Header Ads


Επικοινωνιακή αντεπίθεση Μελισσανίδη - Συμπεράσματα Ουζουνίδη από Μπάγερν

Επικοινωνιακή αντεπίθεση Μελισσανίδη - Συμπεράσματα Ουζουνίδη από Μπάγερν


Το παιχνίδι με τον Ατρόμητο πλησιάζει.
Ο Δημοσθένης Χριστόπουλος γράφει για το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο, τον ρόλο της ομιλίας Μελισσανίδη και τα συμπεράσματα που οφείλει να βγάλει ο Ουζουνίδης από το ματς με την Μπάγερν.

Το μεσημέρι της Κυριακής η ΑΕΚ δίνει στο άδειο ΟΑΚΑ ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια του πρώτου γύρου: ο Ατρόμητος του Κάναντι δεν είναι ομάδα που αστειεύεται. Πέρυσι άλλωστε είχε φύγει με το διπλό από την έδρα της ΑΕΚ όταν την είχε επισκεφθεί και πάλι κεκλεισμένων των θυρών ενώ, σε αντίθεση με το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ, η ομάδα του Περιστερίου τώρα θα έχει στη διάθεσή της και τους Κουλούρη, Χατζηισαΐα και Γιαννούλη. Η ΑΕΚ θα φτύσει αίμα για να αναγκάσει τον Ατρόμητο στην πρώτη του φετινή ήττα αλλά αν θέλει να χτυπήσει το πρωτάθλημα πρέπει πάση θυσία να το καταφέρει.

Βέβαια, η καθημερινότητα της ΑΕΚ καθορίζεται λιγότερο από την κρισιμότητα και τα χαρακτηριστικά του αγώνα με τον Ατρόμητο και περισσότερο από δυο άλλες παράλληλες συζητήσεις. Η μια έχει να κάνει με την αξιοπρεπέστατη εμφάνιση της ομάδας στο Μόναχο, τις δυνατότητες σε αγωνιστικό επίπεδο που αυτή ανέδειξε και κυρίως, το γεγονός ότι μετά την στραβή και ανάποδη εβδομάδα που προηγήθηκε μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, η εμφάνιση με την Μπάγερν μοιάζει να ξαναφτιάχνει το κλίμα. Η άλλη συζήτηση έχει να κάνει με την επίσκεψη του Μελισσανίδη στα Σπάτα και την ομιλία του στους παίκτες της ΑΕΚ.

Και οι δυο αυτές συζητήσεις συνδέονται σε ένα γενικό επίπεδο με το παιχνίδι με τον Ατρόμητο αφού -δεδομένα- παράγουν συνθήκες που μπορούν να παίξουν ρόλο σε αγωνιστικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, ίσως, λόγω της βαρύτητάς τους, να συμβάλουν στο να υποτιμάται κάπως η κρισιμότητα της αναμέτρησης με την περιστεριώτικη ομάδα. Αλλά επειδή η προσήλωση στο παιχνίδι αυτό είναι δουλειά του Ουζουνίδη και των παικτών του, σε δημοσιογραφικό επίπεδο δεν γίνεται να μην σχολιαστούν όλα τα υπόλοιπα.

Η επίσκεψη του Μελισσανίδη στα Σπάτα λοιπόν, αποτελεί στην πραγματικότητα την διόρθωση ενός επικοινωνιακού λάθους από μεριάς του ισχυρού άντρα της ΑΕΚ που είχε λάβει χώρα μετά το τραπέζι που έκανε πρόσφατα σε δημοσιογράφους που ασχολούνται με ζητήματα της Ένωσης. Σε εκείνο το τραπέζι, ο Μελισσανίδης είχε μιλήσει για το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας με τρόπο που είχε ξενίσει μπόλικο κόσμο στα πέριξ της ομάδας - μια βόλτα σε διάφορα ιντερνετικά, κιτρινόμαυρα στέκια μπορεί να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Ατάκες όπως  «και όλοι να φύγουν αν βρουν καλύτερα κάπου αλλού να πάνε τα παιδιά. Και τι έγινε; Θα φέρω άλλους Μάνταλους και άλλους Μπακασέτες» ή «κανείς δεν παίζει με την ΑΕΚ, ούτε ο… Πάπας» (αναφερόμενος στην υπόθεση Σιμόες) είχαν κακοφανεί αρκετά και είχαν δημιουργήσει την εντύπωση πως μια αποστασιοποίηση και κυρίως μια απαξίωση χαρακτηρίζει τη σχέση της διοίκησης με το αγωνιστικό τμήμα. Θα έλεγε κανείς μάλιστα πως αυτή η αίσθηση ψυχρού επαγγελματισμού συνέβαλε στο να μοιάζει αποδομημένο για το επόμενο διάστημα το κλίμα του «AEK Family» που διακατέχει την ΑΕΚ από πέρυσι.

Η ομιλία του Μελισσανίδη στους παίκτες δυο μέρες μετά την εμφάνιση με την Μπάγερν Μονάχου και άλλες τόσες πριν το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ήρθε να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Κύριως μέσω της πιο χαρακτηριστικής φράσης που είπε ο ισχυρός άντρας της ΠΑΕ: «Αν δεν πάρουμε πρωτάθλημα θα έχουμε αποτύχει. Και πρώτος εγώ». Η φράση αυτή είναι το κλειδί στην εν λόγω επικοινωνιακή αντεπίθεση. Αφενός, διότι προσδίδει μια αίσθηση συσπείρωσης ανάμεσα σε διοίκηση και παίκτες. Αφετέρου, διότι τελειώνει κάθε συζήτηση περί «πετάγματος λευκής πετσέτας» αναφορικά με το πρωτάθλημα, μια αίσθηση που έμοιαζε αρκετά ενισχυμένη μετά την κακή εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει και η αντίστοιχη αντανάκλαση σε επίπεδο ψυχοσύνθεσης των ποδοσφαιριστών κόντρα στον Ατρόμητο.

Η έτερη συζήτηση που λαμβάνει χώρα στον πλανήτη ΑΕΚ και απορρέει από το παιχνίδι με την Μπάγερν είναι η αμιγώς αγωνιστική. Στο Μόναχο δόθηκαν απαντήσεις αναφορικά με το πως μπορεί να διορθωθεί η μέτρια αγωνιστική παρουσία που έχουν στα περισσότερα παιχνίδια της ΑΕΚ οι Σιμόες και Μάνταλος. Μπορεί να ήταν ο Άλεφ αυτός που έκλεψε την παράσταση με την εμφάνισή του κόντρα στους Βαυαρούς αλλά θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί το αναμφισβήτητο συμπέρασμα πως όταν ο Σιμόες αγωνίζεται με την παρουσία δυο επιπλέον παικτών στον άξονα αυτόματα ανεβαίνει επίπεδο καθώς και ότι αν ο Μάνταλος δεν χαραμίζεται στα άκρα της μεσαίας γραμμής είναι αυτόματα άλλος παίκτης.

Ο Ουζουνίδης μάλλον πρέπει να σκεφτεί το ανακάτεμα της τράπουλας που θα αναβαθμίσει την παρουσία του Σιμόες και του Μάνταλου στην 11άδα της ΑΕΚ. Αυτό που πρέπει να κάνει του δόθηκε στο πιάτο στο Μόναχο: η Ένωση πρέπει να επιδιώκει να παίζει με τριάδα παικτών στον άξονα της μεσαίας γραμμής μπροστά από τα στόπερ και αυτή, στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν χρειάζεται να αποτελείται κατ' ανάγκη από τους Σιμόες, Άλεφ και Γαλανόπουλο όπως έγινε στο Allianz Arena.

Στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος ο Σιμόες θα πρέπει να έχει δίπλα του έναν εκ των Άλεφ, Γαλανόπουλο για να τον βοηθάει στο αμυντικό κομμάτι και έναν εκ των Μάνταλο, Μπακασέτα σε ρόλο οκταριού για να μπορεί να κουβαλάει την μπάλα μεταφέροντας την στα εξτρέμ και την επιθετική γραμμή. Έτσι, ο Πορτογάλος, απαλλαγμένος από την υποχρέωση της κάθετης πάσας, που δεν είναι το δυνατό του σημείο αλλά και έχοντας ένα αμυντικό στήριγμα πλάι του, θα μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλο παίκτη στη Σούπερ Λίγκα: να παίζει ως «ελεύθερος κόφτης» μπροστά από τα στόπερ. Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο πως με έναν τέτοιον σχηματισμό θα γίνουν απείρως πιο χρήσιμοι τόσο ο Μάνταλος, όσο και ο Μπακασέτας - άλλωστε με τους Μπογέ και Αλμπάνη να βρίσκονται πλέον στη διάθεση του Ουζουνίδη, οι αλχημείες στις θέσεις των εξτρέμ πρέπει λογικά να φτάνουν στο τέλος τους.

Και αυτή η αμιγώς ποδοσφαιρική συζήτηση δεν αποκλείεται να παίξει τον ρόλο της στο ματς με τον Ατρόμητο. Η ομάδα του Περιστερίου άλλωστε έχει ένα πιο δεμένα και σφιχτά κέντρα του πρωταθλήματος και το τελευταίο πράγμα που θέλει η ΑΕΚ σε ένα τέτοιο ματς είναι να υπάρχει αδυναμία μεταβίβασης της μπάλας από τα αμυντικά της χαφ στα εξτρέμ της: η κεφαλαιοποίηση των συμπερασμάτων από το παιχνίδι του Μονάχου στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο είναι πρώτιστη ανάγκη ώστε να έρθει η νίκη σε ένα παιχνίδι που οι ανοικτοί χώροι θα μοιάζουν με φαινόμενο υπό εξαφάνιση.

Και όταν (και αν) έρθει η νίκη με την ομάδα του Κάναντι και η ΑΕΚ πάει ήρεμη στην διακοπή, θα μπορεί να επικεντρωθεί με κάθε άνεση στο να χτίσει το απαιτούμενο σερί νικών που απαιτείται ώστε να εξαϋλώσει κάθε αμφιβολία αναφορικά με το αν θα χτυπήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους...

sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.