Header Ads


«ΑΕΚ? F@ck them!»

«ΑΕΚ? F@ck them!»


Οι οπαδοί της Ρέιτζερς που ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην ΑΕΚ και η μεγάλη έχθρα ακόμα και σε αγώνες Κυπέλλων Ευρώπης που δεν αποτελεί μονάχα ελληνική συνήθεια.
Πρωί Τετάρτης στην χειμωνιάτικη Γλασκώβη. Για το βράδυ της ίδιας ημέρας υπήρχε στο πρόγραμμα μας ο αγώνας της Σέλτικ με την ΑΕΚ στα πλαίσια του τρίτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι όμως να φτάσει η ώρα για να πάμε στο «Σέλτικ Παρκ» ήταν μίας πρώτη τάξης ευκαιρία για να επισκεφθούμε το έτερο ιστορικό γήπεδο της πόλης.

Ο λόγος, φυσικά, για το Άιμπροξ Παρκ. Αφού λοιπόν φτάσαμε στη νότια πλευρά της πόλης, κάτω από τον ποταμό Κλάιντ, περπατήσαμε ως την ιστορική έδρα της Ρέιντζερς. Η πρώτη αίσθηση που δίνει είναι πως η παρουσία του Στίβεν Τζέραρντ στην ομάδα προσδίδει ένα ιδιαίτερο κύρος. Αφίσες του πρώην άσου της Λίβερπουλ σε κάθε γωνία. Λίγο πιο κάτω, ένα τεράστιο πανό με ιστορικές μορφές στην ιστορία του κλαμπ που έχουν συνδέσει το όνομά τους με σημαντικές επιτυχίες και λεζάντα «The Icons of Ibrox». Ο Γκρέιαμ Σούνες, ο Γουίλι Χέντερσον και ο Γιοργκ Άλμπερτζ ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο και σε «χρυσές στιγμές» μίας ομάδας που έφτασε στη συνέχεια ως το «απόλυτο μηδέν» πριν ξεκινήσει τον δρόμο για την μεγάλη επιστροφή.


Ένα γήπεδο που σε κάθε του άκρη θα έλεγε κανείς πως… «μυρίζει ποδόσφαιρο». Μία, μάλιστα, πλευρά του έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο και καλωσορίζει τον κόσμο στην ιστορική έδρα του σκωτσέζικου κλαμπ. Φτάνοντας, λοιπόν, εκεί και θέλοντας ένα ενθύμιο, ζητήσαμε από έναν φίλο των «Τζερς» να μας τραβήξει μία φωτογραφία. Εκείνος, αμέσως αντιλήφθηκε πως πρόκειται για έναν επισκέπτη. «Έχεις έρθει για τον αυριανό αγώνα με την Μάριμπορ;». Η Ρέιντζερς το βράδυ της Πέμπτης φιλοξενούσε τους Σλοβένους στα πλαίσια του τρίτου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ.

«Όχι, είμαστε από την Ελλάδα» του απαντήσαμε και συνεχίσαμε «Ο λόγος που βρισκόμαστε στη Γλασκώβη είναι το ματς της ΑΕΚ με την Σέλτικ απόψε το βράδυ». Αρχικά φρόντισε να χαμογελάσει στο άκουσμα της Ελλάδας για να συνεχίσει… ανεβάζοντας τους τόνους. «AEK? F@ck them!». Θα έλεγε κανείς πως το πρόσωπό του είχε ύφος μίσους, δείγμα πως πραγματικά ήθελε τόσο πολύ η Ένωση να επικρατήσει της μεγάλης αντιπάλου της ομάδας του.

Μας έδωσε το χέρι και ευχήθηκε στην ΑΕΚ μία πολύ καλή επιτυχία. Η έντονη αντίδρασή του μας προκάλεσε μία σχετική απορία και έτσι θελήσαμε να μάθουμε αν θα υπήρχε κάποια αντίδραση και για άλλες ομάδες της χώρας σε αγώνες Κυπέλλων Ευρώπης. «Δεν στηρίζουμε καμία ομάδα της Σκωτίας αλλά ειδικά όταν πρόκειται για τη Σέλτικ θέλουμε μόνο να χάνει».


Το «Old Firm» θεωρείται και όχι άδικα ένα από τα πιο παραδοσιακά ντέρμπι ολόκληρου του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο ιστορικές ομάδες της Γλασκώβης είναι βαθιά ριζωμένη στο σκωτσέζικο πολιτισμό και έχει συμβάλει στην πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική διαίρεση στη χώρα.

Πολλές φορές στην Ελλάδα κάνοντας αυτοκριτική αναρωτιόμαστε για τους λόγους που οι περισσότεροι οπαδοί του «Big 4» δεν στηρίζουν τις άλλες ελληνικές ομάδες όταν αυτές παίζουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Μάλιστα, θεωρούμε πως είναι δική μας… πρωτοτυπία. Φαίνεται, ωστόσο, πως η έχθρα ανάμεσα στις πιο ιστορικές ομάδες που αποτελούν παραδοσιακούς αντιπάλους υπάρχει και σε άλλες χώρες με πολύ πιο προηγμένη ποδοσφαιρική κουλτούρα σε σχέση με εμάς.

sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.