε και ο μεγάλος άτυχος της φετινής ΑΕΚ, ο Έλντερ Λόπες, ο οποίος βίωσε τον τραυματισμό της ρήξης χιαστού τη φετινή σεζόν:



Η Μπαρτσελόνα στην Αθήνα για την ΑΕΚ: Ο γιατρός της πρώτης ομάδας, Xavi Yanguas, στο βήμα του 2ου Ιατρικού Συνεδρίου



Δείτε και τις σχετικές φωτογραφίες



sport-fm.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.