Header Ads


Γιατί είναι αλλιώτικο να είσαι ΑΕΚ!

Γιατί είναι αλλιώτικο να είσαι ΑΕΚ!


Ο Αλέξανδρος Λοθάνο απολαμβάνει την εκτόξευση του Δικεφάλου και προετοιμάζεται για «ελληνικά» ευρωπαϊκά τριήμερα μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η καλοκαιρινή μπόρα είναι ένα από τα πιο όμορφα φαινόμενα της φύσης, αρκεί να μην σε βρει στην μέση του πουθενά. Το Champions League είναι ένα από τα πιο όμορφα ποδοσφαιρικά φαινόμενα, ειδικά αν το απολαμβάνεις με την συμμετοχή σου και όχι απλά με την θέαση του.

Η ΑΕΚ τα... χρειάστηκε, παρ' ότι προηγήθηκε στο σκορ, φλέρταρε με την καρδιακή ανακοπή κόντρα σε μια υποδεέστερη αλλά φιλότιμα μαχητική ομάδα, παίρνοντας εν τέλει την ιστορική πρόκριση με τον τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει: Με τον τρόπο... ΑΕΚ!

Με καταρρακτώδη βροχή, με δραματικές στιγμές, με ευκαιρίες της Βίντι για να στείλει την υπόθεση πρόκριση στην παράταση, με δέκα παίκτες στο φινάλε, με ήρωα τον Μπάρκα, με ξύλο μετά το τελευταίο σφύριγμα, με άγχος που δεν προμήνυαν τα πρώτα τρία ημίχρονα της κόντρας της με τους Ούγγρους.

Η ΑΕΚ, εν τέλει, επιστρέφει ύστερα από δώδεκα χρόνια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο. Και θα το κάνει, ύστερα από μια διαδρομή γεμάτη εφιαλτικά μονοπάτια, με ατιμωτικό υποβιβασμό (δεν μιλάω για τον αγωνιστικό μόνο...), με παιχνίδια σε γήπεδα τοπικού επιπέδου, σε μια εποχή όπου κινδύνευσε να χάσει την ταυτότητά της. Ευτυχώς, όμως, δεν έχασε ποτέ την καρδιά της...

Αυτή η καρδιά την επανέφερε άμεσα στην κατηγορία όπου ανήκει, την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου και στην εκτόξευση με το πρώτο πρωτάθλημα ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια.

Η καρδιά της θα χτυπάει δυνατά φέτος, στους ρυθμούς του σεντονιού, στο πλαίσιο του οποίου έζησα, επίσης πριν από 24 χρόνια, μια από τις πιο ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές που θυμάμαι σε γήπεδο.

Στο «Νίκος Γκούμας», το γήπεδο που θα δώσει σύντομα την θέση του στην Αγιά Σοφιά, η σπουδαία ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς υποδέχονταν, στο πρώτο ματς της ιστορίας της σε φάση ομίλων του Champions League, τα «μωρά» του Λουίς φαν Χάαλ, του τελευταίου πολύ μεγάλου Άγιαξ που απόλαυσε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η Ένωση, η οποία έπαιζε μπαλάρα τότε, προηγήθηκε με γκολ του εξαιρετικού Τόνι Σαβέφσκι με την συμπλήρωση του ημιώρου. Στη συνέχεια, όμως, ο Άγιαξ ανέβασε στροφές και γύρισε το ματς με Γιάρι Λιτμάνεν (33') και Πάτρικ Κλάιφερτ (65'), αποδίδοντας... διαστημικό ποδόσφαιρο κατά δεκάλεπτα.

«Ρε σεις, τι μπάλα παίζουν αυτοί;» ήταν τα περισσότερα σχόλια που άκουγα δίπλα μου, καθισμένος ακριβώς απέναντι από την θρυλική «Σκεπαστή». Τότε, οι φίλοι της ΑΕΚ απολάμβαναν στο φουλ την παρθενική εμπειρία στο Champions League, σε έναν όμιλο που συμπεριελάμβανε τις μετέπειτα δύο φιναλίστ εκείνης της σεζόν. Ο τρομερός Άγιαξ, στην Βιέννη, κατακτούσε τον Μάιο την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, κόντρα στην μεγάλη Μίλαν που βίωνε το λυκόφως μιας ένδοξης εποχής.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα η ΑΕΚ καλείται να απολαύσει το Champions League, γιατί και αυτή την φορά, ως ανίσχυρη στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, αναμένεται να έχει έναν πολύ δύσκολο όμιλο, εφάμιλλο με τον περυσινό του Ολυμπιακού (Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας).

Το κέρδισε, όμως, με το σπαθί της. Και, όπως η ΑΕΚ τα κατάφερε, περιμένω κάτι ανάλογο από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν τα πρώτα βήματα με Μπενφίκα και Μπέρνλι αντίστοιχα. Η δραματική πρόκριση της ΑΕΚ, όμως, απέδειξε ότι απομένει το πιο δύσκολο βήμα.

Και, εφόσον όλα πάνε καλά, θα βιώνουμε κάθε δύο εβδομάδες ένα φουλ «ελληνικό» ευρωπαϊκό τριήμερο: Με ΑΕΚ/ΠΑΟΚ να παίζουν Τρίτη/Τετάρτη στο Champions League και Ολυμπιακό την Πέμπτη στο Europa League. Τι άλλο να ζητήσει ένας ποδοσφαιρόφιλος από τα φθινοπωρινά βράδια του;

sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.