Header Ads


Όταν στο Καραϊσκάκη έριχναν τσιμέντα... (video)

Όταν στο Καραϊσκάκη έριχναν τσιμέντα... (video)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 17 Μαρτίου 1996, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1






Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο χαμένο πρωτάθλημα του 1996, στο οποίο η ΑΕΚ είχε την πιο θεαματική ίσως ομάδα της οκταετίας Μπάγεβιτς. Η ΑΕΚ των 87 γκολ στο πρωτάθλημα με την τετράδα Τσιάρτα (πρώτος σκόρερ με 26 γκολ) Κωστή, Κετσπάγια, Μπατίστα να σημειώνει τα 69 από αυτά, έμεινε στο τέλος δεύτερη και «παρηγορήθηκε» μόνο με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο πήρε σαρώνοντας Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και νικώντας 7-1 τον Απόλλωνα στον Τελικό.

Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια, η ΑΕΚ ήταν μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και προσπαθούσε να μείνει στη διαφορά του ενός βαθμού πίσω από τον Παναθηναϊκό. Η επίσκεψη στο παλιό Στάδιο Καραϊσκάκη για το ντέρμπι με τον… παλιό Ολυμπιακό που ακόμα δεν είχε  αλώσει το ποδόσφαιρο και έμενε μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου, ήταν ένα πολύ κρίσιμο τεστ.

Οι δύο ομάδες δεν συγκρίνονταν. Από τη μία, η κορυφαία ομάδα εκείνων των χρόνων και από την άλλη μια ομάδα που τη γλεντούσε ο κάθε πικραμένος. Κι όμως, ο Ολυμπιακός εκείνης της Κυριακής 17 Μαρτίου 1996 γλίτωσε από την ήττα με τη βοήθεια του διαιτητή Παπαχίτζιου, ο οποίος βέβαια δεν ήθελε τόσο να ευνοήσει τους ερυθρόλευκους, αλλά το τότε αφεντικό του ποδοσφαίρου: τον Παναθηναϊκό. Ήταν λίγο πριν… αλλάξουν τα «κόζια».

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 15’ με  ωραίο σου του Βασίλη Τσιάρτα και λίγο αργότερα έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Τιμούρ Κετσπάγια που πλάσαρε στο δοκάρι. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με σουτ του Βασίλη Καραπιάλη στο 56’ στην πρώτη σοβαρή ευκαιρία του και η ΑΕΚ προσπάθησε να ανακτήσει ξανά το προβάδισμα, αλλά έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Ντανιέλ Μπατίστα.

Κάπου εκεί έβαλε το χέρι του και ο Παπαχίτζιος. Αρχικά επέτρεψε να παίζεται ποδόσφαιρο σε ένα γήπεδο γεμάτο από κομμάτια τσιμέντου που έριχναν οι… επιστήμονες όχι μόνο από τη Θύρα 7 από και από όλες τις εξέδρες από την πλευρά των επισήμων. Η ΑΕΚ από το 1-1 και μετά, δεν μπορούσε να επιτεθεί από τα αριστερά, αφού όλη εκείνη η πλευρά ήταν πεδίο μάχης και οι παίκτες της δεν τολμούσαν να πλησιάσουν. Δείτε τα στιγμιότυπα του β’ ημιχρόνου στο βίντεο που παραθέτουμε και θα δείτε τη μία πλευρά του γηπέδου… σπαρμένη με τσιμέντα.

Στο 80’ ο διαιτητής άφησε την ΑΕΚ με δέκα παίκτες. Ανακάλυψε χέρι του Κετσπάγια σε μία φάση που ακούμπησε την μπάλα με τον ώμο κι όταν ο Στέλιος Μανωλάς διαμαρτυρήθηκε αγανακτισμένος, ο διαιτητής τον απέβαλε. Και στο 89’ η ΑΕΚ έμεινε με εννέα παίκτες κατόπιν αποβολής του Μιχάλη Κασάπη. Ήταν μια… εικόνα από το μέλλον και από τα ντέρμπι που θα έπαιζε με τον συγκεκριμένο αντίπαλο με παίκτη ή και με παίκτες λιγότερους. Για την ώρα πάντως, ο Παναθηναϊκός αποσπάστηκε τρεις βαθμούς και στο τέλος θα κατακτούσε τον τίτλό.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς (86’ Μαλαδένης) Κωστής, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσιάρτας, Κασάπης 

Στις 17 Μαρτίου

17/3/40 Προοδευτική-ΑΕΚ 2-7 (Πρωτάθλημα Ελλάδας -επίδειξη δύναμης από την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα που σφράγισε θριαμβευτικά τον τίτλο στο πρωτάθλημα νότου)

17/3/46 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας – η ΑΕΚ προηγήθηκε στο ημίχρονο με τον Μαρόπουλο, αλλά ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε την κατάσταση και ο πρώτος γύρος έκλεισε με την ΑΕΚ δεύτερη πίσω από την έκπληξη του πρώτου μισού του πρωταθλήματος Αστέρα Αθηνών)

17/3/68 AEK-Προοδευτική 3-0 (Α' Εθνική –ο Κώστας Νικολαϊδης έκανε ένα σπάνιο ρεκόρ, σκοράροντας σε 8η σερί αγωνιστική πρωταθλήματος!) 

17/3/74 AEK-Εθνικός 3-1 (Α' Εθνική –δύο γκολ ο Τάσος στο πρώτο ημίχρονο, ένα  ο Παπαϊωάννου στο δεύτερο και με την ΑΕΚ να παίζει με δέκα παίκτες από το 46΄ λόγω αποβολής του Στέφανου Θεοδωρίδη)

17/3/85 AEK-ΟΦΗ 2-1 (Α' Εθνική –Πιας και Μαύρος τα γκολ, τέσσερα δοκάρια)

17/3/91 Πανσερραϊκός-AEK 1-0 (Α' Εθνική –εν μέσω μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας που είχε αποδιοργανώσει τα αποδυτήρια)

17/3/02 Ακράτητος-ΑΕΚ 0-1 (Α' Εθνική –με απευθείας φάουλ του Τσιάρτα στο 30’)

17/3/12 Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 1-1 (Α' Εθνική –ισοφάρισε στο 86’ ο Λεονάρντο)


Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.