Header Ads


Τα λεπτά όρια μεταξύ “δικαιοσύνης” και “εκδίκησης”

Τα λεπτά όρια μεταξύ “δικαιοσύνης” και “εκδίκησης”


Ο έγκριτος δικηγόρος, Ευάγγελος Μιλιλής, αναλύει στο aekfans21.com την τιμωρία - σκάνδαλο της ΑΕΚ και προβλέπει ποια θα είναι η τύχη της Ένωσης στην έφεση!


Αναλυτικά το άρθρο του:


O Σίντνεϋ Σέλντον, Αμερικανός σεναριογράφος & συγγραφέας, είχε πει κάποτε: “Για τους αρχαίους Έλληνες η λέξη dikaiosini, δικαιοσύνη, ήταν συχνά συνώνυμη με την ekdikisis, εκδίκηση”. Η πρώτη μου σκέψη αυτή ήταν μόλις ενημερώθηκα για την απόφαση-σκάνδαλο που εξέδωσε ο αθλητικός δικαστής Χριστόφορος Μάρκου, θεωρώντας βιαιοπραγία την εκτόξευση αντικειμένων στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου, χωρίς να διακοπεί ούτε στιγμή ο αγώνας (εκτός αυτού τα επεισόδια έλαβαν χώρα στο ημίχρονο). Ήταν ο ίδιος δικαστής, ωστόσο, ο οποίος ΔΕΝ θεώρησε βιαιοπραγία την φωτοβολίδα ευθείας βολής που έριξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σε αυτούς του Πανιωνίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα, προκαλώντας τη διακοπή του.

Ας δούμε ωστόσο τα γεγονότα πιο αναλυτικά. Σύμφωνα με υπ’ αριθ. πρωτ. 2247/18/2035272/9-10-2018 Έκθεση της Αστυνομίας, μεταξύ άλλων:
«α. Περί ώρα 21.15 με τη λήξη του ημιχρόνου, τριακόσιοι περίπου φίλαθλοι της ομάδας της ΑΕΚ εξήλθαν από τις Θύρες 1 και 35 και επιτέθηκαν στις διμοιρίες που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες, μάρμαρα, μπουκάλια, φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ κ.α. αντικείμενα. Οι διμοιρίες προέβησαν στην αναγκαία χρήση δακρυγόνων μέσω και κατάφεραν να απωθήσουν τους επιτιθέμενους φιλάθλους προς τις κερκίδες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
 β. Περί ώρα 22.05 πέντε περίπου φίλαθλοι της ομάδας της ΑΕΚ επιτέθηκαν στις διμοιρίες που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και μάρμαρα, ένας εκ των οποίων συνελήφθη.
γ. Προ και καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, άγνωστοι φίλαθλοι της ομάδας της ΑΕΚ από  διάφορες Θύρες του Σταδίου, έκαναν χρήση συνολικά: 30 καπνογόνων, 250 φωτοβολίδων χειρός (πυρσοί) και 10 κροτίδων.»

Η ΑΕΚ κλήθηκε σε απολογία βάσει των αναφερομένων στο από 7/10/2018 Φύλλο Αγώνα, στην από 7/10/2018 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα, καθώς και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 2247/18/2035272/9-10-2018 Έκθεση της Αστυνομίας»: Για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στον αγώνα ΠΑΕ ΑΕΚ-ΠΑΕ Ολυμπιακός.
*Επί παραβάσει των άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α΄, 15 παρ. 1 περ. γ΄, 2 περ. α΄, β΄ και ε’, 3 περ. α΄, 4 περ. β’ του Π.Κ. της ΕΠΟ.

Θα σταθώ στη διάταξη του άρθρου 15 παρ.4 περ.β' Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ: “Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή 50.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές από 2 έως 4 αγωνιστικές, και εφόσον συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης 3 βαθμων”.

Είμαι περίεργος να δω την αιτιολογία της απόφασης, που έγκεινται οι σημαντικές (!) φθορές ιδιοκτησίες, και οι βιαιοπραγίες (!), την στιγμή που στα επεισόδια του ΠΑΟΚ-Άρης, όταν υπήρχαν τραυματίες, κάηκε μια αστυνομική κλούβα, και μια καντίνα, η ποινή ήταν...15.000 ευρώ!!!

ΥΓ1: Θεωρώ δεδομένο ότι θα πέσει η ποινή στην έφεση. Πιστεύω στην έννοια της Δικαιοσύνης, και όχι της εκδίκησης, παρόλο που σε αυτή τη χώρα, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο αυτών εννοιών είναι πολύ λεπτή.
ΥΓ2: Η Διοίκηση θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της για όσους προκάλεσαν τα επεισόδια, ανεξαρτήτως ποινής σκανδάλου.

Ευάγγελος Μιλιλής, Δικηγόρος
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.