Header Ads


Το ανεπανάληπτο έπος της ΑΕΚ με την Ντέρμπι Κάουντι! (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Το ανεπανάληπτο έπος της ΑΕΚ με την Ντέρμπι Κάουντι! (VIDEO - ΦΩΤΟ)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1976: ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΟΥΝΤΙ-ΑΕΚ 2-3


Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της ΑΕΚ στην Ευρώπη και αναμφίβολα η μεγαλύτερη νίκη της σε ξένο γήπεδο ήταν το 3-2 επί της Ντέρμπι Κάουντι σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια.

Μετά το 2-0 της Νέας Φιλαδέλφειας, η ομαδάρα του Λουκά Μπάρλου και του Φράντισεκ Φάντρονκ νίκησε και στο «Μπέιζμπολ Γκράουντ» και αυτή ήταν η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας σε βάρος αγγλικής, σε μια εποχή που το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν ασυναγώνιστο και… μίλια μακριά από το ημιεπαγγελματικό ελληνικό.

Μετά την Ντιναμό Μόσχας, η Ντέρμπι (πρωταθλήτρια Αγγλίας το 1972 και το 1975) έγινε το δεύτερο «θύμα» της ΑΕΚ, ενώ θα ακολουθούσαν ο Ερυθρός Αστέρας και η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, πριν η ελληνική ομάδα αποκλειστεί από την μετέπειτα νικήτρια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ Γιουβέντους στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ήταν ουσιαστικά οι αρχές της πορείας και ακόμα δεν μπορούσε κανείς να… ονειρευτεί ως πού θα έφτανε η ΑΕΚ.

Τρεις μέρες νωρίτερα, οι κιτρινόμαυροι είχαν ηττηθεί από τον Πιερικό με 3-1 στην Κατερίνη για το πρωτάθλημα. Ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με το αθεώρητο δελτίο υγείας του Κύπριου εξτρέμ Τάσου Κωνσταντίνου ανακάτεψε τα σχέδια του Φάντρονκ και η ΑΕΚ υπέστη ήττα-σοκ. Οι παίκτες της, ωστόσο, δεν πτοήθηκαν και στην αναχώρηση της επόμενης μέρας δήλώναν άπαντες σίγουροι ότι στην Αγγλία θα έδειχναν εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. «Να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια όμορφη επιστροφή» δήλωνε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μαύρος.
Ούτε η ταλαιπωρία τους πτοούσε. Επέστρεψαν στην Αθήνα Κυριακή βράδυ, μπήκαν στο αεροπλάνο Δευτέρα πρωί και ταξίδευσαν ως το Λονδίνο και από εκεί έκαναν ταξίδι 500 χλμ. μέχρι το Ντέρμπι. Έκαναν λίγη… γυμναστική στον κήπο του ξενοδοχείου (ο Φάντρονκ έλεγε ότι «η ομάδα είναι νοσοκομείο, δε χρειάζεται να κάνουμε προπόνηση») και προπονήθηκε κανονικά στο Μπέιζμπολ Γκράουντ την Τρίτη, παραμονή του αγώνα.

Οι Αγγλοι, αν και είχαν χάσει στην Αθήνα με 2-0… λίαν επιεικώς, ήταν σίγουροι για την πρόκρισή τους. Ο προκλητικός προπονητής τους Ντέιβ Μακάι προεξοφλούσε μεγάλο σκορ, ενώ και οι περισσότεροι παίκτες τους (μεταξύ αυτών και ο περίφημος Τσάρλι Τζορτζ με την κυπριακή καταγωγή) δεν έδειχναν να έχουν σε υπόληψη τους Έλληνες. Μάλιστα ο αρχηγός της Ντέρμπι κατηγόρησε για «μαυραγορίτες» κάποιους Έλληνες φοιτητές που πήγαν στο μαγαζί του να αγοράσουν εισιτήρια!

Ανατροπή ψυχής και κλάσης!

«Ένα γκολ» ζητούσε ο Φράντισεκ Φάντρονκ στα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης, τη στιγμή που περίπου 5.000 Έλληνες συνέρρεαν στην κεντρική Αγγλία από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα ήταν οι τυχεροί που θα ζούσαν το έπος, αφού η ΕΡΤ δεν έκρινε σκόπιμο να δώσει το. 1.800.000 δρχ. των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για να δει τον αγώνα όλη η Ελλάδα. Ο Αντώνης Πυλιαρός, απεσταλμένος της κρατικής ραδιοφωνίας, θα ήταν τα «μάτια» των Ελλήνων φιλάθλων που θα περνούσαν τη βραδιά «καρφωμένοι» στα τρανζιστοράκια.
Ο αγώνας άρχισε στις 9.30 ώρα Ελλάδας και το πρώτο ημίχρονο πέρασε με το Λάκη Στεργιούδα να κάνει… διαστημικές αποκρούσεις, με κορυφαία στην κεφαλιά του Τσάρλι Τζορτζ στο 34’. Οι Τζέιμς, Γκέμιλ και Ρίοχ είδαν επίσης τον Έλληνα τερματοφύλακα να τους σταματά. Όμως, είχε και η ΑΕΚ τη στιγμή της, όταν η κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου στο 24’ βρήκε το δοκάρι.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ντέιβ Μακάι ρίσκαρε, έπαιξε με τρεις αμυντικούς και ένιωσε να δικαιώνεται όταν ο Τσάρλι Τζορτζ έκανε το 1-0 στο 53’. Ο Φάντρονκ αντέδρασε: έβγαλε τον κουρασμένο Παπαϊωάννου, έβαλε αριστερό μπακ τον Γιώργο Σκρέκη και προώθησε στο κέντρο τον Μπάμπη Ιντζόγλου, από τον οποίο ξεκίνησε η φάση του 1-1 στο 64’. Ο Βάλτερ Βάγκνερ κέρδισε φάουλ, το οποίο κτύπησε αριστοτεχνικά ο Τάκης Νικολούδης που ισοφάρισε.
Οι Άγγλοι έπρεπε να τα παίξουν πια όλα για όλα και οι χώροι που άφηναν ήταν ό,τι έπρεπε για την ΑΕΚ που στο 77’ τους… αποτελείωσε. Ο Διονύσης Τσάμης ξεκίνησε μια αντεπίθεση, ο Νικολούδης έκανε μια μεγάλη κούρσα και την κατάλληλη στιγμή έδωσε δεξιά στον Τάσο που με ένα τεχνικό σουτ έκανε το 1-2! Όταν πια στο 84’ ο Βάλτερ Βάγκνερ πέρασε και τον Τόνι Παρκς και έκανε το 1-3, όλη η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους. Το 2-3 από τον Μπρους Ρίοχ στο 88’ δεν είχε πια καμιά σημασία. Η Ντέρμπι θα έχανε εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ δεν θα ξαναέπαιζε ποτέ ξανά μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση!

«Ευχαριστώ τον Θεό»

Μετά τη λήξη του αγώνα, ο αγωνιστικός χώρος του «Μπέιζμπολ Γκράουντ» γέμισε από εκατοντάδες φιλάθλους που είχαν γίνει ένα με τους παίκτες. Μεγάλες στιγμές, με μεγαλύτερη όλων τη στιγμή που ο Λουκάς Μπάρλος κλήθηκε από τον Αντώνη Πυλιαρό να μιλήσει ζωντανά στο ραδιόφωνο. Η φράση του έμεινε στην ιστορία και την παραθέτουμε σε ηχητικό: «Ευχαριστώ τον Θεό. Ευχαριστώ τον Θεό διά την χαρά που μας έδωσε, την χαρά που έδωσε στους Ελληνας φιλάθλους, προς χάριν των ηρωικών παιδιών μας. Ζήτω η ΑΕΚ!».

Τα… ηρωικά παιδιά μας αμείφθηκαν με 60 χιλ. δρχ. έκαστος. Για τον 24χρονο Στεργιούδα (που ακόμα και δύο μέρες μετά δήλωσε ότι τα χέρια του πονούσαν από τις αποκρούσεις!) το ποσό αυτό συμπεριλήφθηκε στη δαπάνη για την αγορά ενός μικρού αυτοκινήτου, δώρου του «θείου Λουκά». Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα πως θεωρεί ανώτερη την εμφάνισή του στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι που θα ακολουθούσε πέντε εβδομάδες αργότερα!
Η απόδοσή του ήταν θέμα στον αγγλικό τύπο των επόμενων ημερών. Ακόμα και ο υπερφίαλος Ντέιβ Μακάι υπολκλίθηε στον Έλληνα γκολκίπερ: «Με εντυπωσίασε στην Αθήνα, αλλά περίμενα να κρίνω τον Στεργιούδα στη ρεβάνς. Μεγάλης κλάσης τερματοφύλακας, δεν έχει περάσει άλλος σαν κι αυτόν από το Ντέρμπι».

Με πούλμαν και… ποδήλατα!

Η υποδοχή της επόμενης μέρας στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο ήταν αποθεωτική. Ένα ανυπολόγιστο πλήθος που ξεπερνούσε τις 5.000 οπαδούς περίμενε από το μεσημέρι και ξέσπασε όταν είδε τους ήρωες στην αίθουσα αφίξεων γύρω στις 5.15 μ.μ.
Μιλάμε για πλήθος από όλη την Ελλάδα, αφού στο πάρκινγκ βρίσκονταν περίπου 50 πούλμαν, αμέτρητα ΙΧ, ακόμα και τα… αγωνιστικά ποδήλατα του τμήματος ποδηλασίας της ΑΕΚ που βρέθηκε εκεί για τγην υποδοχή. Όλη η Ελλάδα ευγνωμονούσε και χαιρέτιζε την ΑΕΚ για την μεγάλη, ιστορική, καθαρή και αντρίκεια νίκη της και πλέον κανείς δεν θεωρούσε αδύνατη μια μεγάλη πορεία.  Ο Ερυθρός Αστέρας που βγήκε από την κληρωτίδα το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου δεν φόβιζε κανέναν…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης (81’ Λ. Παπαδόπουλος) Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (60’ Σκρέκης) Μαύρος
                                                                       
Στις 3 Νοεμβρίου

3/11/29 ΑΕΚ-Αθηναϊκός 12-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας –στον αγώνα αυτόν που περιγράφεται από την εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ως… ανιαρός, πέτυχαν από πέντε γκολ οι Μούγγρας, Ηλιάσκος και από ένα οι Νεγρεπόντης και Παντερμαλής)

3/11/46 Πανιώνιος - ΑΕΚ 2-3 (Πρωτάθλημα Αθήνας –η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Μαρόπουλο, αλλά στο τέλος χρειάστηκε να ανατρέψει το 2-1 με τους Ξένο και Παπαντωνίου)
3/11/58 ΑΕΚ-Λαρισαϊκός 6-0 (Κύπελλο Ελλάδας)

3/11/65 ΑΕΚ-Ίντερ 2-1 (Φιλικό –τεράστια νίκη στην «καυτή» από κόσμο και ενθουσιασμό Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στην τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης που προηγήθηκε στο 11’ με τον Ισπανό Πεϊρό, αλλά ηττήθηκε από τα γκολ του Σταματιάδη και του Νικολαϊδη στο 71’ και στο 72’)
3/11/68 AEK-Χαλκίδα 5-2 (Α’ Εθνική –χατ τρικ ο Παπαϊωάννου στα πρώτα 23 λεπτά!)

3/11/77 Σταντάρ Λιέγης-ΑΕΚ 4-1 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –η ΑΕΚ ισοφάρισε σε 1-1 στο 65’ με τον… διαστημικό εκείνο το βράδυ Χρήστο Αρδίζογλου, αλλά η άμυνα της ΑΕΚ δέχθηκε άλλα τρία γκολ μέσα σε είκοσι λεπτά)

3/11/85 ΠΑΣ Γιάννινα-AEK 0-1 (Α’ Εθνική –μεγάλη νίκη με γκολ του Χόκαν Σάντμπεργκ στο 20’ και με δέκα παίκτες από το 77’ και μετά λόγω αποβολής του Παύλου Παπαϊωάννου)
3/11/91 Λάρισα-AEK 0-2 (Α’ Εθνική –επιβλητική εμφάνιση στο Αλκαζάρ καθ’ οδόν για τον πρώτο από τους τρεις σερί τίτλους)

23/11/94 ΑΕΚ-Καζίνο Σάλτσμπουργκ 1-3 (Τσάμπιονς Λιγκ –αιφνιδιάστηκε η ΑΕΚ στο ξεκίνημα με δύο γκολ του Πφαϊφενμπέργκερ, αλλά δεν της δόθηκε και πέναλτι στον Κωστή)

3/11/02 ΟΦΗ-ΑΕΚ 1-0 (Α’ Εθνική –ήττα για την πρωτοπόρο ΑΕΚ με γκολ του Ρόναλντ Γκόμες στο άδειο λόγω τιμωρίας Γεντί Κουλέ)







aek365.com
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.