Header Ads


O... AEKτζής Ζόνας!

O... AEKτζής Ζόνας!


Είναι από τους τύπους που σημαδεύουν καλοκαίρια και στοιχειώνουν όνειρα. Ο Ζόνας, ένα σίριαλ από το παρελθόν, με καθυστέρηση εννέα χρόνων πατάει απόψε ΟΑΚΑ! Ποτέ δεν είναι αργά…
Φτάνοντας στο γήπεδο, πρέπει να προσέξει σε ποια αποδυτήρια θα μπει. Μπαίνοντας στο γήπεδο, πρέπει να προσέξει ποιο πέταλο θα χειροκροτήσει. Αν εισέλθει ως αλλαγή, μπορεί να ακούσει τον κόσμο να τον αποθεώνει. Κι αν σκοράρει, οφείλει να μην το πανηγυρίσει. Ο Ζόνας Γκονσάλβες Ολιβέιρα δε έχει γραφτεί στα βιβλία της ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής της. Σε μια παράλληλη ζωή, όμως, έχει παίξει στην ΑΕΚ, έχει φορέσει τα κιτρινόμαυρα, έχει φιλήσει το σήμα με τον δικέφαλο, έχει κάνει επιθετικό δίδυμο με τον Γκονζαλο Βάργκας (σ.σ. στον πάγκο έμεινε ο Μεγιόνγκ Ζε) και έχει μετουσιώσει σε γκολ τις ασίστ του Νίκα Παντούρου. Μια μεταγραφική τρέλα του 2009 ενώνει απόψε Μπενφίκα και ΑΕΚ.

Θα έλεγες ότι είχε ένα… ψιλοκαλό ρόστερ για τις υποχρεώσεις της. Σάχα στο τέρμα, Αραούχο, μεγάλος Άλβες, Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν στην άμυνα, Ενσαλίβα, Καφέ, Λεονάρντο, Μαντούκα, Λαγό, Γκέντζογλου, Ταχτσίδη, Ιορντάκε για το κέντρο και ενδιαφέρουσες επιλογές για την επίθεση. Τζιμπούρ, Μπλάνκο, Σκόκο, Παυλής.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν προπονητής και η ΑΕΚ εξαπέλυε την τελική της μεταγραφική αντεπίθεση το τελευταίο δεκαήμερο του 2009. Θα αποκτούσε μέχρι τις 31 του μήνα τους Κρίστιαν Νέμεθ, Σανέλ Γιάχιτς, Ρότζερ Γκερέιρο, Γιουσούφ Χέρσι και Μπιάνκι Άρτσε. Μεγάλες επιτυχίες του τότε, που τις διαβάζεις και λούζει κρύος ιδρώτας στο τώρα! Έμενε μόνο μία θέση κενή, καθότι το μέλλον του Ράφικ Τζιμπούρ στην ΑΕΚ ήταν αβέβαιο. Η Ένωση έψαχνε επιθετικό και ο Νίκος Θανόπουλος ήθελε να κάνει πράξη την επιθυμία του Μπάγεβιτς και να φέρει όνομα από τη Βραζιλία!

Ο Μαρσέλ που έγινε Ζόνας!
Η πρώτο επιλογή είχε ευρωπαϊκή εμπειρία, έστω και σκάρτη. Είχε πάρει μεταγραφή στην Μπενφίκα, αλλά περνούσε χειμώνες και καλοκαίρια δανεικός. Ο Μαρσέλ Αουγκούστο Ορτολάν, ο οποίος εν τέλει δεν έκανε ποτέ σπουδαία καριέρα ήταν ο πρώτος στόχος της ΑΕΚ. 36 χρονών σήμερα, έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο με τη σεζόν του 2008, όταν σε 29 ματς με την Γκρέμιο πέτυχε εννέα γκολ να είναι η καλύτερη της καριέρας του. Τότε, τον είχε εντοπίσει η Ένωση. Κι ενώ παρακολουθούσε την περίπτωσή του, έπεσε πάνω σε έναν 25χρονο, ο οποίος μέχρι τότε δεν κεντρίσει το ενδιαφέρον των σκάουτερ.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ξετρελάθηκε. Ερωτεύτηκε, όπως ο Μαρίνος Ουζουνίδης τον Ραντόγια και επέμενε ότι θέλει μόνο αυτόν. Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς ήταν πολύπλοκο, κάτι που συνηθίζεται στη Λατινική Αμερική. Λίγο η ομάδα, λίγο το γραφείο, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου. Κάπως έτσι επί της ουσίας εξελίχθηκε το μεταγραφικό σίριαλ για την ΑΕΚ. Ανάλαφρα και χαρωπά. Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, πιέσεις Ελλήνων μάνατζερ για να πέσει το ποσό που αξίωνε η Γκρέμιο, πιέσεις του βραζιλιάνικου συλλόγου στον παίκτη για να μην φύγει και στη μέση η ελληνική ομάδα.

«Ναι, είναι ένας ποδοσφαιριστής που αρέσει στον προπονητή, τον θέλουμε στην ομάδα, όμως πρέπει να σας πω ότι υπάρχει σημαντική απόσταση στο οικονομικό», έλεγε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Θανόπουλος, ενώ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς διέκοπτε μέχρι και τις θρυλικές μονομαχίες του στο τάβλι για να επισημάνει πόσο πολύ τον θέλει. Η ιστορία θα τον δικαίωνε. Η ΑΕΚ έφτασε – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ – να προσφέρει ως 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με την Γκρέμιο να αξιώνει 2 εκ. ευρώ και επί της ουσίας να θέλει να κρατήσει τον ποδοσφαιριστή, βουλώνοντας τα αυτιά του στις ευρωπαϊκές σειρήνες. Το σίριαλ κράτησε 15 μέρες. Από τις 24 Αυγούστου, που γράφτηκε το όνομα στον Τύπο μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν έληξε το χρονικό περιθώριο για τις μεταγραφές. Μέχρι και θυρίδα είχε κρατήσει η ΑΕΚ στην ΕΠΟ με το δελτίο του, ωστόσο δεν έφτανε η αισιοδοξία για να καμφθούν οι αντιστάσεις των Βραζιλιάνων.

Η μεταγραφή, έγραφαν τότε, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα γινόταν τον Γενάρη. Μέχρι τότε, όμως, όλα άλλαξαν. Ο Ζόνας άρχισε να σκοράρει κατά ρίπας με αποτέλεσμα να μπει στα ραντάρ ευρωπαϊκών ομάδων, ενώ η ΑΕΚ άρχισε να μπαίνει σε οικονομική παρακμή και είχε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός θα έφευγε, εντέλει, από τη Γκρέμιο τον Ιανουάριο του 2011. Όχι ακριβά, αφού υπήρχε ρήτρα 1.25 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά όχι και για την Ελλάδα, φυσικά…

Με την ΑΕΚ στην… καρδιά!
Όταν τον συνάντησε ένας Έλληνας δημοσιογράφος και του θύμισε το σίριαλ του 2009, ο Ζόνας δε χάρηκε ιδιαίτερα. Κι ας ήταν, πλέον, ήρωας στη Βαλένθια. «Δεν μπορώ να πω ότι το έβλεπα έτσι τότε, ούτε είχα ενθουσιαστεί με την εξέλιξη», απάντησε στο ελληνικό «κάθε εμπόδιο για καλό», το οποίο ήταν και ρεαλιστικό. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός πρωταγωνιστούσε στην Primera Division, είχε κληθεί στην Εθνική Βραζιλίας και η ΑΕΚ ψυχορραγούσε στη Super League και αργότερα στις μικρές κατηγορίες.

«Ήθελα πολύ να έρθω στην ΑΕΚ. Το έβλεπα τότε σαν μία ευκαιρία να έρθω στην Ευρώπη και μετά μέσα από το παιχνίδι μου να πάω σε ακόμα μεγαλύτερη ομάδα. Οι περισσότεροι στη Βραζιλία έτσι το σκέφτονται. Θυμάμαι ότι είχε γίνει πολύ κουβέντα με την ΑΕΚ. Μπορώ να πω πως είχαμε φτάσει και κοντά. Έπρεπε όμως να συμφωνήσει πρώτα η Γκρέμιο και μετά εγώ. Η ομάδα είπε πως δεν θα προχωρούσαμε και έτσι δεν υπήρξε κάτι περισσότερο», είχε σχολιάσει για τη μεταγραφική ιστορία του 2009, κάτι που θα επιβεβαίωνε σε άκαιρο χρονικό διάστημα και ο Ντούντα Κρόεφ, τότε πρόεδρος της Γκρέμιο. «Ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα πάει στην ΑΕΚ. Όμως τελικά καταφέραμε, μετά από μεγάλη πίεση να τον κρατήσουμε στην ομάδα μας. Τώρα τι να γίνει; Να του βάλουμε ένα... πολυβόλο στο κεφάλι του;».

Με κάπως ανορθόδοξο τρόπο, η πραγματική ιστορία με την παράλληλη φαντασίωση θα ενωθούν απόψε. Ο Ζόνας θα ενωθεί με την ΑΕΚ. Κάτι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνέβη με τον Γκονζάλο Βάργκας και, φυσικά, τον παντοτινό θρύλο των μεταγραφικών ιστοριών, Νίκα Παντούρου.

sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.