Header Ads


Μια συγκλονιστική ΑΕΚ, μια σπουδαία ανατροπή, μια μεγάλη πρόκριση (ΦΩΤΟ,VIDEO)

Μια συγκλονιστική ΑΕΚ, μια σπουδαία ανατροπή, μια μεγάλη πρόκριση (ΦΩΤΟ,VIDEO)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 6/11/1991, ΑΕΚ ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ 2-1
Μια από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές προκρίσεις της ΑΕΚ ήταν αυτή σε βάρος της Σπαρτάκ Μόσχας, σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια. Το 2-1 υπέρ της ΑΕΚ ήταν μια από τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές της Νέας Φιλαδέλφειας, αφού ήρθε με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και με αντίπαλο μια ομάδα που διέθετε παίκτες μεγάλης κλάσης και που μερικούς μήνες νωρίτερα είχε παίξει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1990-91.

Στο ξεκίνημα της σεζόν που θα γινόταν η πρώτη από τις τρεις συνεχόμενες με πρωτάθλημα, η ανανεωμένη ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς (με τον Κώστα Γενεράκη στην προεδρία και με τους Σαμπανάτζοβιτς, Δημητριάδη, Αλεξανδρή να ενισχύουν αποφασιστική την αγωνιστική ποιότητα της ομάδας) είχε αποκλείσει στον πρώτο γύρο την αλβανική Βλάζνια Σκόδρα με δύο νίκες και είχε φέρει 0-0 με τη Σπαρτάκ στο τότε Στάδιο Λένιν (νυν Λουζνίκι). Η ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας αναμενόταν με αγωνία και τα εισιτήρια είχαν κάνει φτερά πέντε μέρες πριν τον αγώνα. Ήταν οι εποχές που η Νέα Φιλαδέλφεια μπορούσε να «κόψει» 28.025 εισιτήρια!

Ο αγώνας δεν άρχισε καλά. Η Σπαρτάκ προηγήθηκε στο 15’ με πέναλτι που εκτέλεσε το μεγάλο της αστέρι Αλεξάντρ Μοστοβόι, το οποίο είχε παραχωρήσει ο Τόνι Σαβέβσκι. Ήταν ένα άγαρμπο μαρκάρισμα, για το οποίο ο Τόνι αναρωτιόταν μετά τον αγώνα, ανακουφισμένος πια. «Πήγα στη φάση σαν να ήμουν είκοσι χρονών» έλεγε.

Η ΑΕΚ χρειαζόταν δύο γκολ και οι Ρώσοι έδειχναν να ελέγχουν την κατάσταση, όμως είχαν την ατυχία να χάσουν το άλλο μεγάλο αστέρι τους, τον Ντμίτρι Ραντσένκο που έπαθε ρήξη χιαστών τη στιγμή που προσπαθούσε να αλλάξει κατεύθυνση με το πόδι «καρφωμένο» στον αγωνιστικό χώρο. Έφυγε αμέσως για το Ιατρικό Κέντρο και μάλιστα τον συνόδευσε ως εκεί ο γιατρός της ΑΕΚ Λάκης Νικολάου! Έκανε, βέβαια, αρκετούς μήνες να ξαναπαίξει.

Το 0-1 ήταν το σκορ ημιχρόνου και παρέμεινε για σχεδόν ένα εικοσάλεπτο, αν και η ΑΕΚ πήρε αμέσως πρωτοβουλία. Στο 64’, όμως, στην εξέλιξη ενός κόρνερ της ΑΕΚ και με το ματς να δείχνει «παγωμένο» στο 0-1, ο Ντανιέλ Μπατίστα ισοφάρισε. Προηγήθηκε σουτ του Σταύρου Σταματή (στο ημίχρονο είχε αντικαταστήσει τον Αλεξανδρή) στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Ντανιέλ έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα.

Από εκεί και μετά, το γήπεδο… έγειρε! Η ΑΕΚ έκανε επιθέσεις κατά κύματα και όλα έδειχναν ότι η ανατροπή ήταν απόλυτα εφικτή. Το 75ο λεπτό, ήταν το λεπτό της λύτρωσης και της αποθέωσης:  ο αρχηγός Γιώργος Σαββίδης (που μετά τον αγώνα είχε αποκαλύψει ότι από την υπερπροσπάθεια είχε χάσει τέσσερα κιλά!) εκτέλεσε ένα ακόμα κόρνερ, ο Μπατίστα πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Βασίλης Δημητριάδης πρόλαβε τους αμυντικούς και τον τερματοφύλακα Τσερτσέσοφ και με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έκανε το 2-1.

Η μεγάλη ανατροπή ήταν γεγονός. Λίγα λεπτά, όταν τελείωσε το ματς, η ΑΕΚ είχε πετύχει δεύτερη πρόκριση μέσα στην ίδια σεζόν για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και μετά τη μεγάλη πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η τριετία των τίτλων άρχιζε με μια από τις σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες της ΑΕΚ όλων των εποχών!

Από τα κορυφαία γεγονότα της βραδιάς ήταν η στιγμή που ο σπίκερ του ΑΝΤΕΝΝΑ Σταύρος Τσώχος δεν άντεξε από τη συγκίνηση και ξέσπασε σε κλάματα την ώρα της αποφώνησης. Μπορούμε να το δούμε στο βίντεο που παραθέτουμε. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής και του Ολυμπιακού Σταύρος Τσώχος, με τις δεκαετίες δημοσιογραφικής και τηλεοπτικής εμπειρίας, λύγισε onairγια την πρόκριση μιας ομάδας που δεν ήταν καν η «ομάδα του». Όλα αυτά σε μια άλλη εποχή και σε μια άλλη Ελλάδα που ήξερε να σέβεται και να αναγνωρίζει…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος (66’ Παπαϊωάννου) Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Κούτουλας, Αλεξανδρής (46’ Σταματής) Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Μπατίστα, Σαββίδης.

Στις 6 Νοεμβρίου

6/11/32 ΑΕΚ-Εθνικός 1-1 (Κύπελλο Ελλάδας –η Κυπελλούχος ΑΕΚ έπρεπε να παίξει επαναληπτικό μετά την επεισοδιακή ισοπαλία σε έναν αγώνα που έληξε με μισάωρη καθυστέρηση λόγω επεισοδίων μεταξύ των παικτών και λόγω εισβολών των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο)

6/11/38 ΑΕΚ-Δάφνη 1-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

6/11/49 ΑΕΚ-Αρης Αττικής 2-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

6/11/60 ΑΕΚ-Απόλλων Αθηνών 1-0 (Α’ Εθνική –με γκολ του Χρήστου Άμπου που «ετοίμασε» ο Κώστας Νεστορίδης)

6/11/63 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Φιλικό –το γκολ ο Ανδρέας Σταματιάδης στο πρώτο λεπτό)

6/11/66 Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-1 (Α’ Εθνική –πολύ κακός αγώνας που κρίθηκε από ένα γκολ του Κώστα Νικολαϊδη)

6/11/77 ΑΕΚ-Απόλλων Αθηνών 2-0 (Α’ Εθνική – ΑΕΚ «καθάρισε» στο πρώτο δεκάλεπτο του β’ ημιχρόνου με γκολ των Νικολούδη και Μαύρου)

6/11/83 AEK-Αιγάλεω 3-0 (Α’ Εθνική)

6/11/85 ΑΕΚ-Ηλιούπολη 10-0 (Κύπελλο Ελλάδας –από τις πιο μεγάλες νίκες σε επίσημο αγώνα αλλά με ομάδα Γ’ Εθνικής)

6/11/88 AEK-Δόξα Δράμας 2-0 (Α’ Εθνική –βήμα τίτλου με γκολ των Σαββίδη και Οκόνσκι μέσα σε ένα πεντάλεπτο στο πρώτο ημίχρονο)

6/11/95 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-3 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ ανέτρεψε το σκορ με τα γκολ των Τσιάρτα, Κετσπάγια και Κωστή, αλλά ο αγώνας διεκόπη στο 68’, όταν… μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο η Θύρα 4)

6/11/97 Στουρμ Γκρατς-ΑΕΚ 1-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων –τα εύκολα δύσκολα έκανε η ΑΕΚ που έχασε μεγάλες ευκαιρίες και στο τέλος δέχθηκε ένα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, το οποίο όμως δεν αρκούσε για να της στερήσει την πρόκριση μετά το 2-0 της Νέας Φιλαδέλφειας)

6/11/99 Ιωνικός-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική –πολύ κακή η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, ισοφαρίστηκε από ένα ωραίο γκολ του Αφάς)

6/11/02 Χαλκηδόνα-ΑΕΚ 0-3 (Κύπελλο Ελλάδας)

6/11/11 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2 (Α’ Εθνική –ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 3-0, αλλά η ΑΕΚ τον… λαχτάρισε στο τελευταίο μισάωρο με τα γκολ των Μπέλεκ και Λεονάρντο)









aek365.com
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.