Header Ads


Όταν "άφησε" τον Εντομπελέ, που τώρα είναι στόχος Μπαρτσελόνα και Μ. Γιουνάιτεντ!

Όταν "άφησε" τον Εντομπελέ, που τώρα είναι στόχος Μπαρτσελόνα και Μ. Γιουνάιτεντ!


Η ΑΕΚ είχε φτάσει δύο χρόνια πριν κοντά στον Τανγκί Εντομπελέ που σήμερα κοστίζει +100 εκατ. ευρώ, όταν στην Ένωση γινόταν δυνατό σκάουτινγκ.
Μία ιστορία θα σας διηγηθώ, πέρα για πέρα αληθινή. Μία ιστορία που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η ΑΕΚ λειτουργούσε στον τομέα του σκάουτινγκ, επί εποχής Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς σε ρόλο τεχνικού διευθυντή, εν συγκρίσει με την κατάσταση που ισχύει σήμερα. Με ημερομηνίες, γεγονότα και ατόφιο ρεπορτάζ. Πάμε λοιπόν!

*Στις 19 Νοεμβρίου του 2016, όταν η παρακολούθηση παικτών γινόταν όπως πρέπει και όπως ακολουθείται σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά ομάδες της Ευρώπης, ο Δημήτρης Μπαρμπαλάς, δίχως ακόμα να έχει ανακοινωθεί η πρόσληψή του από την ΑΕΚ (αυτό συνέβη στις 11/1/2017), ταξιδεύει κάνοντας γενικό σκάουτινγκ, προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα Χάβρη - Αμιάν για το πρωτάθλημα της Β' Γαλλίας.

*Στο στόχαστρο της παρακολούθησής του βρίσκεται ένας Γάλλος κεντρικός μέσος με καταγωγή από το Κονγκό, ο οποίος δεν έχει κλείσει ακόμα τα 20 χρόνια του. Ονομάζεται Τανγκί Εντομπελέ και συνήθως αγωνίζεται ως αναπληρωματικός στην Αμιάν.

*Αυτή είναι μόλις η πρώτη χρονιά του Εντομπελέ στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο Μπαρμπαλιάς, καλά δικτυωμένος στη γαλλική αγορά, έχει την πληροφόρηση ότι θα είναι βασικός στο συγκεκριμένο ματς. Και ταξιδεύει στη με προορισμό τη Χάβρη για να τον παρακολουθήσει.

*Στο ημίχρονο του αγώνα (ο οποίος παρεμπιπτόντως έμεινε στο 0-0), ο Μπαρμπαλιάς έχει ήδη εκστασιαστεί. Καλεί στο τηλέφωνο τον τότε τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ, ενημερώνοντάς τον ότι πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει με τίποτα να πάει χαμένη. «Γύρνα πίσω να τα βάλουμε όλα κάτω» απαντά ο Ντάνιελ. Σημειωτέον ότι ο Μπαρμπαλιάς δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας. Όμως δεν «πασάρει» τον παίκτη πουθενά αλλού.

*Στην περιγραφή των όσων είδε και συμπέρανε, ο Μπαρμπαλιάς εξηγεί στον Μαϊστόροβιτς ότι πρόκειται για ένα εύρημα σπάνιας πληρότητας για την ηλικία του, άρα και τρομερής προοπτικής. Ο Ντάνιελ ανοίγει τα κιτάπια του για να βρει την άκρη του νήματος και καταλήγει γρήγορα στον ατζέντη του ποδοσφαιριστή. Χρόνος δεν χάνεται!

*Ο ατζέντης αιφνιδιάζεται... «Ομάδα από την Ελλάδα; Ποια είναι η ΑΕΚ;». Όταν εισπράττει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αντιλαμβάνεται ότι για τον Εντομπελέ της Αμιάν και της Β' Γαλλίας, εμφανίστηκε μια εξαιρετική προοπτική να εμφανιστεί γρήγορα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το τίμημα δεν είναι υψηλό, απαιτούνται 600.000 ευρώ. Όμως για μια ελληνική ομάδα, πολύ περισσότερο τη φειδωλή στα οικονομικά ανοίγματα ΑΕΚ, ακούγεται κάπως...

*Ο Εντομπελέ παραμένει στο κιτρινόμαυρο ραντάρ και παρακολουθείται στενά από τον Μπαρμπαλιά. Το ίδιο και από τον Μαϊστόροβιτς. Περνά το εξάμηνο, η ΑΕΚ έχει στον πάγκο τον Χιμένεθ πια και άπαντες έχουν πειστεί ότι αυτός ο 20χρονος από το Κονγκό, είναι μια απίθανη περίπτωση. Η Ένωση χτυπά ξανά την πόρτα του ατζέντη. Η τιμή έχει ανέβει πλέον στο 1 εκατ. ευρώ. Και πάλι δεν είναι πολλά, όμως η απόφαση δεν θα παρθεί...

*Δεν πέρασαν παρά μερικοί μήνες, Αύγουστος του 2017 ήταν, όταν η Λυών απέκτησε τον Εντομπελέ από την Αμιάν, καταβάλλοντας 2 εκατ. ευρώ ως ενοίκιο ενώ η συμφωνηθείσα οψιόν αγοράς ορίστηκε στα 8 εκατ. ευρώ. Σήμερα η αξία του ποδοσφαιριστή ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ προσφάτως γράφτηκε ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζει πρόταση 100 εκατ. ευρώ για την αγορά του, Την ώρα που ερίζουν για την απόκτησή του οι Μπαρτσελόνα και Τότεναμ!

*Την ημέρα ολοκλήρωσης της μεταγραφής του, ο ατζέντης του Εντομπελέ κάλεσε τον Ντάνιελ στο τηλέφωνο: «Δεν προχωρήσατε τότε, όμως σας αξίζουν συγχαρητήρια γιατί ήσασταν η πρώτη ομάδα που κατάλαβε τι εστί Εντομπελέ και ρώτησε για τον ποδοσφαιριστή. Κάνετε καλή δουλειά».

*Μην μείνετε τόσο στο ότι η ΑΕΚ δίστασε να καταβάλει τα χρήματα που της φάνηκαν πολλά για έναν παίκτη από τη Β' Γαλλίας. Σταθείτε περισσότερο στον τρόπο δουλειάς και στο συστηματικό και σωστό σκάουτινγκ που υπήρχε εκείνη την περίοδο στην ομάδα. Συγκρίνετε με το σήμερα και την περίπτωση του 26χρονου Αρέγκι που δεν έχει απασχολήσει ποτέ σημαντικό σύλλογο της πατρίδας του. Οι απαντήσεις είναι μπροστά σας...

sport24.gr, Βαγγέλης Αρναούτογλου
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.